ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών- Πρόστιμο 100€ κάθε μήνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Νέα μέτρα για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας ενόψει και των γιορτών ανα­κοί­νωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, στον απόηχο της εμφά­νι­σης της μετάλ­λα­ξης «Όμικρον».

Στην εισα­γω­γική του τοπο­θέ­τηση στο υπουρ­γικό συμ­βού­λιο, ο κ. Μητσο­τά­κης ανέφερε πως η νέα μετάλ­λαξη «Όμικρον» μας κρατά σε επι­φυ­λακή και πως αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφά­νισή της και στην Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νωσε στο πλαίσιο των νέων μέτρων ότι θα υπάρχει διοι­κη­τικό πρό­στιμο στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβο­λια­στεί έως τις 16 Ιανουα­ρίου. Η ειδο­ποί­ηση στους πολίτες θα γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ.

Συγκε­κρι­μένα, μέχρι τις 16 Ιανουα­ρίου θα πρέπει να έχει κλει­στεί το ραντε­βού για την πρώτη δόση. Σε αντί­θετη περί­πτωση θα επι­βάλ­λε­ται διοι­κη­τικό πρό­στιμο κάθε μήνα 100 ευρώ και με νόμο τα χρήματα αυτά θα πηγαί­νουν σε ειδικό ταμείο που θα χρη­μα­το­δο­τεί τα νοσο­κο­μεία. «Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντί­τιμο υγείας, μία πράξη δικαιο­σύ­νης».

Δια­βά­στε την εισα­γω­γική τοπο­θέ­τηση του Πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη στη συνε­δρί­αση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λίου:

«Επι­τρέψτε μου να ξεκι­νήσω με μία σημα­ντική ανα­κοί­νωση που αφορά την παν­δη­μία. Η νέα μετάλ­λαξη “Όμικρον” μας ανη­συ­χεί και μας καλεί σε επι­φυ­λακή, γιατί μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι ο κορο­νο­ϊός μπορεί να μας αιφ­νι­διά­ζει συνέ­χεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμ­βο­λί­α­στων. Ενώ και οι γιορτές που πλη­σιά­ζουν, με το κλίμα τους, τα οικο­γε­νειακά τρα­πέ­ζια και τις κοι­νω­νι­κές εξόδους, δια­μορ­φώ­νουν συν­θή­κες που πιθανόν να ευνο­ή­σουν την ανα­ζω­πύ­ρωση του.

Για τη μετάλ­λαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισ­σό­τερα σε δύο εβδο­μά­δες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφά­νισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνε­χί­σουμε να εφαρ­μό­ζουμε την πολι­τική μας με ακόμα μεγα­λύ­τερη ταχύ­τητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερ­δί­σουμε χρόνο.

Εμβο­λια­σμοί, πολλά τεστ, εφαρ­μογή του πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού και μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σίας. Αυτή είναι η απά­ντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προ­ε­ξο­φλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαι­ρε­κα­κία τους.

Και παρά τις μεγάλες δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζουμε -θα μιλήσει στη συνέ­χεια και ο Υπουρ­γός Υγείας να παρου­σιά­σει την κατά­σταση που επι­κρα­τεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- η πολι­τική μας του­λά­χι­στον ως προς τους εμβο­λια­σμούς τον τελευ­ταίο μήνα φαί­νε­ται να απο­δί­δει. Ήδη 3 στους 4 Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επι­λέ­ξει να θωρα­κι­στούν με το εμβόλιο. Η χώρα μας σήμερα είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθη­με­ρι­νών εμβο­λια­σμών που αφορούν την 3η δόση. Και μόνο τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες τα συνο­λικά ραντε­βού 1ης και 3ης δόσης ξεπέ­ρα­σαν τα 2 εκα­τομ­μύ­ρια.

Πάμε, με άλλα λόγια καλύ­τερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε. Γιατί ενώ όλες οι ηλι­κια­κές ομάδες αντα­πο­κρί­νο­νται, υπάρχει μία μόνο η οποία επι­μέ­νει να καθυ­στε­ρεί.

Από τους 580.000 ανεμ­βο­λί­α­στους συμπο­λί­τες μας άνω των 60 ετών, δυστυ­χώς μόνο 60.000 έσπευ­σαν να εμβο­λια­στούν εντός του μήνα Νοεμ­βρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοση­λεύ­ο­νται και δυστυ­χώς πολλοί από αυτούς χάνο­νται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.

Σκε­φτείτε ότι στην Πορ­το­γα­λία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβο­λια­στεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, αν δεν κάνω λάθος, άμα δείτε τα δεδο­μένα οι κατει­λημ­μέ­νες ΜΕΘ και οι απώ­λειες είναι ελά­χι­στες. Αντί­θετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προ­σπά­θεια που όλοι έχουμε κατα­βά­λει, το ποσοστό εμβο­λια­σμού σε αυτές τις ηλικίες κινεί­ται ακόμα στο 83%.

Συνεπώς, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προ­στα­τευ­τούν, καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσο­κο­μείο, επι­βα­ρύ­νο­ντας δυστυ­χώς ακόμα περισ­σό­τερο την κατά­στασή τους. Εμπο­δί­ζο­ντας όμως και τη νοση­λεία άλλων σοβαρών ασθε­νειών.

Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτι­μούν ότι η σημασία του εμβο­λίου ενός 70άρη ισο­δυ­να­μεί με 34 εμβο­λια­σμούς νεό­τε­ρων από πλευράς δημό­σιας υγείας.

Στην προ­στα­σία, λοιπόν, ακριβώς των συμπο­λι­τών μας, αυτών των συμπο­λι­τών μας, στρέ­φουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβο­λια­σμός τους καθί­στα­ται στο εξής υπο­χρε­ω­τι­κός.

Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασά­νισε προ­σω­πικά. Αισθά­νο­μαι, ωστόσο, βαρύ­τερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευά­λω­τους έστω και αν ίσως πρό­σκαιρα δυσα­ρε­στη­θούν. Δεν έχω καμία απο­λύ­τως αμφι­βο­λία ότι με αυτή μας την πολι­τική απόφαση θα σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές. Γιατί ο εμβο­λια­σμός ανα­δει­κνύ­ε­ται σε κάτι περισ­σό­τερο από υπο­χρε­ω­τι­κός. Σώζει ζωές. Είναι ανα­γκαίος για την υγεία. Είναι πια ανα­γκαίος για ολό­κληρη την κοι­νω­νία.

Οι Ελλη­νί­δες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβο­λια­στεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουα­ρίου, επα­να­λαμ­βάνω 16 Ιανουα­ρίου, να έχουν κλείσει το ραντε­βού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προ­τε­ραιό­τητα στο σύστημα για να εμβο­λια­στούν πρώτοι. Δια­φο­ρε­τικά, κάθε μήνα θα επι­βάλ­λε­ται διοι­κη­τικό πρό­στιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώ­νε­ται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκε­ντρώ­νο­νται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρη­μα­το­δο­τεί τα νοσο­κο­μεία μας.

Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντί­τιμο υγείας. Ένα κίνητρο προ­φύ­λα­ξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιο­σύ­νης απέ­να­ντι στους πολύ περισ­σό­τε­ρους εμβο­λια­σμέ­νους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στε­ρού­νται τις υπη­ρε­σίες του συστή­μα­τος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνού­νται πει­σμα­τικά να πράξουν το αυτο­νό­ητο.

Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαί­νει προ­στα­σία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειο­νο­μι­κούς έρχεται τώρα να συμπλη­ρώ­σει την εκστρα­τεία πειθούς την οποία ακο­λου­θούμε επί μήνες.

Θέλω να θυμίσω ότι πρώτη η Ελλάδα έθεσε κανόνες ελεγ­χό­με­νης πρό­σβα­σης σε κλει­στούς χώρους από τον Ιούλιο. Πρώτη επίσης, από τον Οκτώ­βριο, άνοιξε τη δυνα­τό­τητα τρίτης δόσης σε όλους τους ενή­λι­κες. Και πρώτη έθεσε ως προ­ϋ­πό­θεση πλήρους εμβο­λια­σμού για τους άνω των 60 τη χορή­γηση της τρίτης δόσης. Είναι ένα σχέδιο με στα­θε­ρούς στόχους αλλά και με την ευε­λι­ξία που απαι­τούν κάθε φορά οι περι­στά­σεις.

Προ­χω­ρούμε λοιπόν με μέθοδο, με κατα­νό­ηση, αλλά και με απο­φα­σι­στι­κό­τητα. Εντο­πί­ζουμε με ψυχραι­μία πού υστε­ρούμε και παρεμ­βαί­νουμε στο­χευ­μένα όταν έχουμε πια, όπως μας επι­τάσ­σει το Σύνταγμα, εξα­ντλή­σει κάθε άλλο μέσο. Αυτό κάνουμε και τώρα με τους συμπο­λί­τες μας άνω των 60 που πρέπει να εμβο­λια­στούν.

Ταυ­τό­χρονα, όμως, προ­βλέ­πουμε. Για αυτό και ενόψει των γιορτών η πολι­τεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπλη­ρω­μα­τικό μέτρο. Στο διά­στημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμ­βρίου θα δια­θέ­σει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβο­λια­σμένο και μη, ώστε να εντο­πι­στούν πιθανοί ασυμ­πτω­μα­τι­κοί φορείς του ιού πριν από τα Χρι­στού­γεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επα­να­λη­φθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουα­ρίου ώστε να παρα­κο­λου­θή­σουμε την πορεία της μετά­δο­σης της παν­δη­μίας στην διάρ­κεια των γιορτών. Γιατί είναι σημα­ντικό όλοι να ελεγ­χό­μα­στε κατά τις συνα­θροί­σεις των ημερών. Ανα­λυ­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις θα κάνει αύριο ο Υπουρ­γός Υγείας, ενώ έχουμε εξα­σφα­λί­σει μέσα από την Πολι­τική Προ­στα­σία ακόμα 20 εκα­τομ­μύ­ρια self-tests και για τις ανάγκες των σχο­λείων μας.

Κλείνω επι­μέ­νο­ντας στον χαρα­κτήρα που έχουν οι δύο νέες πρω­το­βου­λίες μας. Είναι μέτρα προ­τρο­πής και όχι κατα­στο­λής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι ορι­ζό­ντια προς όλους αλλά αφορούν πρω­τί­στως εκεί­νους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περι­φρου­ρή­σουν. Υπη­ρε­τούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λει­τουρ­γούν η οικο­νο­μία και η κοι­νω­νία παράλ­ληλα με την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας. Και τέλος προ­σαρ­μό­ζο­νται στη συγκυ­ρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευ­ταίες που θα περά­σουμε με τη σκέψη μας στην παν­δη­μία.

Είμαι σίγου­ρος ότι όλοι κατα­λα­βαί­νουμε τη σημασία τους και όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή -άμεσα, τις επό­με­νες ημέρες- οι πολι­τι­κές δυνά­μεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περι­στά­σεων. Οφεί­λουν να αρνη­θούν τη διγλωσ­σία και να μην κρυ­φτούν πίσω από ευρή­ματα όπως η «προ­αι­ρε­τική υπο­χρε­ω­τι­κό­τητα». Είναι καιρός να μιλή­σουμε τη γλώσσα της αλή­θειας και η αλήθεια είναι μόνο μία: το εμβόλιο σώζει ζωές και πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πιο ευά­λω­τους. Γι’ αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι υπο­χρε­ω­τικό, είναι ανα­γκαίο, είναι απα­ραί­τητο».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.