ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τις ιδιωτικές τουριστικές κατοικίες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σταθάκης

Νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για τη συ­νερ­γα­τι­κή οι­κο­νο­μία (οι­κο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού, sharing economy), η οποία αφορά κυ­ρί­ως ιδιω­τι­κές κα­τοι­κί­ες που ενοι­κιά­ζο­νται σε του­ρί­στες από πλατ­φόρ­μες τύπου Airbnb και πρό­κει­ται να ει­σα­χθεί στο επό­με­νο διά­στη­μα στην ελ­λη­νι­κή Βουλή, πα­ρου­σί­α­σε ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας Γιώρ­γος Στα­θά­κης στους ομο­λό­γους του που συμ­με­τεί­χαν στο Συμ­βού­λιο Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σή­με­ρα στις Βρυ­ξέλ­λες.

Στο Συμ­βού­λιο συ­ζη­τή­θη­κε η κα­τά­στα­ση της πραγ­μα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας και ο συ­νυ­πο­λο­γι­σμός της διά­στα­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, το θέμα της συ­νερ­γα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας και η κα­τά­στα­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής χα­λυ­βουρ­γί­ας.

Εκτι­μά­ται ότι ο τζί­ρος της οι­κο­νο­μί­ας δια­μοι­ρα­σμού έχει ήδη ξε­πε­ρά­σει το 1 δισ. € και πα­ρου­σιά­ζει ανο­δι­κές τά­σεις. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του capital.gr, τα δια­φυ­γό­ντα φο­ρο­λο­γι­κά έσοδα ξε­περ­νούν ετη­σί­ως τα 250 εκατ. ευρώ. Η συ­νει­σφο­ρά της στα του­ρι­στι­κά και οι­κο­νο­μι­κά με­γέ­θη της οι­κο­νο­μί­ας θε­ω­ρεί­ται ση­μα­ντι­κή, και η Πο­λι­τεία επι­θυ­μεί την πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξή της. Στό­χος της νο­μο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης, όπως δή­λω­σε ο κ. Στα­θά­κης είναι να κα­θο­ρι­στούν σα­φείς κα­νό­νες για τη λει­τουρ­γία της συ­γκε­κρι­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας, ώστε να προ­στα­τευ­τεί το ση­μα­ντι­κό για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν και να εξα­σφα­λι­στούν δη­μό­σια έσοδα.

Ο Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας τό­νι­σε επί­σης την ανά­γκη θε­σμο­θε­τη­μέ­νης συ­νερ­γα­σί­ας ανά­με­σα στα κράτη-μέλη και τις ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες για την λυ­σι­τε­λή εφαρ­μο­γή της φο­ρο­λο­γι­κής νο­μο­θε­σί­ας σε αυτές τις δρα­στη­ριό­τη­τες.

Οι βα­σι­κοί άξο­νες της ρύθ­μι­σης αυτής θα είναι οι εξής:

1. Να κα­θο­ρι­στούν σαφή όρια ανά­με­σα στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που ανα­πτύσ­σε­ται μέσω της εκ­με­τάλ­λευ­σης μι­κρής κλί­μα­κας του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των, και στην ευ­και­ρια­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση από ιδιώ­τες επι­πλέ­ον ακι­νή­των που δια­θέ­τουν με σκοπό την ενί­σχυ­ση του ει­σο­δή­μα­τος τους.

2. Να εξα­σφα­λι­στεί ένα ελά­χι­στο επί­πε­δο προ­στα­σί­ας χρη­στών και τρί­των, δια­σφα­λί­ζο­ντας πα­ράλ­λη­λα την ποιό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

3. Να αντι­με­τω­πι­στούν τα φαι­νό­με­να πα­ρα­οι­κο­νο­μί­ας και φο­ρο­δια­φυ­γής που επα­κό­λου­θα έχουν δη­μιουρ­γη­θεί λόγω της απου­σί­ας ρυθ­μι­στι­κού πλαι­σί­ου.

Όπως ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μί­ας, η νο­μο­θε­τι­κή διά­τα­ξη θα ρυθ­μί­σει το τοπίο της οι­κο­νο­μί­ας δια­μοι­ρα­σμού στον του­ρι­σμό, απο­τε­λώ­ντας πα­ράλ­λη­λα τον οδηγό για τη ρύθ­μι­ση και άλλων υπο-το­μέ­ων της οι­κο­νο­μί­ας δια­μοι­ρα­σμού το επό­με­νο διά­στη­μα. Αυτή η προ­σπά­θεια δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στην ελ­λη­νι­κή αγορά, αντι­θέ­τως, όπως ανα­φέ­ρει το Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μί­ας, Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού έχει ήδη προ­βεί σε μια σειρά πα­ρεμ­βά­σε­ων ενώ­πιον των αρ­μό­διων ομά­δων ερ­γα­σί­ας του Συμ­βου­λί­ου Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της Ε.Ε., ώστε να δια­σφα­λι­στεί η οι­κο­νο­μι­κά ισορ­ρο­πη­μέ­νη και κοι­νω­νι­κά βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη της οι­κο­νο­μί­ας του δια­μοι­ρα­σμού σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.