ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μεσόγειος περιορίζει την κρουαζιέρα – Σε αντίθετη ρότα η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Μέγεθος γραμμάτων

Με­γα­λώ­νει η λίστα των προ­βε­βλη­μέ­νων με­σο­γεια­κών, και όχι μόνο, πα­ρα­θα­λάσ­σιων τα­ξι­διω­τι­κών προ­ο­ρι­σμών που επι­βάλ­λουν ολο­έ­να και αυ­στη­ρό­τε­ρους πε­ριο­ρι­σμούς στην προ­σέγ­γι­ση κρουα­ζιε­ρό­πλοιων στα λι­μά­νια τους. Το Μο­να­κό ήρθε τώρα να προ­στε­θεί σε πό­λεις όπως η Βε­νε­τία, η Βαρ­κε­λώ­νη και το Ντου­μπρόβ­νικ που επι­χει­ρούν να στα­μα­τή­σουν την ανε­ξέ­λεγ­κτη απο­βί­βα­ση χι­λιά­δων του­ρι­στών κα­θη­με­ρι­νά, που προ­κα­λούν σο­βα­ρή επι­βά­ρυν­ση στις υπο­δο­μές και στο πε­ρι­βάλ­λον τους αφή­νο­ντας δυ­σα­νά­λο­γα μικρά οι­κο­νο­μι­κά οφέλη. Στον ίδιο δρόμο, της επι­βο­λής πε­ριο­ρι­σμών στην κρουα­ζιέ­ρα, προ­σα­να­το­λί­ζο­νται και η Μασ­σα­λία στη Γαλ­λία, το Αμ­στερ­νταμ στην Ολ­λαν­δία, ενώ πε­ραι­τέ­ρω αυ­στη­ρο­ποί­η­ση του σχε­τι­κού πλαι­σί­ου εξε­τά­ζει η Βαρ­κε­λώ­νη.

Το Μο­να­κό από φέτος θα δέ­χε­ται πλέον μόνον κρουα­ζιε­ρό­πλοια που πραγ­μα­το­ποιούν κρουα­ζιέ­ρες πο­λυ­τε­λεί­ας, στο­χεύ­ο­ντας σε υψη­λής προ­στι­θέ­με­νης αξίας τα­ξι­διώ­τες, υπό τον όρο πως αυτά δεν θα ξε­περ­νούν τα 250 μέτρα μή­κους και η δυ­να­μι­κό­τη­τά τους τούς 1.250 επι­βά­τες. Απο­κλεί­ει δη­λα­δή όλα τα σύγ­χρο­να πολύ με­γά­λα κρουα­ζιε­ρό­πλοια που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια και ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θούν στα νερά της Με­σο­γεί­ου. Την ίδια ώρα, στην Ελ­λά­δα η δρα­στη­ριό­τη­τα της κρουα­ζιέ­ρας πα­ρα­μέ­νει εν πολ­λοίς ανε­ξέ­λεγ­κτη και ακόμα και οι όποιοι πε­ριο­ρι­σμοί έχουν τεθεί σε υπερ­κο­ρε­σμέ­νους προ­ο­ρι­σμούς όπως η Σα­ντο­ρί­νη, δεν τη­ρού­νται.

Ει­δι­κό­τε­ρα, αν και έχει τεθεί όριο απο­βί­βα­σης έως και 8.000 επι­βα­τών ημε­ρη­σί­ως στη Σα­ντο­ρί­νη, μια ματιά στον φε­τι­νό προ­γραμ­μα­τι­σμό αφί­ξε­ων δεί­χνει πως για πα­ρά­δειγ­μα στις 5 Ιου­λί­ου ανα­μέ­νο­νται πε­ρισ­σό­τε­ροι από 9.000 επι­βά­τες όπως κι άλλες μέρες αυτού του μήνα και ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ροι τον Αύ­γου­στο. Εν τω με­τα­ξύ, άλλα λι­μά­νια όπως του Πει­ραιά αλλά και της Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για να μπο­ρούν να φι­λο­ξε­νή­σουν ολο­έ­να με­γα­λύ­τε­ρα πλοία με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα το έργο επέ­κτα­σης του επι­βα­τι­κού λι­μέ­να του Ορ­γα­νι­σμού Λι­μέ­νος Πει­ραιώς.

Στις αρχές του 2019, ένα χρόνο πριν από την παν­δη­μία που έθεσε πρό­σκαι­ρο φρένο στην αλ­μα­τώ­δη ανά­πτυ­ξη της κρουα­ζιέ­ρας στη Με­σό­γειο, έκ­θε­ση της Επι­τρο­πής Με­τα­φο­ρών του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου (TRAN Committee) το­πο­θε­τού­σε τη Σα­ντο­ρί­νη αλλά και άλ­λους ελ­λη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς στη λίστα με τις ευ­ρω­παϊ­κές πε­ριο­χές υψη­λού κιν­δύ­νου από τον υπερ­του­ρι­σμό και έκανε λόγο για αλ­λοί­ω­ση του χα­ρα­κτή­ρα και του κοι­νω­νι­κού ιστού από την ανε­ξέ­λεγ­κτη κα­θη­με­ρι­νή ροή δε­κά­δων χι­λιά­δων του­ρι­στών.

Ο Pierfrancesco Vago, πρό­ε­δρος της CLIA (Διε­θνούς Ενω­σης Εται­ρειών Κρουα­ζιέ­ρας) και εκτε­λε­στι­κός πρό­ε­δρος της MSC Cruises, από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου διε­ξά­γε­ται αυτές τις μέρες το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «το 2021, το οι­κο­νο­μι­κό όφε­λος για την Ελ­λά­δα ξε­πέ­ρα­σε το 1 δισ. ευρώ, ενώ δη­μιούρ­γη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρες από 15.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας» και «σή­με­ρα τα οι­κο­νο­μι­κά οφέλη από τους του­ρί­στες που φθά­νουν στις ελ­λη­νι­κές ακτές με κρουα­ζιε­ρό­πλοια είναι ήδη υψη­λό­τε­ρα από ό,τι το 2019, κάτι που οφεί­λε­ται εν μέρει στο ση­μα­ντι­κό έργο των το­πι­κών αρχών», καθώς πέ­ρυ­σι «από τα 87 κρουα­ζιε­ρό­πλοια της CLIA που προ­σέγ­γι­σαν τα ελ­λη­νι­κά λι­μά­νια, τα 47, δη­λα­δή το 54%, είχαν λι­μά­νι επι­βί­βα­σης (homeporting) στην ελ­λη­νι­κή επι­κρά­τεια».

Μια ματιά όμως στα στοι­χεία που δη­μο­σί­ευ­σε μόλις χθες η Tρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος, δια­ψεύ­δει τους πα­ρα­πά­νω ισχυ­ρι­σμούς: οι δα­πά­νες που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν επι­βά­τες κρουα­ζιέ­ρας το 2021 ήταν μόλις 174,3 εκατ., ενώ ακόμα και πέ­ρυ­σι, οπότε και ση­μειώ­θη­κε ση­μα­ντι­κή ανά­καμ­ψη της δρα­στη­ριό­τη­τας, έφτα­σαν τα 418,7 εκατ., «χρειά­ζε­ται ένας πολύ γεν­ναί­ος πολ­λα­πλα­σια­στής για να στη­ρί­ξει τους ισχυ­ρι­σμούς του κ. Vago», σχο­λιά­ζουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά οι­κο­νο­μο­λό­γοι που πα­ρα­κο­λου­θούν τον κλάδο. Και προ­σθέ­τουν πως σύμ­φω­να με με­λέ­τη που έγινε στο Μπέρ­γκεν της Νορ­βη­γί­ας, δια­πι­στώ­θη­κε ότι οι επι­βά­τες που απο­βι­βά­ζο­νται εκεί δεν ξο­δεύ­ουν κατά μέσο όρο πε­ρισ­σό­τε­ρα από 23 ευρώ. Εσοδο πάρα πολύ χα­μη­λό για να δι­καιο­λο­γή­σει κά­νεις την επι­βά­ρυν­ση στο πε­ρι­βάλ­λον και στην ποιό­τη­τα των υδά­των, στις υπο­δο­μές κυ­κλο­φο­ρί­ας και δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των, στην ποιό­τη­τα της ατμό­σφαι­ρας και εντέ­λει στο ίδιο το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν για τους κα­νο­νι­κούς τα­ξι­διώ­τες που επι­λέ­γουν να δια­μεί­νουν σε αυ­τούς τους προ­ο­ρι­σμούς και να ξο­δέ­ψουν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα, εξη­γούν οι ίδιες πηγές.

Δεύ­τε­ρη σε πω­λή­σεις η Ελ­λά­δα

Δεύ­τε­ρη σε κρα­τή­σεις για δια­κο­πές φέτος το κα­λο­καί­ρι, μετά την Ισπα­νία, είναι η Ελ­λά­δα την πε­ρί­ο­δο αυτή τόσο στη Βρε­τα­νία όσο και στη Γαλ­λία. Ει­δι­κό­τε­ρα για τη Βρε­τα­νία, αυτό προ­κύ­πτει από στοι­χεία πω­λή­σε­ων που δη­μο­σί­ευ­σε η Personal Travel Consultants (PTC) σε συ­νερ­γα­σία με την Blue Bay Travel. Η PTC γνω­στο­ποί­η­σε πως οι συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις της κατά το διά­στη­μα Ια­νουα­ρί­ου – Μαρ­τί­ου αυ­ξή­θη­καν κατά 60% σε σχέση με την ίδια πε­ρί­ο­δο του 2019. Η Ισπα­νία αντι­προ­σω­πεύ­ει το 11,5% αυτών των κρα­τή­σε­ων, ενώ η Ελ­λά­δα αντι­προ­σω­πεύ­ει πε­ρί­που το 10% των κρα­τή­σε­ων του πρώ­του τρι­μή­νου. Οσον αφορά τη Γαλ­λία, σύμ­φω­να με στοι­χεία για τον μήνα Μάρ­τιο του Baromètre Orchestra της L’ Echo Touristique, που συ­γκε­ντρώ­νει δε­δο­μέ­να για τις πω­λή­σεις τόσο πα­ρα­δο­σια­κών όσο και δια­δι­κτυα­κών τα­ξι­διω­τι­κών ορ­γα­νι­σμών, η Ελ­λά­δα είναι πάλι δεύ­τε­ρη σε πω­λή­σεις μετά την Ισπα­νία και μά­λι­στα οι πω­λή­σεις αυτές αυ­ξά­νο­νται με ισχυ­ρούς ρυθ­μούς σε σχέση με τους προη­γού­με­νους μήνες.

Πηγή moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.