ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρουαζιέρα 2026: Η Μεσόγειος στους μεγάλους «κερδισμένους» από τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΥΜΠΕΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η γε­ω­πο­λι­τι­κή κρίση και το κλεί­σι­μο των Στε­νών του Ορ­μούζ οδη­γούν σε ση­μα­ντι­κή ανα­διάρ­θρω­ση της πα­γκό­σμιας κρουα­ζιέ­ρας, με τις εται­ρεί­ες να απο­σύ­ρουν πλοία από την Μέση Ανα­το­λή.
  • Η Celestyal Cruises επε­κτεί­νει τις δρα­στη­ριό­τη­τές της στη Δυ­τι­κή Με­σό­γειο με νέο πρό­γραμ­μα 14 δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων, ενώ οι εγ­χώ­ριες κρουα­ζιέ­ρες στην Ελ­λά­δα ση­μειώ­νουν αυ­ξη­μέ­νη ζή­τη­ση.
  • Με­γά­λες εται­ρεί­ες όπως οι MSC Cruises και Costa Cruises ακυ­ρώ­νουν τα προ­γράμ­μα­τά τους στη Μέση Ανα­το­λή και επεν­δύ­ουν σε ευ­ρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς, ενι­σχύ­ο­ντας τη Με­σό­γειο.
  • Η κρίση στον Περ­σι­κό Κόλπο φαί­νε­ται να έχει ευ­ερ­γε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για την ελ­λη­νι­κή κρουα­ζιέ­ρα, με υψη­λές πλη­ρό­τη­τες και αυ­ξη­μέ­νο εν­δια­φέ­ρον από τα­ξι­διώ­τες.

Η γε­ω­πο­λι­τι­κή κρίση και το κλεί­σι­μο των Στε­νών του Ορ­μούζ ανα­δια­τάσ­σουν πλή­ρως τον πα­γκό­σμιο χάρτη σε ό,τι αφορά την κρουα­ζιέ­ρα. Η Με­σό­γειος φαί­νε­ται ότι ση­μειώ­νει ρα­γδαία ανά­πτυ­ξη καθώς οι με­γά­λες εται­ρεί­ες απο­σύ­ρουν μα­ζι­κά τα πλοία τους από τον Περ­σι­κό Κόλπο και την Ερυ­θρά Θά­λασ­σα, στρέ­φο­ντας τις επεν­δύ­σεις τους σε πα­ρα­δο­σια­κά ασφα­λείς ευ­ρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα αυτής της προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τας απο­τε­λεί η Celestyal Cruises, η οποία, μετά την παύση των δρο­μο­λο­γί­ων της προς τη Μέση Ανα­το­λή, προ­χω­ρά σε μια ιστο­ρι­κή επέ­κτα­ση προς τα δυ­τι­κά, πα­ρου­σιά­ζο­ντας το ολο­κλη­ρω­μέ­νο πρό­γραμ­μα 14 δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων «Με­σο­γεια­κή Οδύσ­σεια» με το πλοίο Celestyal Discovery.

 Celestyal Cruises: Από το Αι­γαίο στη Δυ­τι­κή Με­σό­γειο

Ο captain Γιώρ­γος Κου­μπε­νάς, Ανώ­τα­τος Διευ­θυ­ντής Επι­χει­ρή­σε­ων της Celestyal, ξε­κα­θα­ρί­ζει το πλαί­σιο αυτής της στρα­τη­γι­κής κί­νη­σης: «Τα νέα δρο­μο­λό­για αφο­ρούν απο­κλει­στι­κά τα χει­με­ρι­νά προ­γράμ­μα­τα 2026/27 και 2027/28. Το Celestyal Discovery θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει κρουα­ζιέ­ρα προς τη νέα πε­ριο­χή δρα­στη­ριο­ποί­η­σης, τη Βαρ­κε­λώ­νη (Τα­ρα­γκό­να), στις 27 Νο­εμ­βρί­ου 2026, ενώ για τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο 2027/28 η πρώτη ανα­χώ­ρη­ση έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 19 Νο­εμ­βρί­ου 2027».

Πα­ράλ­λη­λα, η κρίση φαί­νε­ται πως λει­τουρ­γεί ευ­ερ­γε­τι­κά και για τις εγ­χώ­ριες δια­δρο­μές. Όπως επι­ση­μαί­νει ο κ. Κου­μπε­νάς, η τάση των τα­ξι­διω­τών να επι­λέ­γουν από­λυ­τα ασφα­λείς γε­ω­γρα­φι­κές ζώνες έχει εκτι­νά­ξει το εν­δια­φέ­ρον για την Ελ­λά­δα:

«Η ζή­τη­ση για τις εγ­χώ­ριες κρουα­ζιέ­ρες της Celestyal στο Αι­γαίο και το Ιόνιο είναι ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ρή. Οι κρα­τή­σεις κι­νού­νται σε επί­πε­δα υψη­λό­τε­ρα από τα ανα­με­νό­με­να, γε­γο­νός που επι­βε­βαιώ­νει τη δυ­να­μι­κή των ελ­λη­νι­κών προ­ο­ρι­σμών. Η κα­λο­και­ρι­νή σεζόν εξε­λίσ­σε­ται πολύ θε­τι­κά, με υψη­λές πλη­ρό­τη­τες και αυ­ξη­μέ­νο εν­δια­φέ­ρον από τις βα­σι­κές αγο­ρές μας».

Το ντό­μι­νο των ακυ­ρώ­σε­ων και η διε­θνής στρο­φή

Η Celestyal δεν είναι η μόνη που ανα­προ­σαρ­μό­ζει τα πλάνα της. Το κλεί­σι­μο των Στε­νών του Ορ­μούζ προ­κά­λε­σε αρ­χι­κά ισχυ­ρό σοκ, καθώς με­γά­λα κρουα­ζιε­ρό­πλοια διε­θνών κο­λοσ­σών εγκλω­βί­στη­καν στα λι­μά­νια του Κόλ­που (Ντου­μπάι, Ντόχα, Αμπού Ντά­μπι). Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους, οι μη­τρι­κές εται­ρεί­ες προ­χώ­ρη­σαν σε ορι­στι­κή ακύ­ρω­ση των προ­γραμ­μά­των της Μέσης Ανα­το­λής, ρί­χνο­ντας το βάρος τους στην Ευ­ρώ­πη και την Κα­ραϊ­βι­κή.

Έτσι, οι MSC Cruises και Explora Journeys ακύ­ρω­σαν πλή­ρως το χει­με­ρι­νό πρό­γραμ­μα 2026–2027 στη Μέση Ανα­το­λή. Το υπερ­πο­λυ­τε­λές MSC World Europa με­τα­φέρ­θη­κε στην Κα­ραϊ­βι­κή, ενώ το MSC Euribia επέ­στρε­ψε στη Βό­ρεια Ευ­ρώ­πη. Η Explora Journeys έστρε­ψε το σύ­νο­λο του luxury στό­λου της στη Με­σό­γειο.

Η Costa Cruises απέ­συ­ρε τις χει­με­ρι­νές προ­σεγ­γί­σεις του Costa Smeralda στον Κόλπο και το επα­να­το­πο­θέ­τη­σε στα Κα­νά­ρια Νησιά και τη Μα­δέ­ρα, ενι­σχύ­ο­ντας τη ζώνη της Δυ­τι­κής Με­σο­γεί­ου και του Ατλα­ντι­κού.

Τα πλοία Mein Schiff 4 και 5 της TUI Cruises, που επί­σης βρέ­θη­καν στη δίνη της κρί­σης στον Περ­σι­κό, επέ­στρε­ψαν εσπευ­σμέ­να στην Ευ­ρώ­πη, πυ­κνώ­νο­ντας τα δρο­μο­λό­για στην Αδρια­τι­κή και την Κε­ντρι­κή Με­σό­γειο.

Η Με­σό­γειος εδραιώ­νει την πα­γκό­σμια κυ­ριαρ­χία της

Τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία της Cruise Lines International Association (CLIA) για το 2026 επι­βε­βαιώ­νουν ότι η Με­σό­γειος απο­τε­λεί τον με­γά­λο κερ­δι­σμέ­νο αυτής της γε­ω­πο­λι­τι­κής ανα­δια­νο­μής. Η πε­ριο­χή αντι­προ­σω­πεύ­ει πλέον το 15% της πα­γκό­σμιας χω­ρη­τι­κό­τη­τας κρουα­ζιέ­ρας, δια­τη­ρώ­ντας στα­θε­ρά τη 2η θέση πα­γκο­σμί­ως, πίσω μόνο από την κυ­ρί­αρ­χη Κα­ραϊ­βι­κή (η οποία συ­γκε­ντρώ­νει το 41%).

Η ανά­πτυ­ξη αυτή είναι εντυ­πω­σια­κή: σχε­δόν 6 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες ανα­μέ­νε­ται να τα­ξι­δέ­ψουν στα με­σο­γεια­κά ύδατα, μέ­γε­θος αυ­ξη­μέ­νο κατά 50% σε σχέση με το 2019 (όπου οι επι­βά­τες άγ­γι­ζαν τα 4 εκα­τομ­μύ­ρια).

Η Με­σό­γειος κερ­δί­ζει το στοί­χη­μα στην κρουα­ζιέ­ρα επει­δή δια­θέ­τει ένα ασυ­να­γώ­νι­στο πα­κέ­το: τε­ρά­στια ποι­κι­λία προ­ο­ρι­σμών που εκτεί­νο­νται από τη Νότια Ευ­ρώ­πη έως τη Βό­ρεια Αφρι­κή, πλού­σια πο­λι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά και, κυ­ρί­ως, ένα εξαι­ρε­τι­κά πυκνό και ασφα­λές δί­κτυο λι­μα­νιών.

Νέα πλοία-γί­γα­ντες στη «μάχη» της Με­σο­γεί­ου

Η εμπι­στο­σύ­νη των εται­ρειών στη με­σο­γεια­κή αγορά απο­τυ­πώ­νε­ται και στα πλοία που επι­στρα­τεύ­ο­νται. Πε­ρισ­σό­τε­ρα από 180 πλοία, 57 δια­φο­ρε­τι­κών εται­ρειών, πλέ­ουν στη Με­σό­γειο, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση χω­ρη­τι­κό­τη­τας 4% σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Με­τα­ξύ των με­γά­λων προ­σθη­κών ξε­χω­ρί­ζει το Legend of the Seas, ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα κρουα­ζιε­ρό­πλοια στον κόσμο (χω­ρη­τι­κό­τη­τας 7.600 επι­βα­τών και 2.300 μελών πλη­ρώ­μα­τος), το οποίο θα πραγ­μα­το­ποιεί δρο­μο­λό­για με βάση τη Βαρ­κε­λώ­νη και την Τσι­βι­τα­βέ­κια (Ρώμη). Πα­ράλ­λη­λα, η MSC Cruises ρί­χνει στη μάχη το MSC World Asia (το τρίτο πλοίο της World Class κα­τη­γο­ρί­ας της) για τη χει­με­ρι­νή σεζόν 2026-2027, συν­δέ­ο­ντας εμ­βλη­μα­τι­κά λι­μά­νια όπως η Μασ­σα­λία, η Γέ­νο­βα, η Βαρ­κε­λώ­νη και η Βα­λέ­τα.

Πηγή: powergame.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.