- Η φετινή σεζόν κρουαζιέρας στην Ελλάδα εξελίσσεται θετικά, με τον Οκτώβριο να είναι παραδοσιακά ισχυρός μήνας για την Ανατολική Μεσόγειο.
- Οι εταιρείες κρουαζιέρας εξετάζουν την παραμονή τους στη Μεσόγειο και κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει θετικά τους ελληνικούς προορισμούς.
- Η καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών παρουσιάζει μια ελαφριά συγκράτηση, κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς.
- Η επιτυχία της χειμερινής κρουαζιέρας εξαρτάται από την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
• Ιωάννης Μπρας προς την ‘δ’: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις» • Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται ακόμη το 2026 • Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και για την επόμενη διετία
Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η φετινή σεζόν κρουαζιέρας στην Ελλάδα, με την Ανατολική Μεσόγειο να διατηρεί τη δυναμική της και τον Οκτώβριο να αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους ισχυρότερους μήνες για την περιοχή. Την ίδια στιγμή, όμως, η αγορά περνά σε μια νέα φάση, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν την παραμονή τους στη Μεσόγειο και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μιλώντας προς την ‘δ’ ο κ. Ιωάννης Μπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Five Senses Consulting και Seatrade Ambassador, αναφέρεται στη φετινή εικόνα της κρουαζιέρας, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για χειμερινά δρομολόγια, τις υποδομές, την ανάγκη συνεργασίας των προορισμών και το νέο τοπίο που διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τους ελληνικούς προορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει στρατηγική, συνεργασία και κατάλληλη προετοιμασία.
Θετική η φετινή εικόνα
«Παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι ο δυνατότερος μήνας για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημειώνει ο κ. Μπρας, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται αρκετά κρουαζιερόπλοια στα νερά του Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου.
Όπως υπογραμμίζει, «η φετινή σεζόν συνεχίζει να πηγαίνει καλά», ενώ τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και οι πληρότητες παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα.
Το σημείο που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών. «Αυτό το οποίο ωστόσο αντιλαμβάνομαι -αν και τα τελικά στοιχεία δεν έχουν έρθει ακόμα- είναι το spend, το πώς και πόσα δηλαδή ξοδεύουν οι επισκέπτες», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται «μια ελαφριά συγκράτηση». Η εικόνα αυτή όπως διευκρινίζει ο ίδιος, αφορά κυρίως τις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς και όχι τις premium και luxury εταιρείες.
Το ενδιαφέρον για χειμερινή κρουαζιέρα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική διεύρυνσης της περιόδου λειτουργίας της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον κ. Μπρα, στην διάρκεια της πρόσφατης Seatrade στο Λας Πάλμας, αλλά και μέσα από τις επαφές του με εκπροσώπους της αγοράς, διαπιστώθηκε μια θετική τάση εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν στη Μεσόγειο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Αυτό είναι πολύ θετικό. Και μάλιστα ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μου αρκετές εταιρείες, τουλάχιστον τέσσερις, που ζητούν να μάθουν πού μπορούν να πάνε το χειμώνα, ποιες είναι οι διαθέσιμες υποδομές ξηράς και θάλασσας», τονίζει.
Η πρόκληση, όμως, δεν αφορά μόνο στα λιμάνια. «Δεν είναι μόνο να φτάσει ένα κρουαζιερόπλοιο κάπου. Είναι ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, τι υποδομές θα έχουμε στις εκδρομές και, εν πάση περιπτώσει, τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Για τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τους ελληνικούς προορισμούς να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους προορισμούς να αναλογιστούν πού θέλουν να είναι τα επόμενα χρόνια και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να αναδείξουν και το χειμερινό κομμάτι».
Ιστορία, πολιτισμός και γαστρονομία ως πλεονεκτήματα
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Μπρα, δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
«Το μοντέλοε για τον χειμώνα, είναι διαφορετικό», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει άλλα ισχυρά χαρακτηριστικά.
«Η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία που έχουμε μπορεί να βοηθήσει κάθε προορισμό μας, να αναδειχθεί», αναφέρει. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, ως βασική προϋπόθεση.
Η πρώτη φάση της προσπάθειας, όπως εκτιμά, μπορεί να αφορά στην περαιτέρω διεύρυνση της σεζόν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, όμως, υπάρχει περιθώριο να εξεταστούν και οι μήνες από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Ήδη, όπως σημειώνει, τρεις-τέσσερις εταιρείες συνεχίζουν χειμερινά προγράμματα που είχαν ξεκινήσει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ενώ άλλες εξετάζουν την ίδια προοπτική.
Οι αγορές και η νέα γεωγραφία της κρουαζιέρας
Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αποτελούν την κυρίαρχη αγορά για την ελληνική κρουαζιέρα, ενώ αυξημένη παρουσία καταγράφεται από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Ακολουθούν η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο κ. Μπρας αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσία πλοίου που προγραμματίζει ουσιαστικά όλο τον χρόνο δραστηριότητα στα νερά του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παρότι κατά τη χειμερινή περίοδο επιλέγει λιμάνια της γειτονικής Τουρκίας, το καλοκαίρι περιλαμβάνει αρκετούς ελληνικούς προορισμούς.
«Νομίζω ότι η ευκαιρία είναι εκεί», λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι προορισμοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να την αξιοποιήσουν.
Η συνεργασία όλων
των φορέων είναι
απαραίτητη
Για να προσελκύσει ένας προορισμός κρουαζιερόπλοια, δεν αρκεί πλέον μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. «Θα πρέπει όλοι μαζί (οι φορείς, οι τοπικές αρχές, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες κ.ο.κ.) να προσδιορίσουν την στρατηγική τους και με δομημένο χαρακτήρα να παρουσιάσουν τα στοιχεία και το χαρακτήρα του προορισμού», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκαλούνται να πραγματοποιούν «αυτοψία», ώστε να αποκτούν γρήγορα και ολοκληρωμένα εικόνα για έναν προορισμό.
Ο κ. Μπρας περιγράφει τρεις βασικές ερωτήσεις που επηρεάζουν την απόφαση μιας εταιρείας κρουαζιέρας: Η πρώτη ερώτηση είναι μπορώ να φέρω το πλοίο με ασφάλεια στον προορισμό σου. Η δεύτερη αφορά στο «marketability», δηλαδή το κατά πόσο ο προορισμός μπορεί να παρουσιαστεί και να πουληθεί σωστά στην αγορά. Η τρίτη αφορά στις εκδρομές και τις δραστηριότητες που μπορούν να προσφερθούν στους επιβάτες.
«Όλες οι δυνάμεις του προορισμού πρέπει να συνεργαστούν. Δεν είναι δουλειά ενός, δεν είναι δουλειά δύο. Είναι ομαδική δουλειά όλου του προορισμού», υπογραμμίζει.
Τα πρώτα 15 λεπτά και η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει και στην πρώτη εμπειρία του επιβάτη. Όπως ανέφερε σε σχετικό πάνελ στη Seatrade, «μέσα στα 15 λεπτά θα πρέπει ο επιβάτης να έχει σχηματίσει την εικόνα για τον προορισμό, να έχει πάρει τις κατάλληλες δομημένες πληροφορίες».
Σε αυτό το νέο περιβάλλον προστίθεται και η τεχνητή νοημοσύνη. «Στην εποχή του AI αυτή τη στιγμή», σημειώνει, οι προορισμοί πρέπει να εξετάσουν πώς παρουσιάζονται στις απαντήσεις των μηχανών τεχνητής νοημοσύνης σε ερωτήσεις όπως «τι μπορώ να κάνω στη Ρόδο μέσα σε έξι ώρες».
Όπως εξηγεί, η λογική του SEO μετατοπίζεται πλέον προς τα GEOs, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο οι προορισμοί μπορούν να επηρεάσουν με δομημένο τρόπο τις απαντήσεις των μηχανών AI.
Νέα δεδομένα για την αγορά
Οι προοπτικές της κρουαζιέρας παραμένουν ισχυρές. Ο κ. Μπρας αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη παραγγελίες για δεκάδες νέα πλοία και εκτιμά ότι «το μέλλον είναι λαμπρό». Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η επιτυχία ενός προορισμού δεν θα μετριέται πλέον μόνο από τον αριθμό των αφίξεων.
«Το να φέρω μονάχα ένα πλοίο ή να λέω ότι έχω τόσες πληρότητες πλέον δεν είναι το μοναδικό μέτρο σύγκρισης αποτελέσματος», σημειώνει. Χρειάζονται συγκριτικά στοιχεία για το πώς αποτυπώνεται η παρουσία των επισκεπτών στην τοπική οικονομία, πόσα χρήματα δαπανούν και αν επιστρέφουν ως επισκέπτες στο μέλλον.
«Μια παρουσίαση απλή δεν αρκεί πλέον», τονίζει, ζητώντας από τους προορισμούς να συνεργάζονται με τις εταιρείες και να επιστρέφουν με συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε, πώς μας σκοράρατε, πώς μας βαθμολογήσατε, πώς μας βλέπετε, τι προβλήματα βλέπουν οι επιβάτες της εταιρείας σε εμάς σαν προορισμό».
Το μεγάλο ερώτημα για το τέλος κρουαζιέρας
Τέλος, αναφερόμενος στο τέλος κρουαζιέρας, ο κ. Μπρας επισημαίνει ότι παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα: πού κατευθύνονται τα έσοδα και με ποιον σχεδιασμό αξιοποιούνται.
«Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κενό. Ένα τεράστιο, τεράστιο κενό. Πού ακριβώς πάνε τα χρήματα», σημειώνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει σαφής ενημέρωση για τα έργα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα συγκεκριμένα έσοδα.
«Δεν θα έπρεπε τα λεφτά αυτά να επιστρέψουν πίσω με κάποιο τρόπο ως δράση, με κάποιο τρόπο ως έργα, με κάποιο τρόπο ως δραστηριότητα; Απάντηση ακόμα σε εκείνο δεν έχουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά.








Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.