ΕΙΔΗΣΕΙΣ

POS και στα περίπτερα λόγω ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγορά καπνού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Αλλά­ζουν πλέον οι συναλ­λα­γές στην αγορά καπνού καθώς από τις 15 Ιανουα­ρίου 2019 όλες οι αγο­ρα­πω­λη­σίες μεταξύ της βιο­μη­χα­νίας και των προ­μη­θευ­τών θα γίνο­νται ηλε­κτρο­νικά μέσω e-banking.

Ταυ­τό­χρονα τα περί­πτερα σ’ όλη την επι­κρά­τεια θα πρέπει να εγκα­τα­στή­σουν pos μέσα στο 2019 αφού δεν θα επι­τρέ­πε­ται η πώληση προ­ϊ­ό­ντων καπνού με μετρητά προ­κει­μέ­νου να κατα­πο­λε­μη­θεί το λαθρε­μπό­ριο καπνού.

1 στα 4 τσιγάρα λαθραία στην ελλη­νική αγορά

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες από το υπουρ­γείο οικο­νο­μι­κών, το μερίδιο αγοράς των παρά­νο­μων τσι­γά­ρων για το σύνολο του 2018 θα ξεπε­ρά­σει το 32%. Να σημειώ­σουμε ότι στις αρχές του 2018 οι εκτι­μή­σεις του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών μιλού­σαν για πάνω από 22% μερίδιο του λαθρε­μπο­ρίου τσι­γά­ρου τον Οκτώ­βριο του 2016 στο σύνολο της αγοράς, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιο­ρι­στεί στο 19,8%.

Τα τσιγάρα απο­τε­λούν, πλέον, το πιο φορο­λο­γη­μένο προϊόν στη χώρα –ξεπερ­νώ­ντας ακόμη και τη βενζίνη– καθώς ο φόρος φθάνει το 90% της λια­νι­κής τιμής, ενώ η φορο­δο­τική ικα­νό­τητα του κλάδου έχει εξα­ντλη­θεί.

Για κάθε ένα ευρώ που πλη­ρώ­νει ένας κατα­να­λω­τής, τα 90 λεπτά πηγαί­νουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφο­δια­στική αλυσίδα (καλ­λιερ­γη­τές, μετα­ποι­η­τές, βιο­μη­χα­νίες, δια­νο­μείς, λια­νέ­μπο­ροι)», ανα­φέ­ρουν εκπρό­σω­ποι του κλάδου. Η Ελλάδα έχει την υψη­λό­τερη φορο­λο­γία τσι­γά­ρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυ­χώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παρά­νομο εμπόριο και να προ­στα­τεύ­σει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία. Μελέτη του ΙΟΒΕ τον Νοέμ­βριο του 2016 ανα­φο­ρικά με τις επι­πτώ­σεις της νέας αύξησης φορο­λο­γίας στα προ­ϊ­ό­ντα καπνού εκτιμά ότι το παρά­νομο εμπόριο τσι­γά­ρων στην Ελλάδα το 2017 έφθασε στο 30%.

Ανέστης Ντόκας

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 2 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Psilikatzis

    Σας έχουν στα ώπα ώπα και παραπονιέστε και από πάνω! Γιατί ρε μεγάλε να εξαιρεθήτε? Τι είστε εσείς δηλαδή ανάπηροι πολέμου ? Ολυμπιονίκες όλοι σας ? Οι μήπως πολύτεκνοι που οποίοι όντος είστε βάζεται υπαλλήλους να τα δουλεύουν και εσείς το παίζεται αφεντικά? Γιατί ρε μεγάλε που σα τα πρίζουν κιόλας, αφού έχετε πολλά τέκνα δεν τα βάζετε και να δουλέψουν να δουν την γλυκά? Μόνο για την βόλεψή σας είστε, άντε να βγάλετε κανένα μεροκάματο λεω εγώ, σας ενοχλούν κιόλας …….

  2. peripteras

    Αφού τελικά εξαιρούνται τα περίπτερα απο το μέτρο, γιατί δεν κατέβαζε το άρθρο και μας ζαλίζουν τα @@ ?