Ειδήσεις

ΣΕΒ: “Καμπανάκι” κινδύνου για τα τουριστικά έσοδα

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η υποχώρηση των εσόδων από εξαγωγές, τουρισμό και ναυτιλία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Invest in Greece! – 26 Νοεμβρίου 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλεόνασμα 1,975 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,8% έναντι πλεονάσματος 2,075 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014, εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την εβδομάδα που φεύγει η ΤτΕ. Ειδικότερα, μείωση 5,4% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φθάνοντας στα 2,131 δισ. ευρώ, έναντι 2,252 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Μειωμένες κατά 12% ήταν και οι ταξιδιωτικές πληρωμές (Σεπτέμβριος 2015: 156 εκατ. ευρώ, Σεπτέμβριος 2014: 177 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 5,8%, καθώς οι αφίξεις παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 87,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (136,3%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ στο Δελτίο του αναφέρει ότι η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με επενδύσεις στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, θα είχε σημαντική θετική επίπτωση στις αμοιβές και τις συνθήκες απασχόλησης που προσφέρουν οι κλάδοι αυτοί αναφέρει ο Επίσης τονίζει τη σημασία του κατασκευαστικού τομέα στην πορεία της ανάσχεσης της ύφεσης σημειώνοντας ότι ακόμα υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις τόσο στο χώρο των υποδομών όσο και στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Τέλος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών ώστε να στηριχθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να εξευρεθούν πόροι για το ασφαλιστικό σύστημα, την εκπαίδευση και την υγεία.

bluebirds.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου