Ειδήσεις

Προσφυγή κατά της διάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας για το θάνατο του Νίκου Χατζηπαύλου

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου προσέφυγε χθες ο πατέρας του αδικοχαμένου 21χρονου φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου για την ακύρωση της διάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας που σχηματίστηκε για τα αίτια του θανάτου του από τον Εισαγγελέα της Κω, ο οποίος τον αποδίδει σε πτώση και όχι σε εγκληματική ενέργεια.
Ο κ. Παρασκευάς Χατζηπαύλου, κάτοικος Πειραιά, δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του κ. Αικατερίνης Βολονάκη, διατείνεται συγκεκριμένα ότι η διάταξη αρχειοθέτησης στηρίχθηκε στο συμπέρασμα των δύο ιατροδικαστικών εκθέσεων, που διενεργήθηκαν μετά από έγγραφη παραγγελία του Α/Τ Καλύμνου, παραβλέποντας την από 6-3-2018 ιατροδικαστική έκθεση του τεχνικού συμβούλου, κ. Τσαντίρη Σωκράτη και την από 14-3-2018 ιατροδικαστική γνωμοδότηση του ιατροδικαστή, κ. Φίλιππου Κουτσαύτη.
Η εισαγγελική αναφορά καταλήγει συγκεκριμένα στο ό,τι «…ο θανών συνεπεία ατυχήματος κατακύλισε από μεγάλο άγνωστο ύψος, αρχικά εν ζωή και κατέληξε σε σημείο του βραχώδους υψώματος, ενώ στην συνέχεια, για άγνωστο λόγο, αλλά πιθανώς λόγω της βροχόπτωσης, κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς να προκύπτει η εμπλοκή κάποιου ατόμου στο συμβάν…».
Η ανωτέρω εισαγγελική αναφορά και τα συμπεράσματα αυτής, χαρακτηρίζονται από τον πατέρα, πρόδηλα εσφαλμένα που υποστηρίζει παραπέρα ότι «αντίκεινται τόσο στον νόμο όσο και στα πραγματικά περιστατικά, στα ευρήματα, στις μαρτυρικές καταθέσεις και εν τέλει στην λογική».

Περιγράφει παραπέρα τα περιστατικά που έλαβαν χώρα από την εξαφάνιση ως και την ανεύρεση του άψυχου σώματος του παιδιού του ως εξής:
«Την Κυριακή 19-11-2017, και περί ώρα 18.00, δηλώθηκε η εξαφάνιση του γιού μας. Περί ώρα 18.20 της ίδιας μέρας βρέθηκε από αστυνομικό του τοπικού Α/Τ στη θέση Λαγγά Χώρας Καλύμνου, στο τέλος της κατοικημένης περιοχής, στο σημείο όπου ο τσιμεντένιος ανωφερικός δρόμος, που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, γίνεται χωμάτινος, το ποδήλατο του γιού μας, τοποθετημένο κάθετα σε μάντρα.
Σχηματίσθηκαν ερευνητικές ομάδες από αστυνομικούς, κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικό κλιμάκιο διασωστών- αναρριχητών της Καλύμνου. Την 21-11-2017, κατά την διάρκεια των ερευνών, ανευρίσκεται στη θέση «Στημένια» Βαθέως ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια χρώματος γκρι και ένα ζευγάρι μαύρες κάλτσες, που ομοίαζαν τόσο πολύ με του γιού μας, που αρχικά τα αναγνωρίσαμε ανεπιφύλακτα. Ερώτημα που δεν διερευνήθηκε είναι το ποιος και για ποιόν λόγο « εφορτώθηκε» σε περιοχή τόσο μακρινή σε σχέση με την τελική ανεύρεση της σορού του Νίκου, ένα ζευγάρι καινούργια αθλητικά παπούτσια, που προσομοίαζαν τόσο πολύ με αυτά του παιδιού μας.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν ακολούθως τις επόμενες ημέρες, με την βοήθεια θερμικής κάμερας, με drones, ακόμη και με την συνδρομή συνοδού με σκύλο της ΕΜΑΚ χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Την 25-11-2017 και ώρα 16.45, εν τέλει ανευρέθη το πτώμα του Νίκου σε χαράδρα μικρού βάθους κάτω από το βουνό, το οποίο έχει συνολικό ύψος περί τα 100 μέτρα, δεξιά του χωμάτινου δρόμου, που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία, 100 μέτρα περίπου από το σημείο ανεύρεσης του ποδηλάτου του».
Ο πατέρας στην ίδια προσφυγή αναφέρεται διεξοδικώς σε μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν και υποστηρίζει ότι υφίστανται στοιχεία, που δεν ελήφθησαν υπόψιν ως και αντιφάσεις.
Αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών όσο και από την σχετική έκθεση αυτοψίας και το διαβιβαστικό της ασφάλειας προκύπτει αβίαστα ότι στο συγκεκριμένο ύψωμα, συνολικού ύψους περί τα 100 μέτρα, η ανάβαση διαρκεί ως ένα ορισμένο σημείο, ενώ μετέπειτα λόγω του βραχώδους ανάγλυφού του απαιτείται αναρρίχηση και χρήση ανάλογου εξοπλισμού. Μολαταύτα, θεωρείται δεδομένο το (ΠΑΡΑΛΟΓΟ) συμπέρασμα ότι ο θανών ανέβηκε στο συγκεκριμένο ύψωμα, και εν συνεχεία κατακύλισε από άγνωστο ύψος, τουλάχιστον πάντως 43 μέτρων (σημείο ανεύρεσης της μπλούζας) αρχικά εν ζωή και κατέληξε σε σημείο, που δεν ήταν εύκολα ορατός (προθανάτιες κακώσεις), χωρίς να εξακριβωθεί αυτό το σημείο, καθώς δεν υπήρξαν ευρήματα όπως λχ ίχνη αίματος, πιθανόν λόγω της βροχόπτωσης.
Σε χρόνο άγνωστο το πτώμα κατέπεσε στο έδαφος, ενώ στην διαδρομή της πτώσης βρέθηκε το κομποσκοίνι του (στα 32 μέτρα), το ένα παπούτσι (στα 13 μέτρα) και ίχνη αίματος στα 9 μέτρα). Πώς ακριβώς μετακινήθηκε το πτώμα δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί.
Το βασικότερο ερώτημα όλων είναι πώς είναι δυνατόν ο Νίκος να αναρριχήθηκε στα 43 μέτρα χωρίς να φέρει καν σακίδιο, χωρίς ίχνος εξοπλισμού και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, όταν η αναρρίχηση στα 5 μέτρα χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δυσχερής και όταν κλήθηκαν έμπειροι αναρριχητές με ειδικό εξοπλισμό για να ανέλθουν και να ερευνήσουν. Για ποιόν λόγο δεν διερευνήθηκαν οι φωτογραφίες, που απεικονίζουν τα σημάδια στους καρπούς του Νίκου από δέσιμο και δεν γίνεται πουθενά μνεία για αυτά.
Για ποιόν λόγο δεν διερευνήθηκε αν ταυτίζεται το εντύπωμα παπουτσιού που ανευρέθη και φωτογραφίστηκε με την χρήση νομίσματος με το παπούτσι του Νίκου , γιατί εάν δεν ταυτίζεται το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι ανήκει στον δράστη, που τοποθέτησε με «σκηνοθεσία» τα αντικείμενα του Νίκου στην πλαγιά ατάκτως ερριμένα. Σημειώνεται, δε, ότι η πρόσβαση ήταν τόσο εξαιρετικά δυσχερής, που δεν ήταν δυνατή η φωτογράφηση του εντυπώματος από φωτογράφο της ΔΕΕ. Αλλά παρόλα αυτά, και μολονότι δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση από το εμπειρότατο προσωπικό της ΕΛΑΣ, θεωρείται δεδομένο ότι ένας φοιτητής χωρίς εξοπλισμό και χωρίς καν να φέρει σακίδιο, κατόρθωσε να αναρριχηθεί πολύ πάνω από τα 13 μέτρα, που δυσκόλευαν την ΕΛΑΣ και να φτάσει, μάλιστα τα 43 μέτρα ύψος!!!!
Για ποιον λόγο δεν διερευνήθηκαν περαιτέρω τα γενετικά στοιχεία άνω του ενός ατόμου (μίγματα), που βρέθηκαν στην μπλούζα και στο παπούτσι του παιδιού μας, με βάση την σχετική έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης και την ανάλυση DNA των ληφθέντων δειγμάτων».
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας τονίζει ότι καταλήγει στο ό,τι το σύνολο των κακώσεων επί του Νικολάου Χατζηπαύλου δεν δύνανται να αποδοθούν σε πτώση από μεγάλο ύψος ή και ολίσθηση και αναπήδηση, όπως αναφέρεται μετά την πρώτη νεκροτομή. Εάν υφίστατο ενδεχόμενο πτώσης ή και ολίσθησης- κυβίστησης- κατρακύλισης «κατρακύλισμα» κτλ, από μεγάλο ύψος, τότε θα έπρεπε να διαπιστωθούν ανάλογης βαρύτητας κακώσεις, με κατάγματα οστών και κακώσεις εσωτερικών οργάνων λόγω της αναπτυχθείσας μεγάλης κινητικής ενέργειας (ταχύτητα που θα είχε αναπτύξει το σώμα, συνεπεία του βάρους) αλλά και από την επίδραση των δυνάμεων, που θα αναπτυχθούν από την αντίδραση της αδράνειας κατά την στιγμή της απότομης πρόσκρουσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου