Ατάκτως Ερριμμένα

Τα βασικά μαθήματα

«Τα βασικά μαθήματα που διδαχτήκαμε από αυτόν τον σεισμό ήταν γνωστά σε οποιονδήποτε μεταπτυχιακό φοιτητή αρμόδιας και σοβαρής πανεπιστημιακής σχολής. Οι νεότερες κατασκευές που εφαρμόζουν τον αντισεισμικό κανονισμό είναι πιο ασφαλείς από τις παλαιότερες.Στα ιστορικά κέντρα πόλεων που μαζεύουν τους περισσότερους επισκέπτες χρειάζεται άμεση αξιολόγηση της ασφάλειας των πετρόκτιστων κτιρίων. Οι διασώστες παραμένουν η πρώτη γραμμή άμυνας και χρειάζονται ενίσχυση και εργαλεία. Τα κέντρα προειδοποίησης χρειάζονται πρόσβαση σε περισσότερες μετρήσεις στάθμης της θάλασσας για να εκδίδουν έγκαιρες ποσοτικές και εστιασμένες προειδοποιήσεις, δηλαδή το τσουνάμι να έχει χ ύψος, στην ψ περιοχή. Τα media υπερβάλλουν άνευ λόγου σχολιάζοντας αυτά που δεν χρειάζονται σχόλια και παίρνουν συνεντεύξεις από ομοϊδεάτες αρεσκομένους στην υπερβολή και κινδυνολογία. Οι κάτοικοι στην Κω, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χρειάζονται εκπαίδευση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ασκήσεις εκκένωσης από τσουνάμι, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός. Φυσικά, χρειάζονται πραγματικές και επαγγελματικές γεωλογικές έρευνες για την ανακάλυψη ρηγμάτων που μπορεί να απειλούν κατοικημένες περιοχές, και πολύ λιγότερη ανακύκλωση ημιμάθειας από δήθεν ειδικούς.
Ισως τότε να μη χρειαζόμαστε να υμνούμε σε τηλεοπτικές εκπομπές το κράτος επειδή δίνει υποσχέσεις που δεν θα κρατήσει, πάντα αμέσως μετά οποιασδήποτε καταστροφής, αλλά που αλαζονικά δεν προετοιμάζεται ποτέ έγκαιρα για να μετριάσει τις συνέπειες αναπόφευκτων μελλοντικών σεισμών, παλιρροϊκών κυμάτων, πλημμυρών και ηφαιστείων.»

Του Kώστα Συνολάκη ακαδημαϊκού και καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου