ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αστυνομική Διεύθυνση ο Δήμαρχος Αλ. Κολιάδης με τον Κώστα Χαλκιά για το θέμα των ‘εισαγόμενων’ ΡΟΜΑ

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΛΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο Δή­μαρ­χος Ρόδου, Αλέ­ξαν­δρος Κο­λιά­δης, και ο αντι­δή­μαρ­χος Κώ­στας Χαλ­κιάς επι­σκέ­πτο­νται την Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Δω­δε­κά­νη­σου για ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με τις συ­γκε­ντρώ­σεις Ρομά στο νησί.
  • Η δη­μο­τι­κή αρχή εκ­φρά­ζει ανη­συ­χία για την εμ­φά­νι­ση νέων αυ­θαί­ρε­των χώρων συ­γκέ­ντρω­σης Ρομά και εξε­τά­ζει την πα­ρέμ­βα­ση της Ει­σαγ­γε­λί­ας αν χρεια­στεί.
  • Εχουν κα­τα­γρα­φεί πε­ρι­στα­τι­κά συ­γκε­ντρώ­σε­ων Ρομά σε πε­ριο­χές όπως η Καλ­λι­θέα και κοντά στο παλιό στρα­τό­πε­δο στους Τρεις, με φω­το­γρα­φι­κό υλικό να το επι­βε­βαιώ­νει.
  • Ο στό­χος της επί­σκε­ψης είναι να δια­πι­στω­θεί η κα­τά­στα­ση και οι προ­θέ­σεις των αρ­μό­διων υπη­ρε­σιών σχε­τι­κά με την αντι­με­τώ­πι­ση του φαι­νο­μέ­νου.

Στην Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Δω­δε­κά­νη­σε με­τα­βαί­νει σή­με­ρα ο Δή­μαρ­χος Ρόδου, Αλέ­ξαν­δρος Κο­λιά­δης με τον αντι­δή­μαρ­χο κ. Κώστα Χαλ­κιά για το θέμα των ‘ει­σα­γό­με­νων’ Ρομά.

* Ο δή­μαρ­χος Ρόδου ανα­κοί­νω­σε ότι θα ζη­τή­σει ενη­μέ­ρω­ση από την Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση και, εφό­σον χρεια­στεί, από την Ει­σαγ­γε­λία, σχε­τι­κά με τις πρό­σφα­τες συ­γκε­ντρώ­σεις Ρομά σε διά­φο­ρα ση­μεία του νη­σιού, εκ­φρά­ζο­ντας προ­βλη­μα­τι­σμό για την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου.

Την έντο­νη ανη­συ­χία της δη­μο­τι­κής αρχής για την εμ­φά­νι­ση νέων αυ­θαί­ρε­των χώρων συ­γκέ­ντρω­σης Ρομά σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές της Ρόδου εξέ­φρα­σε ο δή­μαρ­χος κ. Αλέ­ξαν­δρος Κο­λιά­δης, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι σή­με­ρα θα επι­σκε­φθεί την Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Δω­δε­κά­νη­σου, συ­νο­δευό­με­νος από τον αρ­μό­διο αντι­δή­μαρ­χο κ. Κώστα Χαλ­κιά, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί για τις ενέρ­γειες των αρ­μό­διων αρχών και τον τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης της κα­τά­στα­σης.

Ο δή­μαρ­χος ανέ­φε­ρε ότι το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα έχουν κα­τα­γρα­φεί συ­γκε­ντρώ­σεις σε αρ­κε­τά ση­μεία της πόλης αλλά και εκτός αυτής, γε­γο­νός που, όπως είπε, προ­κα­λεί έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό στη δη­μο­τι­κή αρχή. Πα­ράλ­λη­λα, άφησε ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο να ζη­τη­θεί και η πα­ρέμ­βα­ση της Ει­σαγ­γε­λί­ας, εφό­σον αυτό κρι­θεί ανα­γκαίο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, δή­λω­σε:

«Επει­δή έχου­με εντο­πί­σει τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, κυ­ρί­ως τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα, την μά­ζω­ξη αρ­κε­τών Ρομά σε κά­ποια ση­μεία της πόλης και εκτός πόλης, τις οποί­ες πραγ­μα­τι­κά μας προ­κα­λούν μια ανη­συ­χία και έναν προ­βλη­μα­τι­σμό, θα επι­σκε­φθού­με τώρα μαζί με τον Αντι­δή­μαρ­χο κ. Χαλ­κιά την Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση και ίσως είναι απα­ραί­τη­το να πάμε και στην Ει­σαγ­γε­λία, για να δούμε ποια ακρι­βώς είναι η δια­δι­κα­σία και πώς συ­ντο­νι­σμέ­να οι αρ­μό­διοι φο­ρείς και υπη­ρε­σί­ες θα απο­τρέ­ψουν να αρ­χί­σουν να γί­νο­νται άλλοι χώροι συ­γκέ­ντρω­σης Ρομά αυ­θαί­ρε­τα σε διά­φο­ρα ση­μεία του νη­σιού».

Όπως εξή­γη­σε, έχουν ήδη κα­τα­γρα­φεί πε­ρι­στα­τι­κά στην πε­ριο­χή της Καλ­λι­θέ­ας, ενώ η δη­μο­τι­κή αρχή δια­θέ­τει, όπως είπε, και σχε­τι­κό φω­το­γρα­φι­κό υλικό. Πα­ράλ­λη­λα, ανα­φέρ­θη­κε σε συ­γκέ­ντρω­ση ατό­μων κοντά στο παλιό στρα­τό­πε­δο στην πε­ριο­χή των Τριών, όπου πα­ρα­τη­ρεί­ται, σύμ­φω­να με τον ίδιο, προ­σπά­θεια εγκα­τά­στα­σης τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες.

Σύμ­φω­να με τον κ. Κο­λί­α­δη:

«Εντο­πί­σα­με και στην Καλ­λι­θέα χθες και έχου­με και φω­το­γρα­φι­κό υλικό, αλλά επι­σκε­φθή­κα­με και το ση­μείο όταν με πλη­ρο­φό­ρη­σαν συ­μπο­λί­τες μας. Όπως επί­σης και κοντά στο παλιό στρα­τό­πε­δο στους Τρεις, βλέ­που­με την εγκα­τά­στα­ση τις τε­λευ­ταί­ες δέκα μέρες, πάνω-κάτω εδώ και μία εβδο­μά­δα, σαν μια πι­θα­νή εγκα­τά­στα­ση. Δεν κα­τα­λα­βαί­νω αν κά­ποιοι από τους Ρομά που βρί­σκο­νται εκεί είναι από τη Ρόδο ή έρ­χο­νται εκτός Ρόδου».

Ο δή­μαρ­χος υπο­γράμ­μι­σε ότι βα­σι­κός στό­χος της επί­σκε­ψης στην Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση είναι να δια­πι­στω­θεί εάν οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες έχουν πλήρη ει­κό­να της κα­τά­στα­σης, ποια είναι η στάση τους και ποιες πρω­το­βου­λί­ες προ­τί­θε­νται να ανα­λά­βουν.

Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε:

«Άρα πάμε τώρα στην Αστυ­νο­μία για να δούμε ακρι­βώς αν έχουν ενη­με­ρω­θεί, αν είναι ενή­με­ροι και ποια είναι η προ­διά­θε­ση, τι σκο­πεύ­ει να κάνει η αστυ­νο­μι­κή δύ­να­μη και η κάθε αρ­μό­δια υπη­ρε­σία για ένα τέ­τοιο γε­γο­νός. Είναι κάτι που μας προ­βλη­μα­τί­ζει πάρα πολύ.»

Πα­ράλ­λη­λα, επι­σή­μα­νε ότι ανά­λο­γες συ­γκε­ντρώ­σεις έχουν πα­ρα­τη­ρη­θεί και σε άλλα ση­μεία της Ρόδου, όπως στην πε­ριο­χή του πα­λιού νο­σο­κο­μεί­ου και στο Ζέ­φυ­ρο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για ένα επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο φαι­νό­με­νο.

Στη δή­λω­σή του στους δη­μο­σιο­γρά­φους ση­μεί­ω­σε ακόμη:

«Είναι και άλλα ση­μεία της πόλης, όπως το παλιό νο­σο­κο­μείο, όπως κάτω στο Ζέ­φυ­ρο, ση­μεία τα οποία πολ­λές φορές η Αστυ­νο­μία τους διώ­χνει και ξανά επα­νέρ­χο­νται μετά από μία-δύο μέρες. Έχουν γίνει ση­μεία όπου αυτή η συ­γκέ­ντρω­ση έχει δη­μιουρ­γή­σει εστί­ες μό­λυν­σης και με­ρι­κές φορές θα έλεγα ότι ανη­συ­χία και προ­βλη­μα­τι­σμό έχει να κάνει με την ασφά­λεια των συ­μπο­λι­τών μας πολ­λές φορές, γιατί υπάρ­χει και με­γά­λη πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα. Δεν το κρύ­βου­με. Και θα πάμε τώρα στην Αστυ­νο­μία να δούμε σε τι ακρι­βώς ενέρ­γειες έχει προ­βεί. Και αν δεν έχει προ­βεί, θα ζη­τή­σου­με να υπάρ­ξει πα­ρέμ­βα­ση, γιατί είναι κάτι που μας ανη­συ­χεί πάρα πολύ.»

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση για το αν πρό­κει­ται για Ρομά που είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νοι στα δη­μο­το­λό­για του Δήμου Ρόδου, ο δή­μαρ­χος έκανε διά­κρι­ση ανά­με­σα στους μό­νι­μους κα­τοί­κους και σε όσους, σύμ­φω­να με την εκτί­μη­σή του, έχουν με­τα­κι­νη­θεί πρό­σφα­τα στο νησί.

«Δεν μι­λά­με για τους Ρομά, τους οποί­ους ξέ­ρου­με και ξέ­ρου­με πώς λει­τουρ­γούν. Είναι πολ­λοί από αυ­τούς που ερ­γά­ζο­νται, κυ­ρί­ως αυτή τη στιγ­μή, σε ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες και σε διά­φο­ρες επι­χει­ρή­σεις. Μι­λά­με ότι είναι Ρομά, οι οποί­οι πι­θα­νο­λο­γώ ότι δεν είναι αυτοί που μέ­νουν μό­νι­μα. Είναι αυτοί που έχουν έρθει από άλλα ση­μεία της Ελ­λά­δας, που προ­φα­νώς ήρθαν για την του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο. Αλλά η εγκα­τά­στα­σή τους αυτή είναι αυ­θαί­ρε­τη, πα­ρά­νο­μη. Και πάμε να δούμε ακρι­βώς ποιο είναι το σχέ­διο και ποια είναι η στάση της αρ­μό­διας αρχής που είναι της Αστυ­νο­μί­ας. Και θέ­λου­με να δώ­σου­με και λε­πτο­μέ­ρειες και να ενη­με­ρω­θού­με κι εμείς.» -κα­τέ­λη­ξε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.