Ρεπορτάζ

«Τραγική» είναι η κατάσταση στην τοπική αγορά εργασίας!

«Τραγική» χαρακτήρισε χτες σε συνέντευξη Τύπου την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος. Ενόψει τις επίσκεψής του στην Αθήνα για την προώθηση των προβλημάτων των εργαζομένων, ο κ. Εγγλέζος, περιέγραψε την εικόνα αυτή την περίοδο που ήδη έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν -έστω και δειλά:

«Παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο λειτουργούν λίγα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που επανήλθαν στις εργασίες τους, δεν ξεπερνούν τους… 300. Δηλαδή οι επιχειρήσεις ανοίγουν με πολύ λίγες κρατήσεις, οπότε οι εργοδότες δεν μπορούν να επαναπροσλάβουν όλο το προσωπικό (σχετικά έγραψε χθες η «δ»)
Δυστυχώς, είναι σε έξαρση οι απολύσεις. Πάνω από 400 απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους –κάτι που μας προβληματίζει. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προβαίνει σε ελέγχους για να διαπιστώσει εάν εφαρμόζεται ρητά η Τοπική Σύμβαση Εργασίας. Η νομοθεσία αναφέρει ότι εάν ανοίξει μία επιχείρηση, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επαναπροσληφθεί –ακόμη κι αν μπει σε αναστολή.
Επίσης, είναι σε εκκρεμότητα οι μονομερείς δηλώσεις και η αναστολή για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Δυστυχώς το ΦΕΚ δεν έχει βγει ακόμη και βάσει αυτής της δικαιολογίας, οι εργοδότες δεν προχωρούν σε προσλήψεις. Συνεπώς, συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην εποχική αγορά εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να σημειώσουμε ότι τα επιδόματα ανεργίας έχουν ολοκληρωθεί, ενώ πολλοί άνεργοι δεν κατάφεραν να λάβουν κανένα επίδομα για διάφορους λόγους, όπως π.χ. η συμπλήρωση επαρκούς αριθμού ενσήμων».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν λάβει βοηθήματα όπως οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί (150 περίπου οικογένειες στη Ρόδο) και μία μερίδα που απασχολούνται στα αφορολόγητα.
«Αυτό το ζήτημα θα προσπαθήσουμε σαν ΕΚΡ να το λύσουμε τις επόμενες ημέρες που θα είμαστε στην Αθήνα με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει στην ΓΣΕΕ. Η κατάσταση παραμένει τραγική ενώ κυριαρχεί ακόμη αβεβαιότητα και η ανεργία βρίσκεται στα… ύψη», ανέφερε.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί το ΕΚΡ είναι η λειτουργία της Τοπικής Επιτροπής Ενστάσεων του ΙΚΑ η οποία εδώ και δύο χρόνια, είναι αδρανής:
«Στην Αθήνα, έχω προγραμματίσει συνάντηση στο ΙΚΑ για να θέσω το ζήτημα της λειτουργίας της Τοπικής Επιτροπής Ενστάσεων η οποία, δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για μια Επιτροπή στην οποία προσφεύγει ο εργαζόμενος για να δικαιωθεί σχετικά με θέματα που τον αφορούν, όπως ιατρική κάλυψη, παροχή φαρμάκων, ενστάσεις για πρόστιμα ή παροχές του ΙΚΑ κ.λπ.
Αυτή την στιγμή έχουν συσσωρευτεί πάνω από 4.500 αιτήσεις και ενστάσεις οι οποίες αφορούν σημαντικά θέματα. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις και τις συνεχείς οχλήσεις, δεν έχει γίνει τίποτε και δεν έχει επανεργοποποιηθεί η Επιτροπή. Η λειτουργία της είχε σταματήσει με σκοπό να αναβαθμιστεί για υποθέσεις που αφορούσαν όλα τα Δωδεκάνησα. Και αντί να αναβαθμιστεί, έκλεισε. Σε αυτή την Επιτροπή, συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων με πρόεδρο τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι αποφάσεις της Επιτροπής αυτής είχαν τόσο μεγάλη ισχύ που αναιρούνταν μόνο από το Εφετείο. Συνεπώς, έχει τεράστια σημασία στην στήριξη των εργαζομένων. Εμείς, θα πιέσουμε για να επανεργοποποιηθεί και θα ζητήσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο κ. Εγγλέζος παρέπεμψε στην έκτακτη γενική συνέλευση την επόμενη Τετάρτη όπου θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: «Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής μας, τόσο για την προφύλαξη όσο και για την καταστολή πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Θα συζητηθούν όλα και θα ληφθούν οι αποφάσεις για να δούμε πώς θα προχωρήσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου