Ειδήσεις

ΥΠΕΝ: Επιδοτήσεις και για ηλεκτρικά ταξί και μικρά βαν

Οκτώ κύριες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες και παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεσπίζονται επιδοτήσεις και σε εταιρίες για την αγορά μικρών βαν αλλά και για τους ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τους οχήματα με ηλεκτρικά.

Ξεχωρίζουν επίσης και οι προβλέψεις για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε εταιρίες, οι οποίες θέλουν να αλλάξουν μέρος των οχημάτων τους με ηλεκτροκίνητα, ενώ υποχρεωτική γίνεται και η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στα νέα κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παρουσίασαν τους ακόλουθους οκτώ άξονες του νομοσχεδίου:

1. Οικολογικό μπόνους (Επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της ενίσχυσης για τα Ι.Χ. είναι της τάξης των 5.000 ευρώ, στα ταξί και τα μικρά βαν είναι υψηλότερα, ενώ για τα δίκυκλα και ποδήλατα η επιδότηση θα είναι ποσοστιαία.

2. Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες  για απόκτηση ή και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης

3. Κίνητρα για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης , με στόχευση στις λιγνιτικές περιοχές

4. Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις  για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα- Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους

5. Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα

6. Υποχρέωση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνσεις για εγκατάστασή τους στα υφιστάμενα κτίρια

7. Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης με ανταγωνιστικούς όρους που “ξεκλειδώνει” επενδύσεις

8.  Κανόνες ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των φορτιστών- Εκπαίδευση των τεχνικών των συνεργείων.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου