Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε εκ νέου η αγωγή ομογενούς δικηγόρου κατά εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

Με την υπ’ αρίθμ. 52/2021 απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε και η νέα αγωγή, που άσκησε κατά ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και του εκπροσώπου της στη Ρόδο, ένας ομογενής από την Αμερική, πρώην δικηγόρος, ζητώντας αποζημίωση ύψους 306.974 ευρώ, διότι έπεσε θύμα ληστείας.

Η ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας προσέφυγε με την σειρά της κατά ασφαλιστικής εταιρείας ζημιών την οποία προσεπικάλεσε στην δίκη. Και η αγωγή αυτή απορρίφθηκε.
Ο ενάγων εγκατέλειψε το έτος 2011 τις ΗΠΑ, όπου ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και εγκαταστάθηκε σε μονοκατοικία στο Φαληράκι.
Επειδή κατά τους χειμερινούς μήνες η περιοχή του Φαληρακίου ερημώνει αποφάσισε, όπως υποστηρίζει, να «θωρακίσει» το σπίτι του με συστήματα ασφαλείας και συναγερμού ώστε να αποτρέψει την είσοδο σ’ αυτό ανεπιθύμητων προσώπων.
Αφού επέλεξε από διαφημίσεις την εναγόμενη την 10η Οκτωβρίου 2011, τον επισκέφθηκε στην οικία του ο δεύτερος των εναγομένων κατ’ εντολή της πρώτης και αφού, επιθεώρησε εσωτερικά και εξωτερικά όλους τους ορόφους και χώρους, καταμέτρησε τον αριθμό και το μέγεθος των «ανοιγμάτων» (θυρών και παραθύρων) προκειμένου να συντάξει τη μελέτη και να κοστολογήσει τα υλικά και τους μηχανισμούς που θα τοποθετούσε και να του παραδώσει τη σχετική προσφορά.
Κατά την επίσκεψη αυτή, όπως υποστηρίζει ο ενάγων, εξέθεσε με σαφήνεια στον δεύτερο των εναγομένων ότι επιθυμούσε πλήρη κάλυψη και προστασία του σπιτιού του ώστε κατά την απουσία του να μην ανησυχεί ότι θα εισέλθει σ’ αυτό τρίτο πρόσωπο.
Στις 18 Οκτωβρίου 2011 ο δεύτερος των εναγομένων του παρέδωσε την οικονομική προσφορά της εργοδότιδας του και όπως υποστηρίζει, τον διαβεβαίωσε ότι στο σπίτι του θα ήταν “απόρθητο φρούριο”.
Εγκατέστησε το σύστημα ασφαλείας και η εναγόμενη εταιρεία δια του υπαλλήλου της ανέλαβε την υποχρέωση να επιβλέπει, να ελέγχει και να συντηρεί συνεχώς το σύστημα ασφαλείας με την ιδιαίτερη αμοιβή των 170 ευρώ ετησίως.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, βραδινές ώρες, ο ενάγων και η σύντροφός του εξήλθαν για φαγητό και εκείνος, όπως πάντα, ενεργοποίησε πριν φύγουν το σύστημα ασφαλείας της μονοκατοικίας. Τα μεσάνυκτα της ίδιας ημέρας επέστρεψαν και εισήλθαν αμέριμνοι στο σπίτι.
Μόλις εισήλθαν απενεργοποίησε αμέσως το σύστημα συναγερμού και η σύντροφός του κατευθύνθηκε στο ισόγειο λουτροκαμπινέ. Πριν προλάβει να μεταβεί στο υπνοδωμάτιο άκουσε φωνές από τη σύντροφό του και ταυτόχρονα τον ακινητοποίησαν κουκουλοφόροι οι οποίοι τους έδεσαν χειροπόδαρα.
Κάτω από τους εκβιασμούς και τις απειλές των 3 κουκουλοφόρων για την ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα υποχρεώθηκε, όπως περιγράφει, να τους αποκαλύψει τον κωδικό αριθμό του χρηματοκιβωτίου του, το οποίο, αφού το άνοιξαν αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα, πανάκριβα συλλεκτικά ρολόγια, χρυσές λίρες, κλπ. συνολικής αξίας άνω των 236.974 ευρώ.
Την εγκληματική αυτή συμπεριφορά την κατήγγειλε αμέσως στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου, οι αστυνομικοί της οποίας άρχισαν έρευνες. Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποκαλύφθηκε ότι δράστες της ληστείας που διεπράχθη σε βάρος του ήταν 3 Αλβανοί υπήκοοι, οι οποίοι εισήλθαν στη μονοκατοικία από το μεγάλο παράθυρο του ισόγειου λουτροκαμπινέ του σπιτιού του, διαστάσεων 1 μ. Χ 1,98 μ. και παρέμειναν σ’ αυτό αναμένοντας την επιστροφή τους χωρίς να σημάνει συναγερμός ούτε να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας.
Όπως εκ των υστέρων διαπίστωσε, το συγκεκριμένο παράθυρο ήταν το μοναδικό αφύλαχτο άνοιγμα του σπιτιού του στο οποίο δεν είχε τοποθετήσει ηλεκτρικό αισθητήρα κίνησης ή κάποιον άλλο μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιούσε το σύστημα ασφαλείας και προστασίας του σπιτιού του το τηλεφωνικό κέντρο του συστήματος και τις σειρήνες υπερβολικού θορύβου και με βεβαιότητα θα απέτρεπε την εισβολή στο σπίτι του των κουκουλοφόρων.
Όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε οι 3 κουκουλοφόροι ληστές εισήλθαν «ανενόχλητοι» από το παράθυρο του ισόγειου λουτροκαμπινέ του σπιτιού του γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο παράθυρο ήταν εντελώς αφύλακτο και ακάλυπτο.
Ισχυρίζεται ότι η παράλειψη αυτή των εναγομένων συγκροτεί βαρύτατη και ασυγχώρητη αμέλεια για μία εταιρεία συστημάτων ασφαλείας η οποία διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως ειδική.

Τον ομογενή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου