Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η δημοτική αρχή της Ρόδου, προκειμένου να καταφέρει να κλείσει τα δύο μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στο άνοιγμα της σεζόν, αυτά της καθαριότητας και της λειψυδρίας.
Πρόκειται για δύο μεγάλα ζητήματα που κατά την περσινή τουριστική περίοδο, δημιούργησαν πλείστα όσα προβλήματα «λαβώνοντας» σημαντικά την εικόνα της Ρόδου και ταλαιπωρώντας τους επισκέπτες του νησιού.
Παρά το γεγονός πως στόχος ήταν το θέμα της καθαριότητας να κλείσει πολύ νωρίτερα και ο Δήμος Ρόδου να είναι καθ΄όλα έτοιμος, εντούτοις οι εμπλοκές, οι ενστάσεις, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές  εκκρεμότητες και η νέα νομοθεσία, αποτέλεσαν τροποχοπέδη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού «μαμούθ», ο οποίος εκτιμήθηκε ως η προσφορότερη λύση από την δημοτική αρχή, για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Μετά την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η απόφαση για την ανάδειξη του αναδόχου βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κι αφού πάρει το «πράσινο φως», όλα είναι έτοιμα από την δημοτική αρχή, προκειμένου να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση με τον ιδιώτη και να αναλάβει αμέσως δουλειά.
Στην δημοτική αρχή, επικρατεί αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, παρά το αλαλούμ που προηγήθηκε το τελευταίο έτος και εκτιμάται ότι πλέον, είναι θέμα χρόνου να μπει τάξη στην καθαριότητα του νησιού, σε όλα τα επίπεδα. Ευχής έργον θα ήταν οι διαδικασίες να είχαν ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα της σεζόν, ωστόσο ακόμα και με τις όποιες καθυστερήσεις, πιστεύεται ότι άμεσα το θέμα θα δρομολογηθεί και θα βελτιωθεί η εικόνα του νησιού.
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την νέα τουριστική περίοδο, είναι η υδροδότηση του νησιού και η εμπλοκή στη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά.  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ΔΕΥΑΡ, δίνουν μάχη σε πολλά επίπεδα προκειμένου να μην μείνει το νησί από νερό, μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά που σε συνδυασμό με την ανομβρία και την αύξηση που αναμένεται στις αφίξεις, αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για την επάρκεια του νερού.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, δήλωσε στην «δ» ότι οι δεξαμενές της πόλης της Ρόδου είναι ήδη στο «κόκκινο» και όπως ξεκαθάρισε για  να αντέξουν τόσο η πόλη όσο και η Ιαλυσός, θα πρέπει να λειτουργήσει το Φράγμα.
Επί του παρόντος, καταβάλλεται προσπάθεια για να αξιοποιηθούν όλες οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ στο νησί, να γίνουν επεκτάσεις των υφισταμένων και να επιδιορθωθούν βλάβες όπου υπάρχουν, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να αξιοποιηθεί ακόμα και η τελευταία σταγόνα νερού. «Σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεση λύση με το Φράγμα του Γαδουρά, το νησί θα αντέξει μέχρι το τέλος Μαΐου οριακά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, χωρίς να κρύψει την αγωνία του για τις εξελίξεις.
Ειδική αναφορά έκανε και ο κ. Γ. Χατζημάρκος στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με το Φράγμα Γαδουρά σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου κατά την οποία δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις: «Το έργο το παραλάβαμε σταματημένο, προβληματικό σε μια περίοδο που το νησί το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη. Όλα αντιμετωπίστηκαν. Ολοκληρώθηκε και παραλάβαμε και ένα πρόστιμο 170εκ. ευρώ το οποίο αποτρέψαμε. Βλέπω τόσα πολλά να λέγονται και να γράφονται για το Φράγμα του Γαδουρά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πρόβλημα. Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι η λύση που περιμένει αυτό το νησί. Είναι η απάντηση στην λειψυδρία που χτύπησε τον τόπο. Είναι η απάντηση στην έλλειψη προγραμματισμού που υπήρξε εδώ και χρόνια. Για να τελειώσει ένα έργο στην κατάσταση που το παραλάβαμε εδώ και 14 μήνες, δουλέψαμε πολύ σκληρά. Έγινε διεθνής διαγωνισμός για την διαχείριση, καθημερινή λειτουργία και συντήρηση. Εργολαβικά συμφέροντα μεταξύ διαγωνιζομένων μέσω των ενστάσεων που ασκήθηκαν –μία ένσταση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Η ΠΝΑ δικαιώνεται γι ακόμη μια φορά και στις επιλογές της, και στις διαδικασίες και στην προσπάθεια για τήρηση της νομιμότητας. Στον τόπο που η πολιτική καθορίζεται από το κουτσομπολιό, εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους ό,τι έχει νομιμότητα. Εκτιμώ ότι σε ένα δίμηνο θα είμαστε έτοιμοι. Χάσαμε ένα κρίσιμο εξάμηνο σε αυτή την δικαστική διαδικασία. Πολύ κρίσιμο για τον τόπο –αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Άκουσα πολλά, είδα πολλά να γράφονται για την διαδικασία και διαχείριση που κάναμε αλλά όταν δικαιώνεσαι, είναι ανθρώπινο το συναίσθημα να το πανηγυρίζεις. Όμως, ποιοι ήταν πίσω από αυτή την καθυστέρηση, εάν ήταν προσωπικά ή εργολαβικά συμφέροντα, να ξέρετε ότι θα το αποκαλύψω!!! Έχω αποφασίσει να συγκρουστώ με όλες αυτές τις πρακτικές που κράτησαν πίσω αυτό τον τόπο, την ‘Βασίλισσα της Μεσογείου’. Όλα στο φως!», είχε ξεκαθαρίσει.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τόσο της αποκομιδής των απορριμμάτων όσο και της υδροδότησης, η δημοτική αρχή δίνει μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να κυλήσει ομαλά τουριστική περίοδος, που διαφαίνεται πολλά υποσχόμενη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ