Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην ΕΡΑ Ρόδου και στην Χριστίνα Μέγα, το πρωί της Δευτέρας (29/2/2016). Ο βουλευτής μίλησε αναλυτικά για το διογκωμένο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σχολίασε τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η χώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Δηλώσεις ακόμη έκανε για τα ζητήματα της διαπλοκής και για την ομοιογένεια απόψεων ή όχι των θεσμών.
Για το προσφυγικό
«Αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα. Θεωρώ ότι ο κρατικός μηχανισμός, δεδομένων των συνθηκών, έχει αντιδράσει πάρα πολύ καλά. Το ίδιο έχει κάνει και η ελληνική κοινωνία».
«Ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές δεν εκφράζονται μόνο από την Χρυσή Αυγή, αλλά και από μεγάλα τμήματα της Ν.Δ. και αυτό είναι το χειρότερο».
«Τα ξενοφοβικά σύνδρομα που έχουν αναπτυχθεί στα Βαλκάνια και σε ένα τμήμα της Ευρώπης δημιουργούν επιπλέον ζητήματα. Αυτή την κατάσταση πρέπει να την διαχειριστούμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Δεδομένης της κατάστασης, καταθέσαμε μια πρόταση- ένα σχέδιο Β για το προσφυγικό- με την οποία ζητάμε την δημιουργία επιπλέον προσωρινών χώρων, μέχρι να ευοδώσει η διπλωματική προσπάθεια που κάνουμε για να ξανα- ανοίξουν τα σύνορα». «Με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής εμείς θα δώσουμε τη διπλωματική μάχη, προκειμένου να ξαναγίνει η Ευρώπη, Ευρώπη της Αλληλεγγύης. Γιατί Ευρώπη με κλειστά σύνορα, με έλλειψη αλληλεγγύης και με μονομερείς ενέργειες, δεν είναι Ευρώπη».
«Με βάση τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων- όπως της Μέρκελ που είπε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της- νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρώπης είναι με την λύση των ανοιχτών συνόρων. Οι μειοψηφίες δημιουργούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι θα απομονωθούν και θα καταφέρουμε να βρούμε το modus vivendi».
Για δηλώσεις Ντάισεμπλουμ
«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Το ότι ο Ντάσιεμπλουμ λέει στον Τόμσεν ότι όταν βρίσκεσαι εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις διαρροές, αποδεικνύει το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στους θεσμούς και στο ΔΝΤ. Αυτή τη διάσταση εμείς την έχουμε αναδείξει εδώ και πολύ καιρό και τώρα για πρώτη φορά, γίνεται και επίσημα. Όλο αυτό δείχνει ότι ο προβληματισμός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και γίνεται ευρωπαϊκός».
ΜΜΕ και Διαπλοκή
«Το σύστημα της διαπλοκής πνέει τα λοίσθια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι ισχυροί οργανισμοί νιώθουν ότι χάνουν το παιχνίδι. Είναι σίγουρο ότι θα τα παίξουν όλα για όλα».
«Οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να σταθούν με ευθύνη απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα». «Ιδίως η Ν.Δ. πρέπει να μας απαντήσει γιατί ποιες υπηρεσίες πλήρωνε τον Μαυρίκο 18.450 € το μήνα και τι επαφές είχε με όλο αυτό το κατεστημένο που εκφράστηκε και χθες από το άρθρο των Νέων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ