Τοπικές Ειδήσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του τσιγγανομαχαλά

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται από το δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Πρόνοιας η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από τον καταυλισμό στο Κορακόνερο. Όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Τριάντος, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την ένταξη του δήμου Ρόδου στα προγράμματα επιδότησης ενοικίων των ΡΟΜΑ και της δημιουργίας νέου καταυλισμού στον παλιό ΧΥΤΑ. Μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται στη Ρόδο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης για την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών.
«Ως δήμος υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε τα προγράμματα που τρέχουν για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ και για την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το ένα πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση ενοικίου και το δεύτερο, έχει να κάνει με τον νέο οικισμό στον παλιό ΧΥΤΑ. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η ανάρτηση της προκήρυξης για την επιδότηση ενοικίων. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα, οι διαδικασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκαν επί των ημερών μας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής έγκρισης της χρηματοδότησης, οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και απομένει μόνο η συγκρότηση της επιτροπής και η έκδοση της ΚΥΑ. Προγραμματίζεται δε η κάθοδος του κ. Σταμάτη στη Ρόδο στο διάστημα από 5 έως 10 Φεβρουαρίου για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να επισκεφθούμε πιθανότατα τους χώρους όπου θα μεταφερθεί ο καταυλισμός του Κορακόνερου», είπε ο κ. Τριάντος σημειώνοντας ότι ο δήμος της Ρόδου είναι ένας από τους τέσσερις πανελλαδικά που αξιοποιεί τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας
Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε η παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην περιοχή Αγίων Αποστόλων στο δήμο Ρόδου προκειμένου να ανακαινισθεί και να λειτουργεί ως κέντρο αποκατάστασης. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική της μετεγκατάστασης του ΙΚΑ στο κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται και αυτό στην περιοχή Αγίων Αποστόλων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τριάντος δήλωσε τα εξής αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοντοζαμάνη: «Είχα συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ το οποίο κανείς δεν ξέρει πού ανήκει επί της ουσίας. Το κτήριο πρέπει να συντηρηθεί και να λειτουργεί ως κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, που δεν υπάρχει στα Δωδεκάνησα. Είμαστε μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων καθημερινά… Υπάρχουν πολλοί τραυματίες που χρειάζονται αποκατάσταση… Με αυτή τη λογική, και έπειτα από την υποστήριξη ενθάρρυνση του δημάρχου, σκεφτήκαμε να προβούμε σε ενέργειες έτσι ώστε αυτό το κτήριο να περιέλθει στο δήμο Ρόδου. Στόχος είναι να αναδιαμορφωθούν οι δομές των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να γίνουν λειτουργικοί οι χώροι και επιτέλους να αξιοποιηθεί το κέντρο και ο εξοπλισμός. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση από το κράτος, που δυστυχώς δεν σταθήκαμε ικανοί να αξιοποιήσουμε μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός συμφώνησε με αυτή τη λογική και πιθανότατα εντός των επόμενων 15 ημερών, να υπογραφεί η τελική σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου της Ρόδου ως τελικού δικαιούχου, του ΚΕΦΙΑΠ και της διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ρόδου, ώστε να μας παραχωρηθεί το κτήριο.
Επίσης, συζητήσαμε με τον υπουργό για τη μεταστέγαση του ΙΚΑ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και η δημόσια περιουσία… Προτείναμε το χώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή Αγίων Αποστόλων για τη μεταστέγαση του ΙΚΑ, πρόταση στην οποία συμφωνεί και η κα Μίκα Ιατρίδη που ήταν παρούσα στη συνάντηση. Μεταφερόμενες εκεί οι υπηρεσίες, θα αναβαθμίσουν την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, ενώ θα είναι κοντά και στο Νοσοκομείο. Έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες».

Νέο γηροκομείο
Τέλος, ο αντιδήμαρχος, κ. Γ. Τριάντος δήλωσε ότι ακίνητα που ανήκουν στον ΔΟΠ θα αξιοποιηθούν για την ανέγερση νέου γηροκομείου και βρεφικού σταθμού. «Στο ΔΟΠ ανήκει έκταση 11 στρεμμάτων στο Τσαΐρι. Σκεφτόμαστε να χτίσουμε εκεί ένα γηροκομείο και ένα κέντρο ανοιχτής προστασίας. Μόνο ένα γηροκομείο διαθέτει η Ρόδος και ΚΑΦΚΑ που χρειάζεται εξολοκλήρου αναβάθμιση. Θα ερευνήσουμε σε ποιο πρόγραμμα μπορούμε να ενταχθούμε για να εξασφαλίσουμε πόρους. Επίσης, απέναντι από την υπηρεσία πρασίνου, στη συμβολή των οδών Αταβύρου & Κανελλοπούλου υπάρχει ακίνητο που ανήκει στο ΔΟΠ και χρησιμοποιείται για πάρκινγκ. Το συγκεκριμένο ακίνητο σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε ως βρεφικό σταθμό. Ήδη υπάρχουν οι σχετικές μελέτες. Μέρος του σταθμού αυτού θα λειτουργεί για παιδιά μικρά με ειδικές ανάγκες, καθώς για τα μεγαλύτερα υπάρχουν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην περιοχή Αγίου Νικολάου και στην περιοχή Αγίων Αποστόλων. Αυτά τα δύο κέντρα σκεφτόμαστε να τα συνενώσουμε και να λειτουργήσουμε πρωινό και απογευματινό τμήμα. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτές τις δομές έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικές. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει ως δήμος να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των δικών μας δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών», είπε ο κ. Τριάντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου