Τοπικές Ειδήσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκτέλεση στο νησί αντιπλημμυρικών έργων

Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρόδου ενέκρινε έπειτα από εισήγηση του αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών Τηλέμαχου Καμπούρη τα πρακτικά διαπραγμάτευσης και ανάθεσης των έργων στις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Λινδίων και Νότιας Ρόδου.
«Η Δημοτική μας Αρχή ως όφειλε προχώρησε άμεσα στις διαδικασίες για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να έρθουν και εξειδικευμένα συνεργεία από την Αθήνα με εμπειρία στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και μας βοήθησαν σημαντικά στην κατάρτιση των σχετικών μελετών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, εγκρίναμε το πρακτικό ανάθεσης των έργων ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους το συντομότερο δυνατό. Γενικώς, ενεργήσαμε με αμεσότητα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να γίνουν οι παρεμβάσεις το συντομότερο στις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις φωτιές», δήλωσε στη «δ» ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου απέδειξαν τα γρήγορά τους αντανακλαστικά, ολοκληρώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών και την εκπόνηση των παρεμβάσεων. Το συνολικό ύψος των δαπανών για τα έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση που βίωσε το νησί, ανέλαβε σε αγαστή συνεργασία με το δήμο Ρόδου την εκπόνηση 12 μελετών αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και αναδάσωσης της Ρόδου, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην γρήγορη ολοκλήρωσή τους και καλύπτοντας οικονομικά το 6ψήφιο κόστος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε τη δημοπράτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πεδινές περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την δασική πυρκαγιά.
Πρόκειται για το έργο «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023, στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού 8.500.000,00 € (με ΦΠΑ 24%) και την υπηρεσία «Κατεπείγουσες επεμβάσεις ανάπλασης τμημάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού: 380.000,00 € (με ΦΠΑ 24%).
Εκτός από το Δήμο Ρόδου και την ΠΝΑΙ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας συμμετέχει στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων που άμεσα απαιτούνται.
Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του Ιουλίου, υπενθυμίζεται ότι, στις 11 Αυγούστου, στη Ρόδο βρέθηκε κλιμάκιο των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελο Γκουντούφα, για την εκτίμηση της κατάστασης και την χάραξη του οδικού χάρτη των έργων και παρεμβάσεων της επόμενης μέρας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου