Ατάκτως Ερριμμένα

Και το καλύτερο για τον ΦΠΑ

Πολλά έχουμε ακούσει,  προκειμένου να καραμελωθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστώ ΦΠΑ στα νησιά, αλλά εκείνο που δεν είχαμε ακούσει είναι πως ο νησιωτικός ΦΠΑ ήταν ένα οριζόντιο μέτρο με αρνητικό χαρακτηριστικό. Το μάθαμε κι αυτό από τον κ. Σαντορινιό: « Ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που είχε όμως το αρνητικό χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση των ειδικών συντελεστών χανόταν κάπου ανάμεσα στον χοντρέμπορο και τον λιανέμπορο και πολύ μικρό ποσοστό αυτής έφτανε στον τελικό καταναλωτή».

Ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι. Αυτό το οριζόντιο μέτρο με τα αρνητικά χαρακτηριστικά τώρα προέκυψε Δεν υπήρχε τότε το όχι πολύ μακρινό 2015 που έβλεπαν τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται ρητά από τη Ρόδο για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά (και για εθνικούς λόγους)  και να τον προφυλάξουν από εκείνο το  «Ιδού η Ρόδος;» Ρητορικό το ερώτημα.

Ο κ. Σαντορινιός λοιπόν που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αυτές τις ημέρες βγάζει κι ένα «μεταφορικό ισοδύναμο» από το τσεπάκι, έχει εδώ και καιρό, αναθέσει λέει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετική μελέτη που θα αναδείξει διάφορους τρόπους εφαρμογής του. Πόσο καιρό δηλαδή; Κι αφού οι κόκκινες γραμμές του πρωθυπουργού το 2015 δεν έπιασαν, κι αφού η δαμόκλειος σπάθη κρεμόταν πάνω από τον ΦΠΑ, κι αφού ήξεραν (μην κοροϊδευόμαστε) ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει πάνω στα κεφάλια των νησιωτών, γιατί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία δεν έκαναν τις μελέτες τους; Ρητορικό ξανά το ερώτημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου