Συνεντεύξεις

Π. Χρηστίδης: «Στόχος μου είναι να γίνουμε Κίνημα, ξανά πρωταγωνιστές του Αύριο»

Για και το διακύβευμα και την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Παύλος Χρηστίδης.
Ο κ. Χρηστίδης εκ των στενών συνεργατών της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, στη συνέντευξή του σήμερα κάνει λόγο για ανανέωση αξιακή, ηθική, ιδεολογική επιστροφή στις ρίζες της παράταξης και τον λαό επισημαίνοντας πως η ενότητα του κινήματος δεν εξαρτάται ούτε από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά ούτε και από τις προσωπικές κινήσεις και στρατηγικές κάποιων στελεχών υπενθυμίζοντας ότι ο χώρος μας επιβίωσε και ξεπέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις και πολλά εμπόδια.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται, σε εκείνους που έχουν όνειρα και ελπίδες και θέλουν να δουν κάτι νέο και διαφορετικό κι αυτό που φέρνει είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν.
• Κύριε Χρηστίδη θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη ρωτώντας σας για το διακύβευμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ μετά και την απροσδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά.
Οι εσωκομματικές εκλογές θα καθορίσουν την επόμενη μέρα του κόμματoς. Στόχος μου είναι να γίνουμε κίνημα ξανά, πρωταγωνιστές του αύριο. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα ψεύτικα λόγια, έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική, γιατί δεν βλέπει πράξεις. Η δική μας παράταξη έχει ιστορική βάση στις μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν στη χώρα. Δεν θα συνεχίσουμε και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως ένα κόμμα που είναι μικρομεσαίο. Μέσα από αυτές τις εκλογές λοιπόν, θέτουμε τη βάση μας, μιλάμε με τον κόσμο και σχεδιάζουμε το μέλλον. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους αυτούς που θέλουν να δουλέψουν σκληρά και να πάνε κόντρα στο σύστημα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, που να στηρίζεται σε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, και υλοποιήσιμο.
Εσείς ως υποψήφιος πρόεδρος σε ποιους απευθύνεστε;
Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε γενιάς, που έχουν όνειρα και ελπίδες και θέλουν να δουν κάτι νέο και διαφορετικό. Ο κόσμος, και ειδικά η νέα γενιά, θέλει επιτέλους να δει πράξεις. Η πολιτική γίνεται για τους καθημερινούς ανθρώπους για αυτούς που αγωνιούν να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Πρεσβεύω αυτές τις αξίες και θέλω να μιλήσω και να παλέψω για την ανανέωση της παράταξης, για την νέα γενιά και για τη διεύρυνση της δυναμικής μας που τόσο έχουμε ανάγκη. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τους νέους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους ανέργους, αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Για τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες που έχουν για το αύριο αυτής της χώρας. Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητά μου επομένως είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν, δεν νοιάζονται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας.


• Σε ό,τι αφορά στους νέους στους οποίους ως ο νεότερος από τους υποψήφιους θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά, τι θα θέλατε να πείτε;

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δικιάς μου γενιάς είναι απογοητευμένο και οργισμένο με τους πολιτικούς. Έχουμε βιώσει μεγάλες κρίσεις, οικονομική και υγειονομική, οι οποίες δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η δικιά μας γενιά δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα χτίσει ένα σπίτι , ότι θα κάνει οικογένεια, όπως έκαναν οι γονείς μας και σε ηλικία πολύ μικρότερη από εμάς. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή, και οι δικές μας ιδέες, να βγούμε επιτέλους μπροστά. Από πάντα ήμουν κοντά στους νέους και σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας μου βλέπω ότι υπάρχει μια ενέργεια, μια θέληση από τη νεολαία μας για να γίνει μια αλλαγή. Μαζί λοιπόν, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, και θα δώσουμε νέα πνοή και προοπτική και στην παράταξη, αλλά και στη χώρα.
Εχετε επισημάνει την ανάγκη επαναφοράς του κινηματικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό και σε τι θα εξυπηρετήσει;
Αυτό που εγώ πρεσβεύω είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, σε κάθε επίπεδο και με κάθε πιθανή έννοια. Δεν εξαντλείται στο ηλικιακό, όπως με ρωτάνε συνεχώς. Μιλάω για ανανέωση αξιακή, ηθική, ιδεολογική επιστροφή στις ρίζες της παράταξης και το λαό. Εγώ είμαι εδώ για να δώσω φωνή σε όλους εκείνους που η παρούσα πολιτική κατάσταση δεν τους εκφράζει, δεν τους απευθύνεται και δεν τους περιλαμβάνει, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στα καλύτερά του χρόνια. Αυτόν τον κινηματικό χαρακτήρα τον έχουμε χάσει εδώ και χρόνια και με τη δική μου εκλογή αυτό θα αλλάξει. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας, να παλέψουν για ένα αύριο κοινωνικό και δίκαιο. Εγώ θέλω δίπλα μου αυτούς τους ανθρώπους, θέλω να κάνουμε διάλογο, να ακούγονται νέες φωνές και απόψεις. Έτσι θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, και έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε ένα δυνατό κίνημα ξανά και πρωταγωνιστές του αύριο.
Εχετε χαρακτηρίσει προσβλητική τη συζήτηση ετεροπροσδιορισμού του Κινήματος και θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε το ρόλο του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά πως δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε τα βοηθήματα ή οι πατερίτσες ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με την κοινωνία και με τους πολίτες με παρρησία, δύναμη και αποφασιστικότητα, θέτοντας νέες σχέσεις και νέα θεμέλια εμπιστοσύνης, πολιτικού λόγου και ηθικής. Μπορούμε και θα ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές. Εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Ανοίγουμε τη συζήτηση και θέτουμε στο τραπέζι θέματα της καθημερινής ζωής, τους αφανείς ήρωες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επομένως, οποιαδήποτε πρόταση για συνεργασία με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε πως μας προσβάλλει και μας αποπροσανατολίζει από το στόχο μας. Η Φώφη Γεννηματά αγωνιζόταν για την αυτόνομη πορεία της παράταξης, για να παλεύουμε με το κεφάλι ψηλά. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συνεχίσω τον αγώνα μου σε αυτή την κατεύθυνση και να βάλω τα δυνατά μου για να κερδίσουμε πάλι τις καρδιές και την αγάπη του κόσμου.
Η επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών σας ανησυχεί ως προς τη διασφάλιση της ενότητας;
Η Φώφη μάς άφησε παρακαταθήκη την ενότητα του κόμματος και θεωρώ πως και μετά τις εκλογές, το κόμμα μας θα παραμείνει ενωμένο. Εξάλλου, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, πως η ενότητα του κινήματος δεν εξαρτάται ούτε από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά ούτε και από τις προσωπικές κινήσεις και στρατηγικές κάποιων στελεχών. Η εκλογική βάση είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις, στηρίζει και ισχυροποιεί ή αποδυναμώνει τον χώρο και χτίζει επί της ουσίας την ενότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να υποτιμάμε ότι ο χώρος μας επιβίωσε και ξεπέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις και πολλά εμπόδια. Μέσα από αυτή μας την πορεία λοιπόν έχουμε γίνει πιο δυνατοί, πιο ώριμοι και έχουμε συνειδητοποιήσει πια το ρόλο μας, ως 3η δύναμη του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα λοιπόν θα μας βρει ενωμένους, έχοντας μια νέα δυναμική να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές, να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα από τον διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει την Ελλάδα πίσω. Σε αυτή την πορεία, θα είμαι πάντα εδώ, επειδή το πιστεύω.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου