ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Πάππου: «Η εκτίναξη των τιμών απειλεί ευθέως επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΟΥ

«Αντι­με­τω­πί­ζουμε μία διεθνή ενερ­γειακή κρίση», δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέ­ντευξή του στη «δημο­κρα­τική» ο πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρίου Δωδε­κα­νή­σου κ. Γιάννης Πάππου, με αφορμή την εκτί­ναξη των τιμών στην ενέρ­γεια.

«Στόχος όλων των επι­χει­ρή­σεων είναι πλέον η βιω­σι­μό­τητά τους και η κάλυψη των αναγκών των πελατών τους! Να κρα­τη­θεί η κοι­νω­νία ζωντανή», τονίζει, ενώ ανα­φέ­ρε­ται και στην παρέμ­βαση του Επι­με­λη­τη­ρίου, προς τα αρμόδια υπουρ­γεία ανα­φο­ρικά με το κόστος του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, τις τιμές καυ­σί­μων και το Μετα­φο­ρικό Ισο­δύ­ναμο, τη φετινή σεζόν και τη λει­τουρ­γία Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης και Προ­ώ­θη­σης Προ­ο­ρι­σμού, την οποία έθεσε στον υπουργό Του­ρι­σμού κατά την πρό­σφατη συνά­ντησή τους.

• Κύριε Πάππου, να ξεκι­νή­σουμε από την ‘εκτίναξη’ των τιμών της ενέρ­γειας διεθνώς, που πλήττει, σε μεγάλο βαθμό, και τη χώρα μας. Πόσο έχει επη­ρε­ά­σει τους κατα­να­λω­τές, τις επι­χει­ρή­σεις και τα νοι­κο­κυ­ριά και πώς μετα­κυ­λί­ο­νται οι αυξή­σεις σε τρόφιμα, αγαθά και υπη­ρε­σίες;

Είναι γεγονός κ. Ντόκου πως η εκτί­ναξη του ενερ­γεια­κού κόστους θα οδη­γή­σει σε αύξηση του πλη­θω­ρι­σμού διεθνώς, όπως πολύ σωστά ανα­φέ­ρατε, πλήτ­το­ντας τα νοι­κο­κυ­ριά και άρα τους κατα­να­λω­τές σε μια περίοδο μάλιστα που όλες οι προ­σπά­θειες έχουν επι­κε­ντρω­θεί στην οικο­νο­μική ανά­καμψη, αφού η παν­δη­μία έχει προ­κα­λέ­σει αλυ­σι­δω­τές επι­δρά­σεις σε κάθε πτυχή της καθη­με­ρι­νό­τη­τάς μας.

Αντι­με­τω­πί­ζουμε μία διεθνή ενερ­γειακή κρίση. Τόσο η Ευρώπη στο σύνολο της, όσο και η ελλη­νική πλευρά δίνουν «μάχες» για να αντι­με­τω­πί­σουν αυτό το εισα­γό­μενο κύμα ανα­τι­μή­σεων. Δυστυ­χώς, και για να είμαστε ρεα­λι­στές, όπως συνη­θί­ζουμε να είμαστε, αυτή η εκτί­ναξη των τιμών απειλεί με μεγάλες αυξή­σεις τόσο τις επι­χει­ρή­σεις όσο και τα νοι­κο­κυ­ριά. Συμπα­ρα­σύ­ρει τις τιμές όλων των αγαθών. Οι επι­χει­ρή­σεις σε συνερ­γα­σία με τη βιο­μη­χα­νία, προ­σπα­θούν να απορ­ρο­φή­σουν τις νέες ανα­τι­μή­σεις στο κόστος ενέρ­γειας, για να μην αυξη­θούν οι τελικές τιμές των προ­ϊ­ό­ντων και των υπη­ρε­σιών. Ταυ­τό­χρονα υπάρ­χουν στα ράφια, ειδικές προ­σφο­ρές, για παρά­δειγμα 1 + 1 δώρο, ή εκπτώ­σεις που αγγί­ζουν έως και το 50%.

Στόχος όλων των επι­χει­ρή­σεων είναι πλέον η βιω­σι­μό­τητά τους και η κάλυψη των αναγκών των πελατών τους! Να κρα­τη­θεί η κοι­νω­νία ζωντανή. Δεν υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις χωρίς κοι­νω­νία και κοι­νω­νία χωρίς επι­χει­ρή­σεις!

• Κάνατε πρό­σφατα και μια σχετική παρέμ­βαση ως Επι­με­λη­τή­ριο, στα αρμόδια υπουρ­γεία ανα­φο­ρικά με το κόστος του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, τις τιμές των καυ­σί­μων και το Μετα­φο­ρικό Ισο­δύ­ναμο.

Ναι, βεβαίως. Το Επι­με­λη­τή­ριο Δωδε­κα­νή­σου παρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις και ανά πάσα στιγμή παρεμ­βαί­νουμε προς όφελος των μελών μας και πάνω απ΄όλα του τόπου μας. Έτσι λοιπόν, με επι­στολή μας προς τους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών, κ. Σταϊ­κούρα, Ανά­πτυ­ξης & Επεν­δύ­σεων, κ. Γεωρ­γιάδη, Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, κ. Σκρέκα και Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, κ. Πλα­κιω­τάκη, μετα­φέ­ραμε την αγωνία των 25.000 και πλέον επι­χει­ρή­σεων του νομού μας αλλά και των νοι­κο­κυ­ριών και των τοπικών κοι­νω­νιών των νησιών μας, για το νέο τοπίο που δια­μορ­φώ­νε­ται στις τιμές ενέρ­γειας και καυ­σί­μων, έπειτα από τη δοκι­μα­σία της παν­δη­μίας. Με την επι­στολή μας, προ­τεί­ναμε την επι­δό­τηση ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος για επαγ­γελ­μα­τι­κούς σκοπούς για το χρονικό διά­στημα που θα απαι­τη­θεί μέχρι οι τιμές να επα­νέλ­θουν στο προ αυξή­σεων επίπεδο, τη δια­μόρ­φωση των τελικών τιμών καυ­σί­μων στα νησιά μας στα επίπεδα των τιμών της ηπει­ρω­τι­κής χώρας και τη διεύ­ρυνση του Μέτρου του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δύ­να­μου για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά, καθώς το συγκε­κρι­μένο μέτρο εφαρ­μό­ζε­ται μόνο στα μικρό­τερα νησιά.

• Πάντως οι νησιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις πλήτ­το­νται σε μεγα­λύ­τερο βαθμό απ’ ό,τι οι επι­χει­ρή­σεις της ηπει­ρω­τι­κής χώρας.

Προ­φα­νώς κι αυτό είναι κάτι που ως Επι­με­λη­τή­ριο μιας νησιω­τι­κής περι­φέ­ρειας δεν θα κου­ρα­στούμε να επα­να­λαμ­βά­νουμε. Τα ορι­ζό­ντια μέτρα εφαρ­μό­ζο­νται εις βάρος των νησιω­τι­κών περιο­χών στο σύνολό τους θα πω, όχι μόνο των επι­χει­ρή­σεων. Το «ντόμινο» αυξή­σεων σε αγαθά, από τα τρόφιμα έως τις μετα­φο­ρές θεω­ρεί­ται δεδο­μένο. Ήδη και εξαι­τίας της παν­δη­μίας, οι τιμές προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών έχουν ανα­τι­μη­θεί σημα­ντικά στα νησιά, λόγω της αύξησης στις τιμές των καυ­σί­μων και των πρώτων υλών. Τόσο το ενερ­γειακό κόστος όσο και η τιμή των υγρών καυ­σί­μων καθο­ρί­ζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιω­σι­μό­τητα των τοπικών οικο­νο­μιών, είναι, δε, βασικοί περιο­ρι­στι­κοί παρά­γο­ντες των ορίων ανά­πτυ­ξης των νησιών μας.

• Πρό­σφατα βρε­θή­κατε στην Κω, κατόπιν πρό­σκλη­σης του δημάρ­χου για την παρου­σί­αση της μελέτης ανά­πτυ­ξης του ποδη­λα­τι­κού του­ρι­σμού, παρου­σία του υφυ­πουρ­γού Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κ. Μιχάλη Παπα­δό­που­λου. Ποιες εντυ­πώ­σεις απο­κο­μί­σατε;

Παρότι την Κω την επι­σκέ­πτο­μαι συχνά ως πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρίου Δωδε­κα­νή­σου καθότι με τα μέλη μας εκεί είμαστε σε συνεχή συνερ­γα­σία και υλο­ποιούμε δράσεις για την ανά­δειξη του νησιού ως προ­ο­ρι­σμού και για εναλ­λα­κτι­κές μορφές του­ρι­σμού όπως αυτή του συν­δυα­σμού ορεινής ποδη­λα­σίας και ιστιο­πλο­ΐας, αυτή τη φορά βρε­θή­καμε στο νησί για την παρου­σί­αση της μελέτης ανά­πτυ­ξης του ποδη­λα­τι­κού του­ρι­σμού από το Δήμο της Κω και με χαρά ακού­σαμε τον κ. Παπα­δό­πουλο να ανα­κοι­νώ­νει ότι το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών έχει τη βούληση να προ­σφέ­ρει τεχνο­γνω­σία και υπο­στή­ριξη ώστε η Κως να γίνει το νησί του ποδη­λά­του.

Ακού­σαμε όμως και κάτι εξίσου σημα­ντικό για τα νησιά μας, τη δρο­μο­λό­γηση υδρο­πλά­νων, καλώς εχόντων των πραγ­μά­των από το 2022. Με δεδο­μένο ότι στον τελευ­ταίο νόμο για τις άδειες οδή­γη­σης, ενσω­μα­τώ­θηκε τρο­πο­λο­γία που προ­βλέ­πει και την έκδοση προ­σω­ρι­νής άδειας λει­τουρ­γίας υδα­το­δρο­μίου, έως ότου εκδοθεί η κανο­νική του άδεια, οι δια­δι­κα­σίες επι­σπεύ­δο­νται για τους ενδια­φε­ρό­με­νους επεν­δυ­τές. Αυτό που γνω­ρί­ζουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδια­φέ­ρον και άρα εκτός απρο­ό­πτου θα δούμε τις πρώτες πτήσεις μέσα στο επόμενο έτος.

• Πιστεύ­ετε ότι αυτό θα ενι­σχύ­σει την του­ρι­στική κίνηση προς τα νησιά;

Όχι μόνο την του­ρι­στική κίνηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα πάνω από 90 υδα­το­δρό­μια σε όλη την Ελλάδα βρί­σκο­νται σε φάση αδειο­δό­τη­σης και υλο­ποί­η­σης, αυτό θα διευ­κο­λύ­νει τις μετα­κι­νή­σεις των νησιω­τών, τις εμπο­ρευ­μα­τι­κές μετα­φο­ρές και βεβαίως θα συντο­μεύ­σει το χρόνο μετα­κί­νη­σης και άρα θα διευ­κο­λύ­νει και τους επι­σκέ­πτες των νησιών. Συν­δυα­στικά όλα αυτά θα ενι­σχύ­σουν τις τοπικές οικο­νο­μίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος είχε υδρο­πλάνα από το 1920 και απο­σύρ­θη­καν μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο, ενώ υδα­το­δρό­μια λει­τουρ­γού­σαν επίσης στο Καστελ­λό­ριζο και στη Λέρο.

• Μιας και ανα­φερ­θή­καμε στον του­ρι­σμό κ. Πάππου, θα ήθελα ένα σχόλιο για την φετινή σεζόν σε συνάρ­τηση βέβαια με τις εισπρά­ξεις των επι­χει­ρή­σεων.

Αναμ­φι­σβή­τητα ήταν μια πολύ καλή του­ρι­στική περί­ο­δος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τα δεδο­μένα στην υπό­λοιπη Ευρώπη εξαι­τίας της παν­δη­μίας. Η του­ρι­στική κίνηση ήταν εντυ­πω­σιακή αλλά αν με ρωτάτε αν αυτό είναι αρκετό για τις επι­χει­ρή­σεις θα σας πω όχι. Και αυτό γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από μια δεκαετή οικο­νο­μική κρίση, η παν­δη­μία δεν άφησε κανένα περι­θώ­ριο ανά­καμ­ψης κι αυτό καλού­μα­στε να δια­χει­ρι­στούμε σήμερα, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη επι­χεί­ρηση. Με τη στήριξη της κυβέρ­νη­σης και κυρίως με την τερά­στια και επίπονη προ­σπά­θεια των ίδιων των επαγ­γελ­μα­τιών και των εργα­ζο­μέ­νων ανα­ζη­τούμε διέξοδο στα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουμε, ως απόρ­ροια των συνε­πειών της παν­δη­μίας. Αυτά τα δεδο­μένα σε συνάρ­τηση και με την πρώτη σας ερώτηση για την εκτί­ναξη του ενερ­γεια­κού κόστους, δημιουρ­γούν ένα ασφυ­κτικό οικο­νο­μικό πλαίσιο στο οποίο καλού­νται να λει­τουρ­γή­σουν οι επι­χει­ρή­σεις.

• Κατά τη συνά­ντησή σας με τον υπουργό Του­ρι­σμού στο Επι­με­λη­τή­ριο Δωδε­κα­νή­σου θέσατε εκ νέου θέμα λει­τουρ­γίας Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης και Προ­ώ­θη­σης Προ­ο­ρι­σμού. Μιλήστε μας γι αυτό.

Η οικο­νο­μική και κοι­νω­νική κρίση που βιώ­νουμε, όπως προ­εί­παμε ως απόρ­ροια της παν­δη­μίας, κατέ­δειξε την αδήριτη ανάγκη σύστα­σης και λει­τουρ­γίας Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης και Προ­ώ­θη­σης Προ­ο­ρι­σμού (DMO) που θα βρί­σκε­ται σε άμεση συνερ­γα­σία με τη δημόσια διοί­κηση και τον ιδιω­τικό τομέα και θα μπορεί άμεσα, ευέ­λι­κτα και στο­χευ­μένα να αντι­με­τω­πί­ζει παρό­μοιες κρίσεις και ανάγκες που προ­κύ­πτουν από αστάθ­μη­τους παρά­γο­ντες και επη­ρε­ά­ζουν το τόσο ευαί­σθητο προϊόν του του­ρι­σμού. Δια­θέ­τουμε όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να δια­δρα­μα­τί­σουμε πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο και να ανα­βαθ­μί­σουμε τη θέση μας γι αυτό συμ­φω­νή­σαμε με τον υπουργό την από κοινού ανάληψη πρω­το­βου­λιών, του υπουρ­γείου και των Παρα­γω­γι­κών Φορέων, προ­κει­μέ­νου να γίνει εκ βάθρων επα­να­σχε­δια­σμός της του­ρι­στι­κής πολι­τι­κής που θα βασί­ζε­ται στις σημε­ρι­νές ανάγκες των νησιών μας. Όλα αυτά, σε συνάρ­τηση με το πάγιο αίτημά μας για την επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά και τη μείωση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών που συν­θέ­τουν το του­ρι­στικό πακέτο θα μας βοη­θή­σουν στον επα­να­σχε­δια­σμό της του­ρι­στι­κής πολι­τι­κής και στην επα­να­χά­ραξη του στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού, προ­κει­μέ­νου να επα­να­προσ­διο­ρί­σουμε τη θέση μας ως αντα­γω­νι­στι­κός του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.