Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χθες η Εισαγγελέας Υπηρεσίας εις βάρος ενός 48χρονου Ουκρανού κι ενός 41χρονου ομοεθνή του, που συνελήφθησαν από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για παράνομη μεταφορά μεταναστών στο Πρασονήσι.
Πιο συγκεκριμένα την 26η Νοεμβρίου 2017 και περί ώραν 11.35 το τμήμα Ασφαλείας του Κ.Λ.Ρ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον λιμενικό σταθμό Λίνδου για την ύπαρξη παράτυπων μεταναστών στο Πρασονήσι αλλά και για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους, λευκoύ χρώματος με σημαία Τουρκίας, που έπλεε με κατεύθυνση από το Πρασονήσι προς την Λίνδο.
3 σκάφη του λιμενικού και 3 οχήματα έσπευσαν για έρευνες στην περιοχή και περί ώραν 14.40 εντοπίστηκε το δουλεμπορικό που έφερε επιγραφή «Ζeytin 1 – Ιnstanbul» με επιβαίνοντες τους δύο Ουκρανούς.
Οι δύο Ουκρανοί αναγνωρίστηκαν από τους 42 μετανάστες που εντοπίστηκαν ως οι κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε από τα απέναντι τουρκικά παράλια το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 2017.
Οι μετανάστες είχαν έλθει συγκεκριμένα σε επικοινωνία με διακινητές στην Κωνσταντινούπολη οι οποίοι τους ζήτησαν να μεταβούν στο Φετιγέ. Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2017 τους μετέφεραν με λεωφορείο σε ένα απόμερο σημείο του Φετιγέ και τους επιβίβασαν στο δουλεμπορικό.
Πλήρωσαν από 1.600 έως 1.800 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους.
Ο πρώτος κατηγορούμενος διατείνεται ότι ενώ βρισκόταν στο Μπόντρουμ για διακοπές τον προσέγγισε ένας Ρώσος και του πρότεινε να ταξιδέψει στη Ρόδο στο πλαίσιο κρουαζιέρας.
Επιβιβάστηκε στο σκάφος, που όπως υποστηρίζει, αρχικά κυβερνούσε κάποιο άλλο άτομο το οποίο το εγκατέλειψε και ότι ανέλαβε αυτός με τον ομοεθνή του την διακυβέρνηση του για να μην πνιγούν.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι πήγε στην Τουρκία γιατί κάποιος γνωστός του του είχε βρει εργασία ως συντηρητής σκαφών. Ενας Τουρκος όπως είπε, του πρότεινε να βοηθήσει στην μεταφορά μεταναστών και επειδή σκόπευε να μεταβεί στην Ελλάδα δέχτηκε να τον βοηθήσει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ