Ομοφώνως εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου η πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου για την έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης απλής χρήσης των παραλιών προς τρίτους.
Ετσι, για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα τα οποία σημειώνονται, αφού πρώτα έρχονται οι τουρίστες και μετά ετοιμάζονται οι παραλίες!
Με σκοπό να μην επαναληφθούν οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται κάθε χρόνο με τις ανέτοιμες παραλίες, τους «καταληψίες» -εξ ανάγκης- επαγγελματίες και τις εργασίες καθαρισμού, που εκτελούνται ανάμεσα στους… λουόμενους, φέτος γίνεται μια προσπάθεια, η προετοιμασία να γίνει νωρίτερα, για τις παραλίες που έχει στη δικαιοδοσία του ο Δήμος της Ρόδου.
Σύμφωνα με την απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή ομοφώνως:
-Εγκρίνει τον χρόνο παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, για τις απευθείας μισθώσεις (άσκηση προτιμησιακού δικαιώματος) να είναι είτε ετήσιος έως 31/12/2018, είτε διετής έως 31/12/2019 ανάλογα με το αίτημα του κάθε ενδιαφερόμενου και ο χρόνος παραχώρησης για τις δημοπρατούμενες θέσεις θα είναι διετής έως 31/12/2019.
-Εγκρίνει την καταβολή του μισθώματος ποσοστού 70% υπέρ του Δήμου Ρόδου, α) για τις ετήσιες μισθώσεις η καταβολή να γίνεται με την υπογραφή της σύμβασης και β) για τις διετείς μισθώσεις 50% του ποσού θα καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τις 31/3/2019. Η ανωτέρω απόφαση έλαβε αύξοντα αρ. 685/2017.
Μετά την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σ. Διακοσταματίου ξεκίνησε ήδη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε η παραχώρηση των παραλιών για την επόμενη σεζόν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στόχος είναι στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, να έχουν ετοιμαστεί εγκαίρως οι παραλίες, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στα τελευταία χρόνια που οι πλειστηριασμοί ξεκινούν τον… Μάιο, όταν ήδη έχει ανοίξει η σεζόν.
Μάλιστα, με την σχετική απόφαση δίνεται η προοπτική, η παραχώρηση να έχει ισχύ μέχρι 31/12/2019 καθώς πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω του αλαλούμ που σημειώθηκε με την παραχώρηση των παραλιών και την εμπλοκή της ΕΤΑΔ, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο (!) μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα.
«Οι διαδικασίες άλλες χρονιές ολοκληρώνονταν προς τα τέλη Ιουλίου και αντιλαμβάνεστε ότι ήδη είχαν γίνει καταλήψεις από τους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να περιμένουν για να δουλέψουν. Εξάλλου τι μπορούσαμε να πούμε στους τουρίστες μας που έρχονται από αρχές Απριλίου; Να τους καλούμε να φέρουν μαζί τους ομπρέλες και ξαπλώστρες επειδή η γραφειοκρατία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Γι αυτό λοιπόν, εμείς κινούμε ήδη τις διαδικασίες για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα ώστε και οι επαγγελματίες να γνωρίζουν εγκαίρως τις θέσεις τους και οι τουρίστες να απολαμβάνουν των υπηρεσιών που πρέπει στις παραλίες από την αρχή της σεζόν», είχε δηλώσει σχετικά στη «δ» ο κ. Σ. Διακοσταματίου.
Σε πρώτη φάση θα σταλούν επιστολές σε όσους έχουν προτιμησιακό δικαίωμα (ξενοδόχους και εν γένει επιχειρηματίες). Για όσες δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από όμορα καταστήματα ή ξενοδοχεία θα γίνουν πλειστηριασμοί από τον Δήμο Ρόδου και σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον, ότι ο Δήμος Ρόδου τελεί σε κατάσταση αναμονής έκδοσης ΚΥΑ για να διευκρινιστεί αν θα προχωρήσει τους πλειστηριασμούς και για τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ ή αν θα γίνουν ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και πέρυσι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ