Η Τουρκία ζει, εκτός των άλλων και στον ρυθμό της εν ψυχρώ πολιτικής δολοφονίας που έγινε σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Ντιγιάρμπακιρ, με θύμα τον Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν έντεκα άτομα. Ο δράστης διέφυγε.

Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης Τύπου που έκανε ο Ελτσί μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο δράστης που σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ήταν γενειοφόρος, πυροβόλησε στο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί ο Ελτσί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» υποστήριξε πως πρόκειται για ενέργεια του ΡΚΚ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ελτσί είχε πει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για ένοπλη πολιτική οργάνωση».

Μετά από πέντε μέρες είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τον έκρινε μη προφυλακιστέο στη δίκη, στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7,5 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη δολοφονία είπε ότι «το γεγονός αυτό έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της τροοκρατίας».

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έκανε λόγο για «επίσημη δολοφονία» που» διαπράχθηκε από το παρακράτος».

Ο Κιουρκτσού είπε επίσης ότι «μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ