Τοπικές Ειδήσεις

M. Mαρκόπουλος: «Το 2021 προβλέπεται να είναι μια χρονιά δύσκολη και σκληρή για τις επιχειρήσεις»

Με την παρουσία και συμμετοχή του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο και αναλύθηκαν τα συμπεράσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, μίας σεζόν δίχως προηγούμενο, λόγω της πανδημίας.
Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στα πρώτα δεδομένα της επόμενης σεζόν 2021, που κατά γενική ομολογία θα είναι δύσκολη και απαιτητική για τον τουρισμό και απαιτεί τη συστράτευση όλων των αρμόδιων φορέων και των παραγωγικών τάξεων με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Ο Μάνος Κόνσολας, ένας δικός μας άνθρωπος στάθηκε δίπλα μας όλη αυτή την περίοδο της επανεκκίνησης του ροδιακού τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δ.σ. ήταν πολλά. Αφορούσαν στη ρευστότητα, στον τουριστικό ΦΠΑ. Πρόκειται για ζητήματα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε και το 2021, μία χρονιά που προβλέπεται δύσκολη και σκληρή για τις επιχειρήσεις. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με τον κ. Κόνσολα, αφορούσε στην τουριστική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ανθρώπους καταρτισμένους να στελεχώσουν τα ξενοδοχεία μας. Και ο κ. Κόνσολας οδηγεί αρκετά βήματα πιο μπροστά το επίπεδο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος.
Μπορεί η τουριστική κίνηση στη Ρόδο να ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο προορισμός να κατάφερε να μετριάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις απώλειες, προβληματίζει όμως η αναστολή πληρωμών από μεγάλο τουρ οπερέιτορ. Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε σχετικά με το ζήτημα τα εξής: «Οι αφίξεις κατά τη φετινή σεζόν, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτό που περιμέναμε τον καιρό του lockdown. H Ρόδος τα κατάφερε καλύτερα από άλλους ελληνικούς και ξένους προορισμούς. Βέβαια, η πλειοψηφία των τουριστών στη Ρόδο διακινείται μέσω των τουρ οπερέιτορς και η αναβολή των πληρωμών από μεγάλο τουρ οπερέιτορ, συννεφιάζει το τοπίο και ήταν συχνές οι αναβολές των πληρωμών, ώστε και εμείς να μπορούμε να είμαστε τυπικοί όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε προσωπικό και προμηθευτές. Μεγάλος τουρ οπερέιτορ προέβη στην ουσία σε στάση πληρωμών, ζητώντας από τους ξενοδόχους να πληρώσει τα οφειλόμενα το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 και αυτό θα έχει πιθανότατα επιπτώσεις».

Παράταση μέχρι
τα τέλη Νοέμβρη
Η τουριστική σεζόν πρόκειται να διαρκέσει στη Ρόδο μέχρι και τα τέλη περίπου του Νοέμβρη, πράγμα που όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος αποτελεί προσδοκία ετών και που επιβραβεύει όλους τους εμπλεκόμενους στην τουριστική αλυσίδα, φορείς και ξενοδόχους για τους κόπους και τις προσπάθειές τους. «Κάποια από τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά και το Νοέμβριο. Αυτό είναι ένα από τα…καλά της πανδημίας. Για πρώτη φορά η Ρόδος θα έχει οργανωμένο τουρισμό τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες το Νοέμβριο. Αυτό είναι κάτι που θα το ονειρευόμασταν τον Μάιο και που επετεύχθη με τη σκληρή δουλειά όλων.
Επιβραβεύει όλους μας για τους κόπους και τις προσπάθειες όλους αυτούς τους μήνες», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μ. Μαρκόπολος. Ανέφερε επίσης ότι οι κρατήσεις για το 2021 είναι ελάχιστες αυτή τη στιγμή, πράγμα αναμενόμενο άλλωστε, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί γενικότερα.
«Είναι ακόμη νωρίς έτσι ώστε να έχουμε εικόνα της ζήτησης για το 2021. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα εάν και όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του Covid-19. Θα είμαστε όμως στις επάλξεις από την πρώτη στιγμή, έτοιμοι να παλέψουμε όπως το κάναμε και φέτος», συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου