Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει: Yπάρχει ή όχι χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος;», ερωτά σήμερα μέσω συνέντευξής του στην «δημοκρατική» ο κ. Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
Σχολιάζοντας τις περίφημες εξαγγελίες για αναστολή της περικοπής των συντάξεων, ο κ. Χρηστίδης δηλώνει πως «Εμείς θέλουμε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Επικοινωνιακά παιχνίδια δεν περνούν πια – Δεν πρόκειται να αποφύγουν με τέτοια φτηνά τεχνάσματα την λαϊκή εκλογική καταδίκη», υπογραμμίζοντας με έμφαση πως: «Ο κόσμος πλέον τους ξέρει, δεν τρώει κουτόχορτο!»
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζει πως: «Εμείς δεν θα την ψηφίσουμε, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή» καθώς θεωρεί πως «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα, δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αλλά ανοίγει καινούργια».
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Με την παραίτηση Κοτζιά, άρχισαν οι «αποκαλύψεις» ότι «ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους». Και ότι «ουδείς απάντησε, κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός». Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι πραγματικά πρωτοφανή αυτά που συνέβησαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Δύο κορυφαίοι υπουργοί να αλληλοεκτοξεύουν απίστευτες κατηγορίες για διαφθορά, χρηματισμούς μαύρο χρήμα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από ξένο μεγιστάνα και ο πρωθυπουργός να σφυρά αδιάφορα. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απέπεμψε τελικά τον κ. Νίκο Κοτζιά και κράτησε τον κ. Πάνο Καμμένο που εκτόξευσε τις κατηγορίες για χρηματισμό της Κυβέρνησης με 50 εκατομμύρια. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει την εξάρτηση από τον συνέταιρό του. Ο δε κ. Κοτζιάς μετά την παραίτησή του ζήτησε να δημοσιευτεί η επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, πράγμα που δεν έγινε ενώ σε τηλεοπτική του παρουσία επιβεβαίωσε, «χαρτί και καλαμάρι», ότι πράγματι ο κ. Καμμένος είπε αυτά τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, εκφράζοντας και την ανησυχία του μήπως έχουν αλλοιωθεί τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι πολύ σοβαρά όλα αυτά για να μείνουν αναπάντητα. Η σιωπή του κ. Τσίπρα – εμείς με επερώτηση τον καλέσαμε να απαντήσει στη βουλή – προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει: Υπάρχει ή οχι χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος;

• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Μακεδονικό; Έχετε δηλώσει ότι όπως και όποτε και αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή δεν πρόκειται να ψηφιστεί από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχτεί την πρόταση της κας Φώφης Γεννηματά για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δεν θα είχαμε ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Δυστυχώς και σε αυτό το εθνικό θέμα έχουμε ένα επικίνδυνο κυβερνητικό «αλαλούμ». Ο κ. Τσίπρας συγχαίρει τον κ. Ζάεφ ενώ ο κ. Καμμένος μιλά για αποτέλεσμα που βγήκε μετά από δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων από την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία αντί η κυβέρνηση να επιδιώξει και να καταφέρει να πάρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα στην περιοχή, ο κ. Τσίπρας δέχτηκε να δώσει στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια, αυτό θα είχε γίνει χρόνια πριν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη ή τον Γ. Παπανδρέου. Δεν το έκαναν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Δυστυχώς χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα, δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αλλά ανοίγει καινούργια. Εμείς δεν θα την ψηφίσουμε όποτε κι αν έρθει στη Βουλή.
• Η ‘αναβολή’ περικοπής συντάξεων, γίνεται από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους ή θα έχει ουσία;
Εμείς θέλουμε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Επικοινωνιακά παιχνίδια δεν περνούν πια. Δεν πρόκειται να αποφύγουν με τέτοια φτηνά τεχνάσματα την λαϊκή εκλογική καταδίκη. Ο κόσμος πλέον τους ξέρει, δεν τρώει…. κουτόχορτο. Εμείς έχουμε ζητήσει, από πριν το καλοκαίρι, να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή νόμο που να καταργεί την περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε. Το ζητάμε και τώρα, γιατί δεν το κάνει αφού όπως λέει έχουμε βγει από τα μνημόνια και τις εποπτείες; Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στα πάντα σε όλους τους τομείς, το μόνο στο οποίο τα καταφέρνει είναι να φορτώνει νέα βάρη στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στην ήδη εξοντωμένη μεσαία τάξη.
• Κύριε Χρηστίδη, να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις με την σύλληψη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του. Εκτιμάτε ότι σηματοδοτεί και πολιτικές εξελίξεις;
Εμείς θέλουμε διαφάνεια και δικαιοσύνη πάντα, παντού και για τους πάντες. Είτε αφορά πρώην υπουργούς, είτε νυν υπουργούς και βουλευτές. Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα. Γι αυτό ακριβώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με ΠΘ τον Γ. Παπανδρέου το 2010,2011 έκαναν θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες σήμερα διερευνάται σειρά υποθέσεων. Εκείνες τις παρεμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις ψήφισε.
Το ηθικό πλεονέκτημα είναι προσωπικό χαρακτηριστικό κάθε πολίτη, κάθε πολιτικού. Και σεβόμενος, από επαγγελματικό καθήκον και αντίληψη, το τεκμήριο της αθωότητας λέω ξεκάθαρα πως όποιος έβαλε το χέρι στο μέλι πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να κάνει απερίσπαστη την δουλειά της. Γι αυτό και επιμένουμε στη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που ανακινούνται κατά καιρούς. Από εκεί και πέρα, η προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη χώρα και η συμμετοχή εκατομμυρίων Ελλήνων στην μεγάλη αλλαγή, δεν θα στιγματιστεί από τυχοδιωκτικές συμπεριφορές.
• Τι γίνεται με τα ψηφοδέλτια του ΚΙ.ΝΑΛ. για τις επόμενες εθνικές εκλογές και ποιος είναι ο κύριος στόχος της συγκρότησής τους;
Σε αυτό το κλίμα πόλωσης και διχασμού η επιμονή της Φώφης Γεννηματά στη διεύρυνση, την ενότητα και την ανανέωση του χώρου θα αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής. Άνθρωποι έμπειροι αλλά και νέοι στην πολιτική, με κοινωνικό αποτύπωμα και αξίες θα είναι παρόντες και παρούσες στην εκλογική διαδικασία. Θέλω δε, να σταθώ ειδικά στη συμμετοχή των γυναικών, που αποτέλεσαν και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και φαίνονται αποφασισμένες με τη συμμετοχή τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο σκελετός των ψηφοδελτίων αυτών θα εγκριθεί από την κεντρική επιτροπή του κινήματος αλλαγής σε λίγες ημέρες και θα αποτελέσει την προμετωπίδα της προγραμματικής μας πρότασης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ