Τοπικές Ειδήσεις

“Οχι διαδόσεις και φήμες για τον βιολογικό σταθμό Χάλκης. Ζητάμε συγκεκριμένες αλλαγές στη μελέτη του.”

Από τον κ. Μιχάλη Σταματιάδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χάλκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα μέλη της αντιπολίτευσης της Χάλκης, από τον Μάιο του 2019 που εκλεγήκαμε, συνεπείς σε όσα υποσχεθήκαμε προς τους δημότες της Χάλκης, αναδείξαμε και αναλύσαμε κατ´ επανάληψη και με αδιάσειστα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήσαμε, το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον υπό κατασκευή βιολογικό σταθμό της Χάλκης, και την εγκεκριμένη, ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη μελέτη εικοσαετίας και πλέον, βάσει της οποίας πρόκειται να κατασκευαστεί ο βιολογικός σταθμός.

Αναδείξαμε και καυτηριάσαμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τις μεγάλες διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στον υπό κατασκευή βιολογικό σταθμό της Χάλκης και τους επίσης υπό κατασκευή βιολογικούς σταθμούς της Νισύρου και της Λάρδου, όπως ακριβώς φαίνονται στον σχετικό πίνακα που αναδημοσιεύουμε σήμερα.

Από τις 8 Φεβρουαρίου 2021 ζητήσαμε με επιστολή μας, την οποία αναρτήσαμε στο διαδίκτυο και  δημοσιεύσαμε σε ΜΜΕ, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Χάλκης, να συνεργαστούμε όλοι μαζί, περιφέρεια, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, προκειμένου με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε ώστε να εξευρεθεί μία λύση, για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ούτε από τον Περιφερειάρχη, ούτε από τον Δήμαρχο Χάλκης.

Από τότε που εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Χάλκης, δυστυχώς σφυρίζει αδιάφορα, παριστάνοντας για μια ακόμη φορά, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα τον Πόντιο Πιλάτο, προφασιζόμενος ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, και παραμένοντας μοιρολατρικά απαθής, χωρίς την παραμικρή εναντίωση της δημοτικής αρχής προς το τερατούργημα που πρόκειται να κατασκευαστεί, επί τη βάσει της απαρχαιωμένης εγκεκριμένης μελέτης.

Τελικά, όπως παρατηρούμε όσοι βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα στη Χάλκη, το έργο του βιολογικού σταθμού, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2021, έχει περιέλθει σε τέλμα.

Διαδόσεις και φήμες που κυκλοφορεί τεχνηέντως το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή, ομιλούν για κατανόηση του Περιφερειάρχη, ότι η εφαρμογή της απαρχαιωμένης μελέτης εικοσαετίας και πλέον, για τον βιολογικό σταθμό της Χάλκης, θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα και και γι’ αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να αλλάξει.

Ασφαλώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο οι διαδόσεις, χωρίς συγκεκριμένες λεπτομερείς δεσμεύσεις, δεν αποτελούν καμία εγγύηση θετικών εξελίξεων.

Όμως αν ισχύει η παραμικρή αλήθεια στις διαδόσεις για τις φήμες που κυκλοφόρησε η δημοτική αρχή της Χάλκης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα :

1— Θα θέλαμε να προτρέψουμε με τον πιο θερμό τρόπο τον Περιφερειάρχη, να αλλάξει και εκσυγχρονίσει την εγκεκριμένη μελέτη του βιολογικού σταθμού Χάλκης, για να μη καταλήξει το νησί μας, να ζήσει τις ίδιες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή << ΒΟΔΙ >> της Ρόδου.

2— Ως αντιπολίτευση αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τον μακρόχρονο αγώνα μας, για την βελτίωση του υπό κατασκευή βιολογικού σταθμού της Χάλκης, και την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων που κυοφορεί.

3— Ζητάμε από την Περιφέρεια, οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στην μελέτη του βιολογικού σταθμού Χάλκης, πρέπει να γίνουν με βάση τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες για την Νίσυρο και την Λάρδο, για να μην θεωρηθεί το νησί μας, το αποπαίδι του Νοτίου Αιγαίου, ήτοι :

— Το σύνολο των εγκαταστάσεων του βιολογικού σταθμού, να είναι κλειστού τύπου ( compact ), χωρίς ανοιχτές δεξαμενές υποδοχής και επεξεργασίας των λυμάτων.

— Να διαθέτει μονάδα απόσμησης του δύσοσμου αέρα, για να μην εκλύονται στο περιβάλλον οι δύσοσμες αναθυμιάσεις.

— Να διαθέτει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, η οποία να επιτρέπει την διάθεση των υδάτων απορροής από τον σταθμό, για άρδευση γειτονικών δέντρων και φυτών, ούτως ώστε να μη διοχετεύεται, ούτε η παραμικρή ποσότητα τοξικών αποβλήτων προς τη θάλασσα.

— Να διαθέτει εγκατάσταση άμεσης αποξήρανσης και μετατροπής της λυματολάσπης σε κοπριά, αφενός για να αποφεύγονται οι εντονότατες δυσοσμίες της λυματολάσπης και αφετέρου για να διοχετεύεται   η χρησιμότατη κοπριά προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είτε στη Χάλκη, είτε σε γειτονικά νησιά, για την λίπανση των αγροτικών καλλιεργειών.

Η αντιπολίτευση της Χάλκης, συνεπής προς το καθήκον της απέναντι στους δημότες, θα συνεχίσει μέχρι τέλους να διεκδικεί την αλλαγή της μελέτης του βιολογικού σταθμού, με στόχο να υλοποιηθεί υπό τις προαναφερόμενες αναγκαίες προδιαγραφές.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου