ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς πολλές ελπίδες οι παράγοντες της τοπικής αγοράς για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ

• Παρά τις οχλή­σεις από τους το­πι­κούς φο­ρείς και την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, δεν φαί­νο­νται πολλά πε­ρι­θώ­ρια για αι­σιο­δο­ξία μέχρι την Διε­θνή Έκ­θε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης • Το Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο θα έπρε­πε να λει­τουρ­γεί με ορθό τρόπο, στην πράξη • ΕΣΡ: «Θέ­λου­με και το Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο και την επα­να­φο­ρά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ για να ενι­σχυ­θούν, την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και τους κα­τα­να­λω­τές στα νησιά» • Η αγορά στα νησιά, με­τρά­ει μόνον απώ­λειες αφού πλήτ­τε­ται πολ­λα­πλά από πολ­λές πλευ­ρές

Μπο­ρεί οι το­πι­κοί φο­ρείς να συ­νε­χί­ζουν να επα­να­φέ­ρουν το ζή­τη­μα της επα­να­φο­ράς των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στο τρα­πέ­ζι της διεκ­δί­κη­σης αλλά το κλίμα δεν δια­γρά­φε­ται πολύ αι­σιό­δο­ξο σχε­τι­κά με τις εξαγ­γε­λί­ες που ανα­μέ­νο­νται στην Διε­θνή Έκ­θε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης, από τον πρω­θυ­πουρ­γό κ. Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη.

Η μέχρι σή­με­ρα μη επα­να­φο­ρά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά δη­μιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα στην το­πι­κή αγορά, στην επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα αλλά και στους κα­τα­να­λω­τές στα νησιά που βλέ­πουν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό τους να εκτο­ξεύ­ε­ται κάθε εβδο­μά­δα και τις τιμές των προ­ϊ­ό­ντων στα ράφια να έχουν πάρει την ανιού­σα –χωρίς ελ­πί­δα για μειώ­σεις.

Ει­δι­κά μετά την από­φα­ση του ECOFIN που άνοι­ξε τον δρόμο για την επα­να­φο­ρά τους από την 01η Ια­νουα­ρί­ου του 2025 πα­ρα­μέ­νει άγνω­στο γιατί δεν έχει εφαρ­μο­στεί το μέτρο, το οποίο δεν απο­τε­λεί προ­νό­μιο, αλλά δι­καί­ω­μα που έρ­χε­ται να άρει τις ανι­σό­τη­τες που δη­μιουρ­γεί η εδα­φι­κή ασυ­νέ­χεια, αντι­σταθ­μί­ζο­ντας το αυ­ξη­μέ­νο κό­στος με­τα­φο­ράς των αγα­θών και την ακρί­βεια που μα­στί­ζει συλ­λή­βδην τη νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας, πα­ράλ­λη­λα, την εθνι­κή ανά­γκη τα νησιά μας να είναι στε­λε­χω­μέ­να με κόσμο και το του­ρι­στι­κό μας προ­ϊ­όν να πα­ρα­μέ­νει αντα­γω­νι­στι­κό.

Οι το­πι­κοί φο­ρείς και το αί­τη­μα

Όπως ση­μειώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου σε σχε­τι­κό υπό­μνη­μα που κα­τέ­θε­σε μέσω του προ­έ­δρου του, κ. Γιάν­νη Πάπ­που, με 21 συ­γκε­κρι­μέ­να αι­τή­μα­τα προς στο Κε­ντρι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Ελ­λά­δος, ώστε αυτά να συ­μπε­ρι­λη­φθούν στο συ­νο­λι­κό πλαί­σιο προ­τά­σε­ων που θα υπο­βλη­θούν στον πρω­θυ­πουρ­γό ενό­ψει των εξαγ­γε­λιών του στη ΔΕΘ:

«Στο επί­κε­ντρο των διεκ­δι­κή­σε­ων βρί­σκε­ται η επα­να­φο­ρά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα Δω­δε­κά­νη­σα, ένα μέτρο που απο­τέ­λε­σε επί δε­κα­ε­τί­ες θε­μέ­λιο της το­πι­κής αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας. Η κα­τάρ­γη­σή του τα προη­γού­με­να χρό­νια επι­βά­ρυ­νε δρα­μα­τι­κά το κό­στος ζωής και τη λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων στα νησιά, που ήδη αντι­με­τω­πί­ζουν τις αντι­κει­με­νι­κές δυ­σκο­λί­ες της από­στα­σης, των με­τα­φο­ρών και της επο­χι­κό­τη­τας.

Το Επι­με­λη­τή­ριο το­νί­ζει πως η επα­να­φο­ρά του μέ­τρου δεν είναι μόνο αί­τη­μα το­πι­κού χα­ρα­κτή­ρα, αλλά ζή­τη­μα εθνι­κής ση­μα­σί­ας, που θα ενι­σχύ­σει τη με­σαία τάξη και θα δια­σφα­λί­σει την επι­βί­ω­ση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού ιστού».

Η Ένωση  Ξε­νο­δό­χων Ρόδου

Από την πλευ­ρά της, η Ένωση Ξε­νο­δό­χων Ρόδου απέ­στει­λε επι­στο­λή προς τον πρω­θυ­πουρ­γό, κ. Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, ζη­τώ­ντας την επα­να­φο­ρά Μειω­μέ­νων Συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα Δω­δε­κά­νη­σα. Ενό­ψει των εξαγ­γε­λιών που πε­ρι­μέ­νουν όλοι στην Διε­θνή Έκ­θε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης τον επό­με­νο μήνα, η ΕΞΡ επα­νέρ­χε­ται στο πάγιο αί­τη­μα για το καυτό ζή­τη­μα που αφορά όλα τα νησιά, τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο αλλά και τους κα­τα­να­λω­τές. Η επι­στο­λή, κι­νεί­ται στο πλαί­σιο του ανα­λυ­τι­κού υπο­μνή­μα­τος που είχε κα­τα­θέ­σει από τις 8 Απρι­λί­ου 2024, αλλά και των συ­νε­χών πα­ρεμ­βά­σε­ων όλων των πα­ρα­γω­γι­κών και θε­σμι­κών φο­ρέ­ων του τόπου μας.

Το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Νο­τί­ου Αι­γαί­ου

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι σε συ­νε­δρί­α­σή του τον πε­ρα­σμέ­νο Μάρ­τιο, το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, ενέ­κρι­νε την κα­τά­θε­ση ει­σή­γη­σης στο Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών για την επα­να­φο­ρά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ.

Ο Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου

Από την πλευ­ρά του, ο Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου διά του προ­έ­δρου του κ. Κων­στα­ντί­νου Σπα­νού, δεν προ­τί­θε­ται να στεί­λει κά­ποια επι­στο­λή αυτό τον καιρό, καθώς το αί­τη­μα είναι κα­θο­λι­κό κι έχει τεθεί κατ’ επα­νά­λη­ψη από φο­ρείς και το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση.

«Δεν έχου­με κά­ποια θε­τι­κά ση­μεία –του­λά­χι­στον από όσα μα­θαί­νου­με μέχρι στιγ­μής, εκτός εάν ο πρω­θυ­πουρ­γός απο­φα­σί­σει να μας κάνει την… έκ­πλη­ξη. Δυ­στυ­χώς, όλες οι υπο­σχέ­σεις που είχαν δοθεί καθώς επί­σης και όλες οι προ­τρο­πές για να κά­νου­με υπο­μο­νή μέχρι την ΔΕΘ κ.ο.κ. φαί­νε­ται ότι δεν θα έχουν απο­τέ­λε­σμα.

Ελ­πί­ζου­με να δια­ψεύ­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός την δυ­σπι­στία μας. Να μην ξε­χνά­με ότι υπάρ­χει σαφής ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία, η οποία κά­ποια στιγ­μή πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί» -όπως είπε.

Από την άλλη, το μέτρο που εφαρ­μό­στη­κε σαν αντι­κα­τά­στα­ση της απώ­λειας των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, και αφορά στο Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο, αφε­νός δεν απέ­φε­ρε τα προσ­δο­κώ­με­να, αφε­τέ­ρου δεν εφαρ­μό­ζε­ται όπως έπρε­πε για να βοη­θή­σει τις επι­χει­ρή­σεις. Ωστό­σο, ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός κό­σμος ανα­φέ­ρει ότι, εάν απο­δί­δε­ται στο σωστό χρόνο, μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει θε­τι­κά και να ελα­φρύ­νει τα κόστη.

«Πρέ­πει να κα­τα­λά­βουν όλοι ότι εμείς θέ­λου­με και την επα­να­φο­ρά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ και την εφαρ­μο­γή του Με­τα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου, για να βοη­θη­θεί η αγορά, να ενι­σχυ­θεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και να ελα­φρυν­θούν οι κα­τα­να­λω­τές. Δυ­στυ­χώς, όσο περ­νά­ει ο και­ρός, με­τρά­με απώ­λειες συ­νε­χώς. Η αγορά πλήτ­τε­ται πολ­λα­πλώς και η γκρί­νια δεν είναι αδι­καιο­λό­γη­τη. Πρέ­πει να τε­θούν όλα επί τά­πη­τος και να δο­θούν λύ­σεις» -κα­τέ­λη­ξε χα­ρα­κτη­τι­στι­κά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.