Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Ελένη Καρύδη με αφορμή την πρόσκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στις 16/02/2017 με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πρόστιμα παραβάσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είχε την χαρά και τη συγκίνηση να συναντηθεί με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου –Βασιλοπούλου στο γραφείο της και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 15/02/2017 και με τον κοΚοντονή Σταύρο στο Κοινοβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο του SOS- ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ στις 16/02/20-17.
Στην δίωρη συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, ήταν για εμένα μια ξεχωριστή εμπειρία, μια εγκάρδια συνάντηση. Μαζί μας και οι Εισαγγελείς Εφετών κα Τουλουπάκη Ελένη και ο κ. Ζαγοραίος Ηλίας. Η κα Εισαγγελέας, θέλησε να γνωρίσει την αιτία της σύστασης της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, τις δραστηριότητες της . Βάση της συζήτησης μας αποτέλεσε υπόμνημα που υποβάλλαμε.Συζητήσαμε από κοινού το υπόμνημα που καταθέσαμε σχετικά με την απόδοση Δικαιοσύνης στα Θύματα Τροχαίων με δεδομένο ότι σε όλες οι χώρες που υιοθέτησαν πολιτικές που οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων η Δικαιοσύνη αποτέλεσε βασικό τομέα της ολοκληρωμένης παρέμβασης. Θέματα που τέθηκαν εκ μέρους μας ήταν: η ανάγκη κατά προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεων (ποινικών και αστικών) που αφορούν τροχαία με θανάτους ή βαρείς τραυματισμούς, η άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης στους δράστες αυτών των εγκλημάτων, η ανάγκη εκ νέου εξέτασης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων, ο χαρακτηρισμός στη συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων εγκλημάτων σαν αδικημάτων από “αμέλεια” και όσα αυτό συνεπάγεται.Συζητήσαμε θέματα και παρεμβάσεις πριν και μετά την σύγκρουση, προτείναμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεχής εγκάρδια συνεργασία, εάν επιθυμεί η πολιτεία να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα Τροχαία από την θέση της δικαιοδοτικής λειτουργίας. Τονίσαμε ότι πρέπει να ανατρέψουμε την πραγματικότητα του τροχαίου «της κακιάς στιγμής», καθώς και την δημιουργία επιτροπής για να εξετάσει ένα-ένα τα άρθρα του Π.Κ και της Δικονομίας που αφορούν τα τροχαία, για να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αφού περάσει από το κοινοβούλιο να αποτελέσει το νομικό πλαίσιο μίας άλλης εποχής. Καταθέσαμε το ψήφισμα των 70 Εθνικών και Διεθνών ΜΚΟ από 40 χώρες που συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη ΜΚΟ ,προσκεκλημένοι όλοι εμείς από τον Π.Ο. Υγείας που αγωνιζόμαστε για την Οδική Ασφάλεια και τα Θύματα των Τροχαίων στις 7 και 8 Μάη 2009 και μ΄ αυτό το κείμενο προσθέτουμε μια σειρά συστάσεων για την «Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια» (2010- 2020), που πιστεύουμε ότι μπορούν να προσφέρουν δραστικές και μόνιμες βελτιώσεις στους δρόμους του κόσμου και στην κατάσταση των οικογενειών και των κοινοτήτων σ ολόκληρο τον κόσμο.
Υπήρξε θετική ανταπόκριση και κατά την συζήτηση υπήρξε ομοφωνία ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την απόδοση Δικαιοσύνης στα θύματα των τροχαίων και συγκινήθηκα όταν μου ανακοίνωσε η κα Εισαγγελέας ότι θα έχουμε στο μέλλον συνεργασία.
Στην συνάντηση 16/02/2017,με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή Σταύρο στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του SOS -TΡΟΧΑΙΑ ΕΓΛΚΗΜΑΤΑ Γιώργος Κουβίδης.
Κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα. Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού
Κατά την συζήτηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το υπόμνημα απόδοσης Δικαιοσύνης στα θύματα των τροχαίων καθώς και η συζήτηση στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής σχετικά με την μείωση των προστίμων του ΚΟΚ κατά 50%.
Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την θετική στάση του Υπουργού, ότι πρέπει να αναβαθμιστεί σε κακούργημα η εγκατάλειψη θύματος και την θετική στάση του Υπουργού σε σχέση με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης, όμως επεσήμανε ότι και με την υφιστάμενη νομοθεσία οι εισαγγελικές αρχές αν θέλουν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η άμεση εφαρμογή της αφαίρεσης άδειας οδήγησης μέχρι της τελεσίδικης απόφασης, οδηγού που προκάλεσε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό αν και το παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία.
Το θετικό αυτό κλίμα εκ μέρους του Υπουργού ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί σε πράξεις.
Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε με τον Καθηγητή του ΕΜΠ κο Καννελαϊδη Γεώργιο, Επίτιμο Μέλος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο γραφείο του, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την Οδική Ασφάλεια και την αναγκαιότητα της θέσπισης του Στρατηγικού Σχεδίου Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα από την Πολιτεία, καθώς και τη συνεργασία μας σε πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης, μαζί μας και η κα Σοφία Βαρδάκη Δρ Τοπογράφος-Μηχανικός-Ερευνήτρια ΕΜΠ
Επιδίωξε να έχει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν όμως κατέστη δυνατόν λόγω υποχρεώσεων του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ