Ειδήσεις

Bloomberg: Προσχέδιο Αναθεωρημένου Μνημονίου συντάσσουν οι δανειστές

Κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει  να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου, φέρεται να ετοιμάζουν οι πιστωτές της χώρας στο πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας.  Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.

Στην ουσία, το προσχέδιο των δανειστών θα αφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό, εργασιακό και ενεργειακό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη συμφωνία, εάν υπάρχει πολιτική θέληση στην Αθήνα και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, δήλωσε μια εκ των πηγών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως “κόκκινες γραμμές”. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή ο Τσίπρας δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δύο πηγές εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου δεδομένου του αριθμηθώ των ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να κλείσουν.

Η Ελλάδα αναζητά μια “παγκόσμια συμφωνία” έως το Μάιο που θα περιλαμβάνει επίσης αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού είναι ένα από τα “ναρκοπέδια” της ελληνικής διαπραγμάτευσης, σημειώνει το Bloomberg. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν υπαναχωρήσεις στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές δείχνουν πιο ευέλικτοι και μπορεί να μην ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να διπλασιάσει το όριο στο 10%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου