Ειδήσεις

Συμβούλιο Ευρώπης: «Πληγή αγιάτρευτη» η διαφθορά στην Ελλάδα!

Σε μια πολυσέλιδη και εξονυχιστικά λεπτομερή έκθεση της για την Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των κρατών-μελών του Οργανισμού, πάνω σε μία σειρά από υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, δεν «διστάζει» να κατονομάσει την διαφθορά, ως την κύρια αιτία για την κρίση χρέους που βιώνει η χώρα.

Σ’ αυτή την έκθεση, που θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπιστώνεται ότι, παρά τις κάποιες προσπάθειες, η διαφθορά εξακολουθεί να κάνει θραύση στις τάξεις βουλευτών, εισαγγελέων και δικαστών ενώ, όπως υπογραμμίζεται, διαχέεται, οριζοντίως και καθέτως, σ’ όλο τον κοινωνικό κορμό και στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

Πέρα από τις γενικόλογες διαπιστώσεις, που λόγω «διπλωματικής ευγένειας», γίνονται σ’ όλες τις σχετικές εκθέσεις και με βάση τις οποίες αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα εκπληρώνει κατά κανόνα τις υποχρεώσεις της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, γενικότερα, τα δημοκρατικά θεσμικά της όργανα λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού, διατυπώνονται και μία σειρά από σοβαρές ανησυχίες, για την έκταση της διαφθοράς στη χώρα, την ατιμωρησία και την αστυνομική βία καθώς και για την στάση της στο μεταναστευτικό.

Πρώτα απ’ όλα δε, συμπεραίνεται ότι η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα, είχε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και προκάλεσε μία αμφισβήτηση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο και σ’ άλλα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

«Αυτό επηρέασε ιδιαίτερα τις  πιο μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση.

Αναφερόμενη η έκθεση στις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση εξελίχθηκε ως εύφορη βάση για την ανάπτυξη των εξτρεμιστικών απόψεων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας τη διαπίστωση της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), ότι η διαφθορά αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση και την κρίση χρέους στην χώρα, η Επιτροπή Παρακολούθησης καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εφαρμόζοντας τις συστάσεις της GRECO ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βαθύτερες αιτίες του φαινομένου.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, για τα συνεχιζόμενα κρούσματα κακομεταχείρισης, προσφύγων και πολιτών από την Αστυνομία, η Επιτροπή προτρέπει τις αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του συστημικού προβλήματος, σύμφωνα με το συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) και του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αναμένει δε από το ελληνικό κοινοβούλιο να ευθυγραμμίσει τον ορισμό των βασανιστηρίων που περιέχεται στον ποινικό κώδικα με τον ορισμό της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και να δημιουργήσει αποτελεσματικές διασφαλίσεις κατά της κακομεταχείρισης.

Για τους  πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ τονίζει ότι η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών, η Επιτροπή Παρακολούθησης καλεί τις ελληνικές αρχές να θέσουν τέρμα στην κράτηση των παιδιών μεταναστών, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, σύμφωνα με την απόφαση 2174 -2017, τις συστάσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις τελευταίες συστάσεις που εξέδωσε η CPT.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχει ατιμωρησία για ρατσιστική βία και εγκλήματα μίσους, υπογραμμίζει η Επιτροπή και προτρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να επικυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση το Πρωτόκολλο αριθ. 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ελλείψεις, βλέπει η Επιτροπή, και στην εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, εντοπίζοντας αδυναμίες στο δικαστικό σύστημα, κυρίως σ’ ότι αφορά την πρόσβαση στα δικαστήρια, τη δικαστική ανεξαρτησία και την απουσία ενός πλήρως αποτελεσματικού ανεξάρτητου οργάνου αστυνομικών καταγγελιών, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί.

Μάστιγα η διαφθορά!

Η αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εξακολουθούν να αποτελούν τα κύρια προβλήματα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωρισθεί πως αυτά συνέβαλλαν στην οικονομική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, με την ευρεία αντίληψη της κοινωνίας για την διαφθορά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Προς τούτο γίνεται επίκληση στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία είχε διαπιστωθεί πως το 99% των ελλήνων πιστεύει πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα καθώς και ότι η δωροδοκία και η κατάχρηση εξουσίας, αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των πολιτικών.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά στην Ελλάδα, που επηρεάζει κυρίως την εκτελεστική εξουσία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις, προέρχεται κυρίως από μία κρίση αξιών στην κοινωνία όπου, το 40% των ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι δεν πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους μιας και οι κυρώσεις επιβάλλονται μόνο σποραδικά και επιλεκτικά.

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, την αδύναμη επιβολή του νόμου, την έλλειψη ελέγχου και κυρώσεων, την έλλειψη κωδίκων δεοντολογίας, την έλλειψη διαφάνειας των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, τη νομοθετική πολυπλοκότητα, τη γραφειοκρατία, την ατιμωρησία της κυβέρνησης και τις ευρείες διακριτικές εξουσίες, καθώς και την έλλειψη της ευαισθητοποίησης του κοινού ως των κυριότερων παραγόντων της διαφθοράς στη χώρα.

*Αν και οι κρατικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για αδικήματα διαφθοράς, το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά περίπλοκο.

*Η Ελλάδα βρίσκεται σε “πρώιμο στάδιο πολιτικών που σχετίζονται με την ακεραιότητα των βουλευτών”, καθώς οι σχετικοί κανόνες, εσωτερικές διαδικασίες και κώδικας δεοντολογίας για βουλευτές δεν υπάρχουν ακόμη.

*Συνιστάται να υπάρχει επαρκής έλεγχος, όταν η νομοθεσία βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης / έγκρισης, επανεξέταση του συστήματος δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, εσόδων και συμφερόντων βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών και την θέσπιση κανόνων για τις σχέσεις μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων.

*Πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την επανεξέταση του συστήματος ασυλίας των Βουλευτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας των Βουλευτών δεν παρεμποδίζουν ή αποτρέπουν ποινική δίωξη όσον αφορά βουλευτές που είναι ύποπτοι ότι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετιζόμενα με τη διαφθορά.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου