Ειδήσεις

Δεν θα καταθέτουν πλέον οι ψυχολόγοι ως μάρτυρες σε δίκη

Στον κατάλογο των προσώπων- επαγγελματιών που που εξαιρούνται της εξέτασης ως μάρτυρες σε δίκες, λόγω του επαγγελματικού απορρήτου, εντάσσει και τους ψυχολόγους, η νέα πρόβλεψη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή.

Η απόφαση αυτή, όπως προστέθηκε στο άρθρο 400 του νέου ΚΠΔ, θεωρήθηκε επιβεβλημένη “λόγω της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους-διαδίκους, οι οποίοι τους εμπιστεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Συγκεκριμένα στο 400 του ΚΠολΔ περί “Εξαίρεσης μαρτύρων” :

“Η περ. 1 του άρθρου 400 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιείται µε την προσθήκη των ψυχολόγων στους μάρτυρες που εξαιρούνται της εξέτασης και το άρθρο 400 διαμορφώνεται ως εξής:

“Άρθρο 400
Δεν εξετάζονται, όταν κληθούν ως μάρτυρες:

1) οι κληρικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, φαρµακοποιοί, νοσοκόµοι, µαίες, ψυχολόγοι, οι βοηθοί τους, καθώς και οι σύµβουλοι των διαδίκων, για τα πραγµατικά γεγονότα που τους εµπιστεύτηκαν ή που διαπίστωσαν κατά την άσκηση του επαγγέλµατός τους για τα οποία έχουν καθήκον εχεµύθειας, εκτός αν το επιτρέψει εκείνος που τους τα εµπιστεύθηκε και εκείνος τον οποίο αφορά το απόρρητο,

2) δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί εν ενεργεία ή όχι, για πραγματικά γεγονότα για τα οποία υπάρχει καθήκον εχεμύθειας, εκτός αν ο αρμόδιος υπουργός επιτρέψει να εξεταστούν”.

Αιτιολογική
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: “..Σκοπός του άρθρου 400, που αναφέρεται στους εξαιρετέους μάρτυρες, είναι η προστασία της σχέσης εμπιστοσύνης, που ενυπάρχει αναγκαία μεταξύ ορισμένων λειτουργών ή επαγγελματιών και των προσώπων που ζητούν τη βοήθειά τους και τις ειδικές τους υπηρεσίες. Ενόψει αυτού, προστίθεται το επάγγελμα των ψυχολόγων, για τους οποίους ισχύει το απόρρητο, λόγω της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους-διαδίκους, οι οποίοι τους εμπιστεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου