ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντεξε στο… κύμα η κρουαζιέρα-Κλειδί οι αυξημένες πληρότητες των πλοίων

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
Περιο­ρί­στηκε η πτώση εισπρά­ξεων παρά τη μεγάλη μείωση των αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων. Δύο μόλις λιμάνια απέ­σπα­σαν τα 2/3 των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο. Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας.

Ανθε­κτι­κό­τητα επέ­δειξε η ελλη­νική αγορά κρουα­ζιέ­ρας στη δυσμενή συγκυ­ρία που δια­μορ­φώ­νουν οι γεω­πο­λι­τι­κές ανα­τα­ρά­ξεις στην ανα­το­λική Μεσό­γειο και η μερική από­συρση από την περιοχή των «δει­νο­σαύ­ρων» της παγκό­σμιας αγοράς.

Τα ορι­στικά στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο απο­τυ­πώ­νουν ένα σύνθετο σκηνικό με «ελεγ­χό­μενη» υπο­χώ­ρηση μεγεθώνπαρά τους αρχι­κούς φόβους για μεγάλη πτώση εξαι­τίας της σημα­ντι­κής μείωσης των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων τη χρονιά που δια­νύ­ουμε.

Στην εξίσωση της φετινής χρονιάς, ωστόσο, θα πρέπει να συνυ­πο­λο­γι­στούν δύο κρί­σι­μες μετα­βλη­τές.

Η πρώτη αφορά στη σημα­ντική άνοδο του ειδικού βάρους των Ευρω­παίων επι­σκε­πτών κρουα­ζιέ­ρας, απο­τέ­λε­σμα και της ενί­σχυ­σης της παρου­σίας του ομίλου TUI στην ελλη­νική αγορά κρουα­ζιέ­ρας. Ο γερ­μα­νι­κός όμιλος κατα­γρά­φει φέτος αύξηση πελατών 20% στα προ­γράμ­ματα των πλοίων του που πραγ­μα­το­ποιούν κρουα­ζιέ­ρες στις ελλη­νι­κές θάλασ­σες χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως ορμη­τή­ριο (hub) το λιμάνι του Ηρα­κλείου.

Η δεύτερη μετα­βλητή αφορά στα παρά­πλευρα… επίγεια (για τα ξενο­δο­χεία) οφέλη από την κρουα­ζιέρα. Ο λόγος για τις αυξη­μέ­νες δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις (+24,1%) εκτός πλοίου που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι επι­βά­τες των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων στο πρώτο εξάμηνο. Για την ακρί­βεια, οι εν λόγω δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις στο διά­στημα Ιανουαρίου-Ιουνίου έφθασαν το 1,69 εκατ. έναντι 1,36 εκατ. στο ίδιο διά­στημα του 2016. Ήταν, μάλιστα, διπλά­σιες από τις αντί­στοι­χες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (834,7 χιλιά­δες).

Τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­νουν, εν μέρει, τις εκτι­μή­σεις που είχαν μετα­φέ­ρει στην υπουργό Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντουρά, κορυ­φαία στελέχη των ισχυ­ρό­τε­ρων «παικτών» της παγκό­σμιας αγοράς κρουα­ζιέ­ρας.

Εκτι­μή­σεις, σύμφωνα με τις οποίες, η μείωση των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων στην Ελλάδα κατά το 2017 θα ισο­σκε­λι­στεί εν μέρει από την έλευση μεγα­λύ­τε­ρων πλοίων, αλλά και τις αυξη­μέ­νες πλη­ρό­τη­τες που ανά­με­ναν να έχουν τα δρο­μο­λό­για.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,21%, στο πρώτο εξάμηνο κατα­γρά­φηκε μείωση 20,8% των αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων οι οποίες έφτασαν τις 1.178 έναντι 1.487 στο πρώτο μισό το 2016. Οι συνο­λι­κοί επι­βά­τες μειώ­θη­καν σε 667,4 χιλιά­δες έναντι 1,09 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σημειώ­νο­ντας πτώση 38,9%.

Ωστόσο, οι συνο­λι­κές επι­σκέ­ψεις επι­βα­τών σε ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς εμφά­νι­σανελεγ­χό­μενη πτώση, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, της τάξης του 12,2% ενώ και οι διερ­χό­με­νοι (transit) επι­βά­τες μειώ­θη­καν σε ανάλογο ποσοστό (-14%).

Έτσι, παρά τη μείωση 20,8% των αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων, οι εισπρά­ξεις κατά­φε­ραν να επι­πλεύ­σουν καθώς δια­μορ­φώ­θη­καν στα 162,7 εκατ. ευρώ έναντι 176,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2016, εμφα­νί­ζο­ντας μείωση της τάξης του 7,9%.

Το σύνθετο σκηνικό που δια­μορ­φώ­νε­ται στην ελλη­νική αγορά κρουα­ζιέ­ρας απο­τυ­πώ­νε­ται στη δια­φο­ρε­τική εικόνα που προ­κύ­πτει από τα λιμάνια που προ­σελ­κύ­ουν τους περισ­σό­τε­ρους επι­βά­τες κι εκείνα που απο­σπούν τα μεγα­λύ­τερα οφέλη (έσοδα) από την κρουα­ζιέρα.

Ο Πει­ραιάς εμφα­νί­ζε­ται να προ­σελ­κύει το 1/4 των επι­βα­τών που επι­λέ­γουν την Ελλάδα για να κάνουν κρουα­ζιέρα (23,9% των συνο­λι­κών επι­σκέ­ψεων επι­βα­τών). Στη συνέ­χεια, τέσ­σε­ρις προ­ο­ρι­σμοί απο­σπούν σχεδόν ισομερή μερίδια της πίτας επι­βα­τών με την Κέρκυρα να κατα­τάσ­σε­ται δεύτερη με μερίδιο 14,8%. Την ακο­λου­θούν σε από­σταση ανα­πνοής η Σαντο­ρίνη (13,4% των επι­σκέ­ψεων), η Μύκονος (12,7%) και το Κατά­κολο (λόγω Ολυ­μπίας) με 11,9%.

Εντελώς δια­φο­ρε­τική, ωστόσο, είναι η εικόνα σε ότι αφορά την κατα­νομή των εισπρά­ξεων κρουα­ζιέ­ρας.

Από τα στοι­χεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,21% προ­κύ­πτει πως μόλις δύο λιμάνια (Πει­ραιάς, Κέρκυρα) απο­σπούν τα 2/3 των συνο­λι­κών εισπρά­ξεων ενώ τα πέντε βασικά ελλη­νικά λιμάνια κρουα­ζιέ­ρας (Πει­ραιάς, Κέρκυρα, Σαντο­ρίνη, Μύκονος, Κατά­κολο) πάνω από το 85% των συνο­λι­κών εισπρά­ξεων κρουα­ζιέ­ρας.

Ο Πει­ραιάς εμφα­νί­ζε­ται να αποσπά σχεδόν τις μισές εισπρά­ξεις (48,6%), η Κέρκυρα το 14,4%, η Σαντο­ρίνη το 7,7%, η Μύκονος το 7,3% και το Κατά­κολο το 6,9% των εισπρά­ξεων.

Πανα­γιώ­της Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.