Συνεντεύξεις

Νίκος Γερονικόλας: «Η 15η του Οκτώβρη είναι μόνο ένα από τα τέρματα»

«Η 15η του Οκτώβρη είναι μόνο ένα από τα τέρματα, διότι οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας επιβάλλουν πολλούς αγώνες και πολλή οργάνωση».

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την ‘δημοκρατική’ ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» κ. Νίκος Γερονικόλας, ο οποίος απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των συνδυασμών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Ο ίδιος, διαβεβαιώνει πως η παράταξή του ‘είναι έτοιμη από τις 15 Ιουλίου, το ψηφοδέλτιο είναι πλήρες, με τις ποσοστώσεις που πρέπει και ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλειάς’ εκφράζοντας ‘υπερηφάνεια για τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας και ένωσαν τις δυνάμεις τους’ –όπως λέει.
Επιπλέον, αναφέρεται στο πρόγραμμά του που τιτλοφορείται «30 τομές για μια πενταετία» το οποίο θα ξεκινήσει να το παρουσιάζει σταδιακά από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ σχολιάζοντας τις «ζυμώσεις» μεταξύ των παρατάξεων που έχουν ανακοινώσει οι επικεφαλής ότι ενδιαφέρονται για τον Δήμο Ρόδου και τις συμπράξεις, δηλώνει ότι «Είναι μέρος της πολιτικής».

• Κύριε Γερονικόλα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις (στις 31 Αυγούστου) των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τον Δήμο Ρόδου. Είστε έτοιμος;
Θα προτιμούσα να με ρωτήσετε «αν είμαστε έτοιμοι» κι όχι «αν είμαι έτοιμος». Η “Αρχή Οργάνωσης” για το νησί μας είναι μια πολυπληθής παράταξη, με όλα τα ιδιαίτερα και απαιτητικά χαρακτηριστικά που έθεσε ο Νομοθέτης. Η παράταξή μας είναι έτοιμη από τις 15 Ιουλίου, το ψηφοδέλτιο είναι πλήρες, με τις ποσοστώσεις που πρέπει και ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλειάς.
Το μόνο για το οποίο μπορώ προσωπικά να μιλήσω είναι η υπερηφάνεια που νιώθω για τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας και ένωσαν τις δυνάμεις τους.
Σας δίνω το λόγο μου ότι θα τους γνωρίσετε όλους και όλες. Με αυτούς τους ανθρώπους ως ομάδα είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα για το νησί μας.
• Θέλετε να πείτε ότι έκλεισε το ψηφοδέλτιό σας;
Το ψηφοδέλτιο θα κατατεθεί στις 31 Αυγούστου. Μέχρι τότε με χαρά καλωσορίζουμε τον κάθε υποψήφιο και την κάθε υποψήφια που θα θελήσει να μας ακολουθήσει.
• Μιλήσατε για πρόγραμμα. Ποιες είναι οι αρχές του;
Το τιτλοφορήσαμε «30 τομές για μια πενταετία» και περιλαμβάνει αυτό ακριβώς που λέει. Τομές για μια σειρά από άξονες που ξεκινούν από την καθημερινότητα, π.χ. του τραγικά μεγάλου όγκου κυκλοφορίας οχημάτων στην πρωτεύουσά μας, συνεχίζει προς τη βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων της τουριστικής κίνησης και φτάνει μέχρι την ψηφιακή προσαρμογή του Δήμου Ρόδου στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα.
Οι «30 τομές για μια πενταετία» περιλαμβάνουν πολιτικές για όλα τα χωριά του νησιού μας στους άξονες της υγείας – πρόνοιας, του τουρισμού (συμπεριλαμβανομένων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων), του πολιτισμού, του αθλητισμού, πολιτικές για τη δόμηση, τις γειτονιές, το φυσικό περιβάλλον, την ασφάλεια, την πρόληψη, τα πάρκα, τη διασύνδεση του Δήμου με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα μέχρι και συγκεκριμένες πολιτικές για την κοινωνία των πολιτών. Όταν λέμε κοινωνία των πολιτών αναφερόμαστε τόσο στις οργανώσεις των εθελοντών, όσο και στην κάθε μικρή οργάνωση με σκοπό το κοινωνικό όφελος.
• Και πότε θα δούμε τις λεπτομέρειες του προγράμματός σας;
Σταδιακά, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις εκλογές θα έχουν παρουσιαστεί και οι «30 τομές για μια πενταετία». Για όλες κάνουμε διαβούλευση, για όλες έχουμε συμφωνία, με εξαίρεση μία, την τελευταία. Η 30ή τομή είναι θεωρώ η πιο καθοριστική για το μέλλον της Ρόδου. Απαιτεί ευρείες συζητήσεις και για την εφαρμογή της οφείλουμε να ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη από το σύνολο του πληθυσμού της Ρόδου.
• Μας κινείτε την περιέργεια. Ποια είναι η 30ή τομή του προγράμματός σας;
Θα κάνετε υπομονή και θα τη μάθετε μαζί με όλο τον κόσμο του νησιού μας.
• Πριν τις εκλογές;
Προφανώς πριν τις εκλογές. Δεν μας αρέσουν οι μετεκλογικές εκπλήξεις.
• Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, παρακολουθήσαμε ένα ‘μπαράζ’ μεταγραφών, παρασκηνίου αλλά και ζυμώσεων μεταξύ των παρατάξεων που έχουν ανακοινώσει οι επικεφαλής ότι ενδιαφέρονται για τον Δήμο Ρόδου ενώ ανακοινώθηκαν και συμπράξεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι «ζυμώσεις» είναι μέρος της πολιτικής. Το κάθε πρόσωπο κάνει μια επιλογή, στην πορεία διαπιστώνει ότι οι ιδέες του βρίσκουν προσφορότερο έδαφος σε μια άλλη παράταξη και είναι απολύτως υγιές, αν θέλετε είναι και ζητούμενο, να προχωρήσει σε μεταγραφή.
Οι μεταγραφές λόγω ιδεολογίας και κινήτρων για το συλλογικό όφελος, είναι απαραίτητες και αποδεκτές. Ακόμα και οι μεταγραφές που γίνονται από προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες είναι αποδεκτές, αρκεί το πρόσωπο που μετακινείται να μην προδίδει τις αρχές του, τις ιδέες του και τους συνεργάτες του. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι οι μεταγραφές που γίνονται με άλλου είδους κίνητρα.
• Ποια είναι τα «άλλου είδους κίνητρα»;
Δεν σας θεωρώ από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος. Ειδικά, ο κόσμος της πολιτικής, προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά, είναι δυστυχώς γεμάτος αρνητικά παραδείγματα παρασκηνιακών συναλλαγών κάθε είδους. Είναι καιρός, αυτό το παρασκήνιο να το οδηγήσουμε στο ντουλάπι της ιστορίας.
• Η πλευρά του Αντώνη Καμπουράκη, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Πώς το σχολιάζετε;
Δεν θα το σχολιάσω. Όταν δουλεύουμε, έχουμε υποχρέωση να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, στην οργάνωση που έχουμε δρομολογήσει και δεν κοιτάμε δεξιά ή αριστερά το τι κάνουν και το τι λένε οι άλλοι. Άλλωστε, έχετε ακούσει ποτέ έναν δρομέα να φωνάζει ‘κέρδισα’ από τη μέση της διαδρομής; Το αποτέλεσμα βρίσκεται στο τέρμα… και σημειώστε αυτό: Η 15η του Οκτώβρη είναι μόνο ένα από τα τέρματα, διότι οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας επιβάλλουν πολλούς αγώνες και πολλή οργάνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου