Η φετινή σεζόν θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η επόμενη θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2021’. Αυτό δεν αποτελεί ευχή. Είναι ο σχεδιασμός που ήδη υλοποιείται από τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και τους τουριστικούς οργανισμούς. Με το γεγονός αυτό συμφώνησε και ο γενικός διευθυντής της TUI Ελλάδος κ. Γιώργος Δήμας, σε δηλώσεις που έκανε χθες προς τη ‘δημοκρατική’.
«Αν δεν έχουμε κάποια αρνητική επιδημιολογική εξέλιξη με τα κρούσματα, η φετινή σεζόν θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούμε μερικές μέρες από τον Νοέμβριο», εξήγησε χθες προς τη ‘δ’ ο ισχυρός άντρας της TUIΕλλάδος.
Είναι πια ξεκάθαρο ότι η τουριστική βιομηχανία έχει βρει το βηματισμό που χρειαζόταν. Επιδεικνύοντας επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου έχει καταφέρει να πείσει για την υγειονομική ασφάλεια ενός πακέτου διακοπών που περιλαμβάνει αεροπορικό ταξίδι, μεταφορές, διαμονή σε ξενοδοχείο και επιστροφή. Το ψυχολογικό ερώτημα ‘μήπως κολλήσω στη διάρκεια των διακοπών;’ έχει απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Πώς αντέδρασαν εκείνοι που βρέθηκαν θετικοί
Περιστατικά «εισαγόμενων κρουσμάτων» έχουν καταγραφεί σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο αυτά είναι ελάχιστα. Έχει πια αποδειχθεί ότι ο τουρισμός σε καμία περίπτωση δεν έχει επιβαρύνει υγειονομικά μια περιοχή. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μια «γέννα» που προέρχεται από την ίδια «μήτρα» αναπαραγωγής ευφάνταστων τίτλων και ψευδών ειδήσεων που στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων, την προσέλκυση ‘κλικ’ κι όχι την πληροφόρηση του κοινού. Απεναντίας, οι «ειδήσεις του σωλήνα» προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στους επαγγελματίες και στους προορισμούς συνολικά.
Ο κ. Γιώργος Δήμας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ‘δ’ εξήγησε ότι «στα λίγα περιστατικά Covid19 που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, είχαμε απέναντί μας πρόσωπα που αντιμετώπιζαν την κατάστασή τους πολύ θετικά. Ασφαλώς στην αρχή είχαν αμηχανία, φοβόντουσαν και λίγο, λογικό είναι, όμως στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ήταν πολύ καλή και απολύτως συνεργάσιμη. Για τις περιπτώσεις αυτές ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, φροντίσαμε για τη μετακίνησή τους προς τα ‘ξενοδοχεία αναφοράς’ και από κει και πέρα τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα. Είναι άξιος αναφοράς ο υψηλός επαγγελματισμός που επέδειξαν τα στελέχη των ξενοδοχείων, των νοσοκομείων και του προσωπικού μας. Στη διαχείριση αυτών των περιστατικών δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να γεννήθηκε αίσθημα ανασφάλειας για τον οποιονδήποτε».
Ποια εικόνα θα έχει
ο τουρισμός το 2021;«Γενικά, ο αριθμός των κρατήσεων για του χρόνου είναι αρκετά ικανοποιητικός» δήλωσε ο κ. Γιώργος Δήμας και συνέχισε, «αρκετές από τις κρατήσεις είναι μετακινήσεις από τη φετινή χρονιά. Οι πελάτες μας έκαναν χρήση του δικαιώματος να αλλάξουν το πακέτο τους για του χρόνου, όμως έχουμε και αρκετές νέες που ήδη γίνονται για την επόμενη σεζόν».
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την αναλογία μεταξύ παλαιών και νέων κρατήσεων, όμως αυτό είναι ένα ερώτημα που σύντομα θα απαντηθεί.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα ξενοδοχεία, στο 2021, θα ανοίξουν όλα. Κάποια τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα τον Μάιο, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει, το ψυχολογικό εμπόδιο έχει ξεπεραστεί και μόνο μια σοβαρή επιδημιολογική επιπλοκή μπορεί να τον ανακόψει. Μάλιστα, εάν το ετοιμαζόμενο εμβόλιο καταφέρει να μετατρέψει σε ήπια τα συμπτώματα των νοσούντων, τότε οι ξενοδόχοι και οι tour operators θα έχουν μπροστά τους μια καλή σεζόν.
Στο ερώτημα εάν η βιομηχανία του μαζικού τουρισμού οδηγείται σε μια νέα εποχή, ενδοξενοδοχειακής αναψυχής ο κ. Δήμας απάντησε ότι: «οι επισκέπτες νιώθουν την ανάγκη της αναψυχής, όπως είναι και ισχυρή η ανάγκη να εμπλουτίσουν με εμπειρίες τις διακοπές τους. Έτσι, δεν θα έχουν αντίρρηση να πληρώσουν για ένα θέαμα που τους κινεί το ενδιαφέρον μέσα στο ξενοδοχείο και που θα προσφέρεται με τους κανόνες υγειονομικής προστασίας. Όλα είναι θέμα ασφάλειας, όχι χρημάτων».

Ποιοι θα μας έρθουν τον Σεπτέμβρη
και η αναμονή των αυριανών
ανακοινώσεων από Αγγλία
Ο Σεπτέμβρης είναι ο κατά παράδοση μήνας των επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας. «Ναι έτσι είναι» συμφώνησε ο κ. Γιώργος Δήμας, έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει ότι «οι νέοι φέτος έχασαν τις διακοπές του Ιουνίου. Έτσι, στο σύστημά μας έχουμε ενεργές όλες τις κρατήσεις που είχαν γίνει και προστίθενται καινούριες».
Η αγορά που κυριαρχεί σε αριθμό κρατήσεων είναι η γερμανική και ακολουθεί η αγγλική. Από την τελευταία αναμένονται αύριο ανακοινώσεις για το εάν θα διατηρήσει την Ελλάδα κι άλλες χώρες στην «πράσινη ζώνη», ή εάν θα απαιτήσει οι τουρίστες επιστρέφοντας από τις διακοπές να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας. Μια τέτοια απόφαση δεν θέλουν ούτε οι προορισμοί (Ελλάδα, Τουρκία), ούτε και οι ίδιοι οι Βρετανοί που νιώθουν έντονη την ανάγκη να κάνουν τις διακοπές τους. Για το λόγο αυτό είναι συνεχείς οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού ώστε να μην «κλείσει» αύριο η αγορά της Αγγλίας.
Δυστυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο με τις Σκανδιναβικές χώρες όπου τα προβλήματα λόγω Covid19 είναι μεγαλύτερα. Είναι πια ξεκάθαρο πως εκείνοι που στηρίζονται αποκλειστικά στους επισκέπτες από τα υψηλότερα άκρα του ευρωπαϊκού βορρά θα βιώσουν το πρόωρο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ