Τοπικές Ειδήσεις

Πραγματική «ασφυξία» επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις της Ρόδου

«Ασφυξία» επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις της Ρόδου, καθώς η συρρικνωμένη τουριστική σεζόν σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας, έχουν δημιουργήσει ένα… εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δυναμιτίζει την αγορά!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, η φετινή τουριστική σεζόν, αφενός δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία από τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου, τα έσοδα είναι τόσο περιορισμένα που οδηγούν μόνον στην προσπάθεια επιβίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση τους υπαλλήλους και αυτο-απασχολούμενους.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν πλήξει –γενικότερα- το τουριστικό μας προϊόν με αποτέλεσμα να έχουμε μία ακόμη συρρίκνωση, στην ήδη συρρικνωμένη οικονομία για την φετινή σεζόν. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή, με οποιαδήποτε άλλη σεζόν των προηγούμενων ετών.
Εδώ έχουμε ειδικές συνθήκες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν έχουμε την αναμενόμενη ανταπόκριση τουριστών και οι αφίξεις δεν θα είναι οι προσδοκώμενες. Αυτό έχει ως συνέπεια, να έχουμε και μειωμένες εισπράξεις όσον αφορά τόσο το εμπόριο όσο και την εστίαση – διασκέδαση», δήλωσε προς την «δημοκρατική», ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός.
Σχολιάζοντας την παρούσα περίοδο, όπου υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις, τόνισε πως «οι εκπτώσεις είναι σε ισχύ, αλλά ο περισσότερος κόσμος προβαίνει σε περιορισμένες αγορές. Είναι τέτοια η σύνθεση του ΑΕΠ της οικονομίας στην δική μας περιοχή, που εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό.
Το εισόδημα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας. Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε συρρίκνωση της ‘πίτας’ στην αγορά και της συμπίεσης του τζίρου. Φέτος, δεν συζητάμε καθόλου για κέρδη. Το μόνο που συζητάμε είναι εάν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να πιάσουν το break even (δηλ. να καταφέρουμε να βγάλουμε τα τρέχοντα λειτουργικά μας έξοδα, χωρίς να υπολογίζουμε τίποτε άλλο όπως τόκους, χρεωλύσια, αποσβέσεις παγίων και οτιδήποτε άλλο).
Οι επιχειρήσεις (γενικότερα) δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα (δάνεια, μισθούς υπαλλήλων, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) αφού δεν έχουν κέρδη.
Όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό είναι αλυσίδα και προκύπτει από την έλλειψη κερδών και φυσικά, την έλλειψη τζίρου».
Επιπροσθέτως, ουδείς είναι σε θέση να μιλήσει τώρα για… μελλοντικές επενδύσεις καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας εμφανίζουν καθεστώς υπερ-δανεισμού ενώ πολλές είναι εκείνες που δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πιστωτικό προφίλ –μη μπορώντας να απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για δανεισμό.
«Τα μέτρα ενίσχυσης στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και κάποιες άλλες ρυθμίσεις που γίνονται, έχουν αποτελέσματα αλλά είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων ενώ προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν. Βέβαια, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού και πολλά θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο κ.λπ.
Ωστόσο, οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν ευαισθησία και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και βεβαίως, τους απασχολούμενους».
Ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς των επιταγών, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, ήταν κατηγορηματικός: «Το καθεστώς με τις επιταγές, παραμένει ως έχει.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρξει νέα αναβολή. Βεβαίως, το προηγούμενο δημιούργησε αρκετά προβλήματα και δυσκολίες ανάμεσα στους προμηθευτές και τις επιχειρήσεις και ίσως θα πρέπει να επιλεγεί μια άλλη φόρμουλα.
Τι ισχύει τώρα: οι εκδότες δεν πλήρωσαν τις επιταγές, οι λήπτες των επιταγών δεν τις πληρώθηκαν, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και να αντιμετωπίζουν ‘ασφυξία’.
Η έλλειψη ρευστότητας, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην αγορά της Ρόδου –τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους υπαλλήλους και τους επιχειρηματίες ή αυτό-απασχολούμενους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου