Συνεντεύξεις

I. Mπρας: “Ενθαρρυντικά μηνύματα και χαμόγελα αισιοδοξίας για την κρουαζιέρα”

Ενθαρρυντικά μηνύματα και χαμόγελα αισιοδοξίας κυριαρχούν στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2021. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική», ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting, σύμβουλος Κρουαζιέρας στο Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και ειδικά για τη Ρόδο) κ. Ιωάννης Μπρας, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως «Το λιμάνι της Ρόδου έγκαιρα και αποτελεσματικά έκανε τον προγραμματισμό του και τις επαφές του με το σύνολο των εταιρειών κρουαζιέρας, όπου δήλωσε την ετοιμότητά του να τις υποδεχτεί στον εξαιρετικό αυτό προορισμό!»

• Κύριε Μπρα, οι κρουαζιέρες ξεκίνησαν σιγά σιγά και θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα. Από ποιες χώρες προέρχονται προς το παρόν και με ποια δεδομένα προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια;
Η προσπάθεια για την επανέναρξη της κρουαζιέρας για το 2021 ξεκίνησε ξανά στις 15 Φεβρουαρίου όπου έγινε η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη την CLIA και 15 εταιρειών του κλάδου, όπου μπήκαν οι πρώτες βάσεις για το τι έπρεπε να γίνει από πλευράς Ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τις διαδικασίες, τα πρωτόκολλά και τις συμφωνίες που έπρεπε να κλειστούν.
Ακολούθησε μπαράζ συναντήσεων με όλες τις εταιρείες και τους υπόλοιπους φορείς και με ένα πολύ προσεκτικό σχεδιασμό η μία μετά την άλλη οι εταιρείες πείθονταν ότι η Ελλάδα είναι o ιδανικός προορισμός και από υγειονομικής πλευράς. Έτσι σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πάνω από 15 εταιρείες (Celestyal, Celebrity, Silversea, Wind Start, Aida, Variety, Star Clippers, Norwegian, Seabourn, Hapag-Lloyd, TUI Cruises, Holland America Lines, Ponant, Azamara, Marella Cruises, SeaDream, Running on Waves) να κάνουν την εκκίνησή τους από ελληνικά λιμάνια μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Ρόδου ως Interport, αλλά και ακόμα 25 πλοία που έχουν ως βασικό άξονα τα Ελληνικά λιμάνια. Τα πλοία που δεν ξεκινούν από την Ελλάδα έρχονται κυρίως από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο ενώ προς το τέλος της σεζόν θα δούμε και κάποια που θα κάνουν παγκόσμια ταξίδια να περνούν και από την Ελλάδα.
• Το σχέδιο ‘φούσκα – bubble’ αφορά όλες τις εταιρείες προς το παρόν; Υπάρχει στο εγγύς μέλλον το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό και να είναι ελεύθερη η έξοδος των ταξιδιωτών εκτός πλοίου;
Το κάθε λιμάνι σε συνεργασία με την Τοπική Διεύθυνση Υγείας και ανάλογα με τις δυνατότητες του προορισμού θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον Covid19 στο οποίο γίνεται λεπτομερής αναφορά στην κατηγορία λειτουργίας, στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά και στην εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του λιμένα για κάθε κρουαζιερόπλοιο. Ειδικά φέτος ακολουθούνται πολύ ιδιαίτερα πρωτόκολλα που αφορούν μεταξύ άλλων στoν υγειονομικό έλεγχο κατά στην επιβίβαση, στα πολλαπλά τεστ αλλά και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εκδρομές. Ήδη, μετά από ενέργειες που έγιναν σε συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την CLIA, πολλές εταιρείες που λειτουργούν με όλους τους επιβαίνοντες (πλήρωμα και επιβάτες) εμβολιασμένους ακολουθούν πλέον την λεγόμενη Green λειτουργία και επιτρέπουν στους επιβάτες το ‘’free flow’’ δηλαδή την δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα όπου ο καθένας μπορεί να βγει μόνος του και να εξερευνήσει τον προορισμό όπως επιθυμεί. Σε αυτό έχει βοηθήσει η συνεχιζόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά και το αυξανόμενο εμβολιαστικό ποσοστό μας ειδικά στα νησιά. Για τις υπόλοιπες εταιρείες όπου τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους δεν τους επιτρέπουν (προς το παρόν) να αφήσουν free flow τους επιβάτες, λειτουργούν με το σύστημα Bubble, δηλαδή βγαίνουν μονάχα με εκδρομές του πλοίου και επιστρέφουν στο πλοίο.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κρατών για να έχουν την παραπάνω δυνατότητα οι επιβάτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμα και σε κρουαζιέρες bubble. Ούτως ή άλλως μετά την από 25/05 εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία των κρουαζιερόπλοιων περιμένουμε την αναθεώρηση της σε σχέση με την λειτουργία των ‘’μη φαρμακευτικών μέτρων’’ για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή αναρρώσει. Κατανοούμε όμως ότι όλα τα πρωτόκολλα λειτουργούν σε μία βάση δυναμικής που έχουν σχέση με την σημαία λειτουργίας του κάθε πλοίου, το ποσοστό και την προέλευση των εμβολιασμένων επιβατών κτλ. και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα και το σύστημα Bubble θα μπορέσει να τροποποιηθεί πάντα στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας του κάθε πλοίου.
• Για το λιμάνι της Ρόδου, που είστε σύμβουλος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ποιο είναι το σχέδιο για φέτος; Θα έχουμε προσεγγίσεις, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Το λιμάνι της Ρόδου έγκαιρα και αποτελεσματικά έκανε τον προγραμματισμό του και τις επαφές του με το σύνολο των εταιρειών κρουαζιέρας όπου δήλωσε την ετοιμότητά του να τις υποδεχτεί στον εξαιρετικό αυτό προορισμό. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά η πολύ αρμονική και ουσιαστική βοήθεια από την δημοτική αρχή που είναι πάντα αρωγός σε όλες τις προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου και της διοίκησής του.
Ως έμπρακτο παράδειγμα είναι η εξαιρετική φιλοξενία που έγινε στην πρώτη επίσκεψη του Celebrity Apex του νέου πλοίου της εταιρείας στις 24/06 όπου η Αντιδημαρχία Τουρισμού μαζί με την μπάντα δημιούργησαν μοναδικές μελωδικές εικόνες και συναισθήματα που οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που ακολουθούσαν το πρώτο ταξίδι αποτύπωσαν στον φακό τους και ήδη το διαμοιράζονται με το κοινό τους σε όλο τον κόσμο.
Η συνεργασία με τον Δήμο, τον δήμαρχο Κ. Καμπουράκη και την ομάδα του συνεχίζεται και πολύ σύντομα θα προταθούν και νέα Projects που θα αυξάνουν την πρόσβαση σε άμεση πληροφόρηση και θα ενισχύουν την διάθεση για επίσκεψη στην πόλη γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία, τα τοπικά προϊόντα και φυσικά την τοπική γαστρονομία.
Το λιμάνι της Ρόδου έχει φέτος προγραμματισμένες περίπου 274 προσεγγίσεις βέβαια με μειωμένες πληρότητες λόγω των εφαρμοζόμενων πρωτοκόλλων αλλά με την αυξημένη ελπίδα ότι όσο προχωράμε στην σεζόν αυτές θα αυξηθούν και θα φτάσουν στο 85% το φθινόπωρο.
Η ουσία και η σημασία της φετινής ιδιαίτερης χρονιάς είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τα επόμενα χρόνια και σε αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος. Επίσης στην νέα εποχή της κρουαζιέρας θα πρέπει οι τοπικοί επιχειρηματίες να δημιουργήσουν προτάσεις εκδρομών που θα χρησιμοποιούν καταλληλότερα την τοπική ιστορία τον πολιτισμό και γαστρονομία αυξάνοντας έτσι των εμπειρία του κάθε επισκέπτη.
Οι φετινές εκδρομές με κρουαζιερόπλοιο μπορεί να είναι υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά οι τιμές είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικές με χαμηλά πακέτα. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο;
Τα κρουαζιερόπλοια εφαρμόζουν αυξημένα πρωτόκολλά υγιεινής και απολύμανσης και είναι το ίδιο ασφαλή με τα καλύτερα ξενοδοχεία μας. Ιδιαίτερα φέτος με τις τόσες πολλές επιλογές εταιριών να ξεκινούν από την Ελλάδα και τα πακέτα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές με σημαντικές εκπτώσεις η επιλογή για ένα ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο είναι μια εξαιρετική λύση, ειδικά για οικογένειες.
Η εμπειρία του να επισκέπτεσαι κάθε πρωί ένα διαφορετικό προορισμό είναι σίγουρα διαφορετική και συναρπαστική και με την ασφάλεια που προσφέρουν τα κρουαζιερόπλοια καθώς στο κόστος περιλαμβάνονται όλα τα γεύματα και πολλές φορές και όλα τα ποτά αλλά και βραδινή διασκέδαση είναι στις δικές μου πρώτες επιλογές.
Η πολύ-νησιωτικότητα που διαθέτουμε ως χώρα αλλά κυρίως ο διαφορετικός και μοναδικός χαρακτήρας του κάθε προορισμού μας, του κάθε νησιού μας, είναι σίγουρο ότι θα μας δώσει μοναδικές εμπειρίες που θα τις θυμόμαστε σε όλη μας την ζωή.
Μία επίσκεψη στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή στο Internet θα σας δείξει τις πολλές φετινές επιλογές και νομίζω ότι ιδιαίτερα φέτος πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους ελληνικούς προορισμούς.
• Πρόσφατα η Seatrade Cruise Global, ο οργανισμός που διοργανώνει την μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας παγκοσμίως, σας ανακοίνωσε ως πρεσβευτή της (Seatrade Cruise Ambassador), μιλήστε μας για αυτό.
Πράγματι είναι μια πολύ σημαντική τιμή να είσαι ο μοναδικός από την Ευρώπη που παίρνει αυτόν τον τιμητικό τίτλο ως αναγνώριση των προσπαθειών των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη και την προώθηση της κρουαζιέρας παγκοσμίως.
Μέσα από αυτόν τον νέο ρόλο θα έχω την δυνατότητα να προωθήσω ακόμα καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές σε ένα παγκόσμιο κοινό και να συνεισφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο συνέδριο που ακολουθεί την έκθεση που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου δια ζώσης στο Μιάμι.
Με χαρά να μπορέσω να βοηθήσω ακόμα παραπάνω και άλλους ελληνικούς προορισμούς να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και να καταφέρουν να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα την κρουαζιέρα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου