Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων, στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου

Συνεχίζονται τα προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (γατιών και σκυλιών) στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπολίτες μας επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα που βρίσκουν για στείρωση, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ρύθμιση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Όπως δήλωσε χτες στην “δημοκρατική” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας: «Τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα, πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαρτίου έως και την 20ή Απριλίου 2018 από την οργάνωση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Εάν γίνει αντιληπτό ότι είναι δεσποζόμενα, επιβάλλονται πρόστιμα. Οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν κι άλλο ένα πρόγραμμα στειρώσεων ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου 2018 από την οργάνωση “Daps” πάλι στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Τα προγράμματα των στειρώσεων θα επαναληφθούν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έχω ήδη ενημερώσει και τα Τοπικά Συμβούλια στις κοινότητες να συνδράμουν σε αυτά τα προγράμματα ώστε να συλλέξουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά που υπάρχουν στα χωριά κ.λπ. και να τα φέρουν για στείρωση».
Ο κ. Πόκκιας είχε χτες συναντήσεις με 17 εθελοντές φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ οι οποίοι μαζί με 4 καθηγητές και την συντονίστρια της προσπάθειας κα Λουκία Τομάζου (κόρη του προέδρου του Συλλόγου Ροδίων των ΗΠΑ κ. Τομάζου) αποφάσισαν να προωθήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στειρώσεων σε μόνιμη βάση:
«Η κα Τομάζου είναι υπεύθυνη για κυνοκομεία στις ΗΠΑ. Πέρα από τα προγράμματα των στειρώσεων, γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και το δικό μας κυνοκομείο, να ταξινομούνται τα ζώα που τα εγκαταλείπουν εκεί και να υπάρχει συστηματική καταγραφή και ιατροφαρμακευτικός έλεγχος για κάθε ζώο ξεχωριστά. Οι στειρώσεις, βέβαια, θα συνεχιστούν αλλά θα γίνει και μια προσπάθεια με κινητή μονάδα που θα βγει σε όλο το νησί για να πραγματοποιήσει ελέγχους σε χωριά. Οι 17 φοιτητές, είναι εθελοντές και έχουν βάλει οι ίδιοι τα έξοδά τους για να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε στην Ρόδο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι
στα δεσποζόμενα
Να σημειωθεί ακόμη, ότι έχουν ξεκινήσει συστηματικοί έλεγχοι με κλιμάκια που αποτελούνται από κτηνίατρο, δημοτικούς αστυνομικούς και εθελοντές για όσους πολίτες βγάζουν βόλτα τα ζώα τους, για ηλεκτρονική ταυτοποίηση, βιβλιάριο και απορρίμματα (ρύπανση του περιβάλλοντος): «Η Ρόδος πρέπει να μπει σε μια άλλη διαδικασία σε ό,τι αφορά την ζωοφιλία. Οι έλεγχοι θα γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους, σε πλατείες, πάρκα, δημόσιους χώρους κ.λπ. Εμείς θέλουμε να ελέγξουμε και την ρύπανση που δημιουργείται από αυτά τα ζώα. Προς το παρόν δεν επιβάλλουμε πρόστιμα αλλά προσπαθούμε, σταδιακά, να κάνουμε ενημέρωση στους πολίτες που έχουν δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς για το τι πρέπει να γνωρίζουν και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους» είπε ο κ. Πόκκιας.
Ο αντιδήμαρχος απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση για υιοθεσίες καθώς το Δημοτικό Κυνοκομείο δεν έχει πια περιθώριο να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό σκυλιών: «Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Αν και γίνονται πολλές υιοθεσίες, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι δεν περιορίζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημότες ότι δεν μπορούν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους διότι έχουν ευθύνη» όπως ανέφερε.
Είπε ακόμη, ότι είναι στα σχέδια της δημοτικής αρχής για νέο Κυνοκομείο αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χώρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου