Ειδήσεις

Διορισμός δικηγόρου για την υπεράσπιση δημοτικού υπαλλήλου

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Διαύγεια» η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου ανέθεσε στο νομικό σύμβουλο του Δήμου Ρόδου κ. Δ. Σαλαμαστράκη, την υπεράσπιση δημοτικού υπαλλήλου, που παραπέμφθηκε σε δίκη για πρόκληση σωματικής κάκωσης σε πολίτη από αμέλεια.
Πιο συγκεκριμένα ο δημοτικός υπάλληλος, ως προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης και Καθημερινότητας της Δ.Ε. Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου, καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου στις 9-6-2017, για το να δικαστεί μαζί με έτερο πρώην υπάλληλο, που ήταν προϊστάμενος Αποκεντρωμένης Υπηρεσίας Ανατολικής Ρόδου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., ως υπαίτιοι του ότι στην Αρχάγγελο Ρόδου την 11-12-2013 από αμέλεια τους, δηλαδή έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της παράλειψης τους και προκάλεσαν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας άλλου, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσουν την επέλευση του αποτελέσματος αυτού.
Συγκεκριμένα, στην αρμοδιότητα του πρώτου υπαγόταν ο έλεγχος, η συντήρηση και η αποκατάσταση του οδοστρώματος   της   ανώνυμης   δημοτικής   οδού   που   οδηγεί   από   την   περιοχή   «Μαλά» Αρχαγγέλου προς την πλατεία Αγίου Ιωάννη καθώς και η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων και η λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για τους διερχόμενους οδηγούς και στην αρμοδιότητα του δεύτερου υπαγόταν η προσωρινή αποκατάσταση του οδοστρώματος της ως άνω οδού έπειτα από εργασίες που πραγματοποίησε συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., καθώς και η λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για τους διερχόμενους οδηγούς.
Ειδικότερα, ο πρώτος φέρεται να όφειλε να μεριμνήσει δίνοντας σχετικές εντολές ώστε αρμόδιο συνεργείο της Δ.Ε. Αρχαγγέλου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και να αποκαταστήσει το οδόστρωμα, στην ως άνω ανώνυμη δημοτική οδό, το οποίο έπειτα από εργασίες που πραγματοποίησε συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. παρουσίαζε στο μέσον της οδού δύο λακκούβες, η πρώτη πλάτους 1,30μ., μήκους 0,90μ. και βάθους 0,1 μ. και η δεύτερη πλάτους 1,60μ., μήκους 2μ. και βάθους 0,20μ.
Ο δεύτερος φέρεται να όφειλε να μεριμνήσει ώστε το συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. που προέβη σε εργασίες να αποκαταστήσει προσωρινά το οδόστρωμα μέχρι την οριστική αποκατάσταση από τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου, καθώς και να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, φωσφορίζοντες κώνους και να αποκλείσει το συγκεκριμένο τμήμα της οδού με κορδέλες ή κιγκλιδώματα.
Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, παρόλο που γνώριζαν την κατάσταση του οδοστρώματος στην ως άνω οδό, παρέβησαν την υποχρέωση τους να ενεργήσουν ώστε να διατηρείται το οδόστρωμα κατά τρόπο ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων επ’ αυτού να γίνεται με ασφάλεια για τους χρήστες της οδού, ήτοι να διατηρείται ομαλό χωρίς οπές, εξογκώματα, λακκούβες και άλλες φθορές.
Εξαιτίας δε της ως άνω περιγραφόμενης φθοράς του οδοστρώματος, καθίστατο επικίνδυνη η κυκλοφορία των οχημάτων και ιδιαίτερα των δικύκλων, αφού υπήρχε σφοδρή πιθανότητα τα διερχόμενα δίκυκλα οχήματα, τόσο την ημέρα όσο κυρίως τη νύχτα, να πέσουν στις λακκούβες, να απωλέσουν την ισορροπία τους και να ανατραπούν.
Οι κατηγορούμενοι δεν αποκατέστησαν το οδόστρωμα μετά τις εργασίες του συνεργείου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., είτε με τη ρίψη ασφάλτου είτε με οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο τρόπο, ούτε απέκλεισαν από την κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα της οδού, με αποτέλεσμα όταν η κινούμενη στο σημείο εκείνο, υπ’ αριθμ. κυκλοφορίας ΡΚΙ 0071 δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε ένας Αλβανίας, και κατευθυνόταν προς την πλατεία του Αγίου Ιωάννη, έπεσε μέσα στις λακκούβες, αφού μάλιστα από το τμήμα αυτό του οδοστρώματος γινόταν απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων και δεν υπήρχε και σχετική σήμανση αναγγελίας του κινδύνου, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα, ο οδηγός της να επιπέσει στο οδόστρωμα και να υποστεί ρήξη ήπατος και σπλήνας, υποκεφαλικό κάταγμα δεξιού βραχιονίου, εκδορές στη μετωπιαία χώρα δεξιά και εκχύμωση στη δεξιά βραχιόνια χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου