ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες απαιτήσεις των δανειστών, νέα προθεσμία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
θεσμοί

Η 1η Ιουνίου είναι η νέα ημε­ρο­μη­νία «ορόσημο» που θέτει το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο, προ­κει­μέ­νου να ρυθ­μι­στούν κεντρικά ζητή­ματα, στο πλαίσιο των πρό­σθε­των απαι­τή­σεων των δανει­στών, σχετικά με το Ελλη­νικό, τα κόκκινα δάνεια και το ΕΚΑΣ. Όπως έχουν κατα­στή­σει σαφές οι θεσμοί, μόνο εφόσον κλεί­σουν τα εν λόγω ζητή­ματα, θα δοθεί το πράσινο φως για την εκτα­μί­ευση της δόσης.

Το «ορόσημο» που θέτει το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος συν­δέ­ε­ται  και με την αξιο­λό­γηση του Μάριο Ντράγκι και του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της ΕΚΤ, η οποία είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη για το διήμερο 1-2 Ιουνίου και αφορά την επα­να­φορά του waiver για τα ελλη­νικά ομόλογα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, στη συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε χθες Πέμπτη, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρί­σκε­ται ένας ακόμα γύρος τηλε­δια­σκέ­ψεων.

Για σήμερα Παρα­σκευή, έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί νέος γύρος δια­σκέ­ψεων, αλλά και ανταλ­λα­γής προ­τά­σεων  για τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ, το Ελλη­νικό, το Υπερ­τα­μείο Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων και το Ταμείο Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης.

Πιο συγκε­κρι­μένα, για τις αλλαγές που ανα­μέ­νο­νται σχετικά με το ταμείο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων ενδει­κτική ήταν η αναφορά του επι­κε­φα­λής του Γρα­φείου Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βουλής, Πανα­γιώτη Λιαρ­γκόβα ο οποίος σε συνέ­ντευξή του σχετικά με τον χαρα­κτήρα του ταμείου δήλωσε: «Επι­στρέψτε μου, πριν εκφράσω οποια­δή­ποτε θέση επί της λει­τουρ­γίας του εν λόγω ταμείου, να αναμένω τις τελικές απο­φά­σεις για τη σύστασή του καθώς και για τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις λει­τουρ­γίας του. Προς το παρόν η κριτική έχει επι­κε­ντρω­θεί στην πρό­βλεψη για λει­τουρ­γία και παρα­χώ­ρηση της αξιο­ποί­η­σης της περιου­σίας για 99 χρόνια και σε αυτή που προ­βλέ­πει τη σύσταση του συμ­βου­λίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Οπότε και αυτή η απόφαση θα κριθεί συνο­λικά».

Ορι­στι­κο­ποί­ηση του Μνη­μο­νίου

Οι δια­σκέ­ψεις πραγ­μα­το­ποιού­νται σε επίπεδο τεχνι­κών κλι­μα­κίων των αρμό­διων υπουρ­γείων (Οικο­νο­μι­κών, Οικο­νο­μίας και Εργα­σίας).

Όταν βρεθεί συμ­βι­βα­στική λύση θα θεσπι­στούν τα μέτρα, θα ορι­στι­κο­ποι­η­θούν τα κείμενα της αξιο­λό­γη­σης και του Μνη­μο­νίου, θα εγκρι­θούν από τα εθνικά Κοι­νο­βού­λια και, μετά, θα μπορεί να συνε­δριά­σει ο ESM για το πρώτο μέρος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.