Τοπικές Ειδήσεις

Εχουν ατονήσει οι έλεγχοι για είσοδο στα καταστήματα

Σοβαρές καταγγελίες για ατονία των μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Ρόδο καταφθάνουν στη «δ» από καταναλωτές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση της διασποράς στο νησί.
Μπορεί από την περασμένη Δευτέρα να ισχύουν τα νέα μέτρα για την είσοδο σε καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες που γίνονται προς τη «δ», ήδη σε πολλά καταστήματα οι υπεύθυνοι κάνουν τα… στραβά μάτια προκειμένου να μην χάσουν πελάτες, επιτρέποντας την είσοδο χωρίς έλεγχο.
Όπως καταγγέλλουν αναγνώστες της «δ», ειδικά στον τομέα της εστίασης -και όχι μόνο- έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται έλεγχος στα πιστοποιητικά ή τα rapid test παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 5 Νοεμβρίου για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, στην εστίαση σε ανοιχτούς χώρους, σε καταστήματα και κομμωτήρια, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικός διαγνωστικός έλεγχος για κορωνοϊό (PCR ή rapid test) κι ενώ τις πρώτες ημέρες τα μέτρα τηρούνταν ευλαβικά, 20 μέρες μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Παρότι υπάρχουν καταστήματα -εμπορικά, εστίασης και κομμωτήρια- που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, καταναλωτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κι εκείνα που δέχονται πελάτες χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα οι ευσυνείδητοι θαμώνες που τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν αν εκτίθενται ή όχι στον κορωνοϊό.
«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να μην τηρούνται τα μέτρα κατά γράμμα, ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το lock down.
Σε πολλά από τα μαγαζιά που επισκεφθήκαμε τελευταία δεν μας ζήτησαν πιστοποιητικό ή αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο ή ακόμα και αν μας ζήτησαν δεν ελέγχθηκαν μαζί με τις ταυτότητες.
Εγώ και τα μέλη της οικογένειάς μου είμαστε εμβολιασμένοι, εκτός από το μικρότερο παιδί μας που είναι 3 ετών και θέλουμε όταν επισκεπτόμαστε καταστήματα, είτε για να φάμε είτε για να ψωνίσουμε, να αισθανόμαστε ασφαλείς.
Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων ήταν καλύτερα τα πράγματα, τώρα όσο περνάει ο καιρός εξασθενούν. Και το χειρότερο είναι ότι όταν επιχειρήσαμε με τον σύζυγό μου να κάνουμε παρατήρηση στον υπεύθυνο δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση», καταγγέλλει στη «δ» συμπολίτισσά μας η οποία είχε μια δυσάρεστη εμπειρία σε κατάστημα εστίασης αλλά δεν ήταν η μοναδική, όπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα συμπολιτών μας.
Στο κέντρο της πόλης πάντως είναι εμφανές ότι στην πλειονότητά τους τα καταστήματα τηρούν τα μέτρα, ενώ ειδικά στα υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων υπάρχει και αρκετή αναμονή μέχρι να γίνει ο σωστός έλεγχος.
Από την περασμένη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια και στα γυμναστήρια.
Το πρόβλημα στη Ρόδο, εντοπίζεται κυρίως στην πρόσβαση στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια και στους χώρους λατρείας που επιτρέπεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες στους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test.
Καλύτερα είναι τα πράγματα στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή χώρους παροχής υπηρεσιών, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού σε ιερούς ναούς εντός κι εκτός της πόλης της Ρόδου, αφού παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τοπικά, με την ανοχή των ιερέων πολλοί πιστοί εισέρχονται στις εκκλησίες χωρίς μέτρα και χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ενόψει των εορτών καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα επισκέπτεται τις εκκλησίες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφορία άλλων πιστών που τηρούν τα μέτρα τα οποία έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά στην περίοδο αυτή που καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρόσβαση για παιδιά από 0 – 4 ετών γίνεται χωρίς έλεγχο, και από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο, ενώ ελεύθερη είναι η πρόσβαση (χωρίς έλεγχο) στα supermarkets, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και στα φαρμακεία με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ. όπου όμως κι εκεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στη «δ», εντοπίζονται προβλήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου