Αυστριακοί μαθητές, νικητές της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών, ενθουσιάζουν και εμπνέουν με την αγάπη τους για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Για ένατη συνεχή χρονιά ο Αυστριακοελληνικός Σύνδεσμος φιλοξενεί στη Ρόδο τους νικητές της Ολυμπιάδας προκειμένου πέραν της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, να γνωρίσουν και τη σύγχρονη και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας και ειδικότερα της Ρόδου στην πατρίδα τους (σχετικά έγραψε και χθες η “δ”).
Η Johanna Strauss μαθήτρια λυκείου, δηλώνει ότι θέλησε να διδαχθεί τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο της για να μπορεί να μελετά τα πρωτότυπα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων. Η ίδια υποστηρίζει ότι τα αρχαία ελληνικά, τη βοήθησαν να βελτιωθεί σημαντικά στο μάθημα της έκθεσης (στη γερμανική γλώσσα).
«Μαθαίνω τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο μου εδώ και τέσσερα χρόνια. Επέλεξα το συγκεκριμένο σχολείο που στο πρόγραμμα σπουδών του περιλαμβάνει την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών καθώς από την ηλικία των οκτώ ήθελα να μάθω να διαβάζω τους κλασικούς συγγραφείς. Είχα διαβάσει την Οδύσσεια μεταφρασμένη και ένας γνωστός μου, μου είχε βάλει την ιδέα να διαβάσω το πρωτότυπο κείμενο… Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι έχω βελτιωθεί πολύ στην έκθεση από τότε που μαθαίνω αρχαία ελληνικά. Ακόμη και μετά το σχολείο θέλω να ασχολούμαι με τα αρχαία ελληνικά… Θα ακολουθήσω σπουδές στην κατεύθυνση της φιλοσοφικής και ενδεχομένως να ειδικευθώ σε κάποιους από τους κλασικούς συγγραφείς, όπως π.χ. στον Όμηρο», δήλωσε η Johanna Strauss στη “δημοκρατική”.
Η Johanna Brunar είναι πλέον φοιτήτρια του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιέννης. Έχει διδαχθεί για τέσσερα χρόνια τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο της και δηλώνει ότι πλέον θέλει να μάθει και τα νέα ελληνικά.
«Διδάχθηκα τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο μου. Τα επέλεξα επειδή πάντα με ενδιέφεραν οι αρχαίοι πολιτισμοί. Χαίρομαι πολύ για την επιλογή μου αυτή, επειδή μέσα από τη διαδικασία αυτή συνειδητοποίησα καλύτερα πώς χτίζεται και δομείται μία γλώσσα. Κατανόησα καλύτερα τη γραμματική, ενώ με συναρπάζει το γεγονός ότι πλέον μπορώ να διαβάζω και να κατανοώ τα πρωτότυπα κείμενα των κλασικών και όχι από τη μετάφραση. Κάποια στιγμή θέλω να μάθω και τα νέα ελληνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει γοητευμένη από τη Ρόδο, σημειώνοντας: «Η Ρόδος είναι ένα συναρπαστικό μέρος με ένα εντυπωσιακό πολιτισμό και τόσο σημαντικά μνημεία. Μου άρεσε πάρα πολύ η ακρόπολη της Λίνδου».
Η Lisa Haslinger καθηγήτρια λυκείου στη Βιέννη, δήλωσε ότι διδάχθηκε τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο στο οποίο εργάζεται σήμερα, διδάσκοντας τη γλώσσα στους μαθητές. «Οι μαθητές ενδιαφέρονται πολύ για τα αρχαία ελληνικά. Στην Αυστρία υπάρχουν κάποια σχολεία που διδάσκουν το μάθημα. Στο σχολείο μας έχουμε γύρω στους 10 μαθητές κάθε φορά που δηλώνουν το μάθημα. Πρόκειται συνήθως για μαθητές οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν αρχαιολογία ή κλασική φιλολογία, αλλά όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θέλουν απλά να μάθουν τη γλώσσα. Δεν ξέρω τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στα σχολεία της Αυστρίας και της Γερμανίας διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά. Προσωπικά έμαθα τα αρχαία στο ίδιο σχολείο που διδάσκω σήμερα».
Οι νικητές της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Ρόδου. Τους μαθητές συνόδευε και φέτος η κ. Μαρίτσα Μαντικού, μέλος του Αυστριακοελληνικού Συνδέσμου και ξεναγός, ψυχή του θεσμού ο οποίος συνολικά έφερε στη Ρόδο 100 Ολυμπιονίκες μαθητές, ως έπαθλο για τις επιδόσεις τους.
Με τη συμμετοχή και της αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου, ο δήμαρχος συνομίλησε με τους μαθητές οι οποίοι του απηύθυναν ερωτήσεις, εξήρε τη συμβολή της κ. Μαντικού στην εδραίωση του θεσμού και δήλωσε ότι τα δεκάχρονα του επόμενου έτους θα εορταστούν με πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο θα κληθούν να ξανάρθουν οι 100 μαθητές των προηγούμενων ετών ενώ θα προσκληθεί και ο πρέσβης της Αυστρίας.
«Η συνέχιση και αναβάθμιση του προγράμματος που επιβραβεύει τους Αυστριακούς Ολυμπιονίκες των αρχαίων ελληνικών και τους καθιστά στη συνέχεια θαυμαστές της Ρόδου στην πατρίδας τους αποτελεί στόχο και επιθυμία μας», δήλωσε ο δήμαρχος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ