Συνεντεύξεις

ΜαρΙα ΣμιλΙδου: «Αποστολή μου είναι να αποκτήσει μια ενιαία, καθαρή και δυνατή φωνή ο προορισμός του Νοτίου Αιγαίου»

Μια δύσκολη αποστολή έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες η δημοσιογράφος Μαρία Σμιλίδου, αποδεχόμενη την πρόσκληση που της απηύθυναν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και οι επίσημοι φορείς που συναπαρτίζουν την Πρωτοβουλία για την προώθηση της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού.

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η δημοσιογράφος για πρώτη φορά συστήνεται στους αναγνώστες της «δημοκρατικής», αναφέρεται στη ζωτική σημασία που αποκτά το εγχείρημα εν μέσω της πανδημίας και αναλύει τους στόχους του οράματος που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πραγματικότητα .
• Κυρία Σμιλίδου, θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Το πρώτο μου ερώτημα έχει να κάνει με τη φύση των αρμοδιοτήτων σας. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας διευκρινίσετε με σαφήνεια ποια είναι η γενική στόχευση και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές αλλά και για την ερώτηση κ. Αθανασίου. Και αυτό γιατί είναι ένα ερώτημα που απαντώ καθημερινά και στους συναδέλφους που επικοινωνούν μαζί μου από την Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι είναι χρήσιμη κάποια επεξήγηση, καθώς είναι η πρώτη φορά – από όσο εγώ είμαι τουλάχιστον σε θέση να γνωρίζω – που παίρνει σάρκα και οστά μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αποκτήσει ενιαία, καθαρή και δυνατή φωνή ένας τουριστικός προορισμός, εν προκειμένω του Νοτίου Αιγαίου.
Δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο κατά το οποίο Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, Ενώσεις Ξενοδόχων και Τουριστικών Γραφείων, Εμπορικός Σύλλογος αλλά και το Εργατικό Κέντρο να εμφανίζονται ως μια γροθιά. Ο ρόλος, λοιπόν, που μου έχει ανατεθεί είναι η εκπροσώπηση αυτής της πρωτοβουλίας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να αποτραπεί- στο μέτρο του εφικτού- η σπίλωση των τουριστικών προορισμών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων από τα fake news ή τις επιβλαβείς φήμες.
Ταυτοχρόνως, μέσα από τη συλλογική δουλειά σκοπεύουμε να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία των νησιών μας και να επενδύσουμε τουριστικά για τις επόμενες χρονιές. Το όραμα μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά στην εποχή του κορωνοϊού, όπου η ασφάλεια αποκτά πρώτιστη σημασία για την τελική επιλογή του προορισμού, εκτιμώ ότι το εγχείρημα παίρνει και τον χαρακτήρα της επιτακτικής αναγκαιότητας.
• Χάριν συντομίας να σας φανταστούμε ως τον θηλυκό Χαρδαλιά για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, όχι. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε τον ρόλο του κεντρικού κράτους. Υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι συντεταγμένες δομές της Πολιτείας, από τις οποίες αντλούμε και εμείς την πληροφόρησή μας. Ο ρόλος μας είναι να αναδείξουμε την κουλτούρα υψηλού τουριστικού επαγγελματισμού, που σέβεται πρώτα από όλα την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών στα νησιά μας.

• Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να κάνετε την διαδρομή Αθήνα- Ρόδος;
Η επιδημία του COVID-19 έχει ανατρέψει τις ζωές μας και ό,τι θεωρούσαμε ως κανονικότητα. Στην πρώτη συζήτηση που είχα με τον Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου, κατάλαβα ότι υπάρχει όραμα. Όταν στη συνέχεια μίλησα και με τον Αντώνη Καμπουράκη, τον Δήμαρχο Ρόδου, κατάλαβα ότι υπάρχει σύμπνοια. Βρήκα την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εξαιρετικά πρωτοπόρα και η δυνατότητα να αποτελέσω έναν ακόμη κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα δυνάμεων αποτέλεσε για μένα πρόκληση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη και σε αυτήν την υγειονομική κρίση, η Ελλάδα μοιάζει σαν κουκίδα στον χάρτη που κρατά ομπρέλα προστασίας. Βρίσκω ευφυή την ιδέα να αξιοποιήσουμε την συγκυρία προς όφελος του τουρισμού. Είναι η πρώτη φορά που Τοπική Αυτοδιοίκηση και επίσημοι φορείς παραμερίζουν αυτά που μπορεί να τους χωρίζουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Ξέρετε εμείς οι Έλληνες έχουμε ευκολότερη την διάσπαση παρά την συνένωση. Να όμως που για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας κατορθώνεται το «ακατόρθωτο». Θα είναι ευχής έργον να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.
• Έχουμε ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται εκ μέρους της Πρωτοβουλίας. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από τις συνεργασίες σας;
Αυτή η προσπάθεια είναι κοινή και βασίζεται στην ειλικρινή συνεργατικότητα. Με χαρά καθημερινά διαπιστώνω ότι οι επικεφαλής όλων των φορέων είναι νέοι άνθρωποι και κυρίως άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά. Πονάνε τον τόπο τους, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και σεβασμό το μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού και το σημαντικότερο, αγωνιούν για τους ανθρώπους που εκπροσωπούν. Ομολογώ ότι το επίπεδο συνεργασίας είναι υψηλό και αυτό είναι το σημαντικότερο εχέγγυο για την συνέχειά μας.

• Ωστόσο υπάρχει διάχυτη αγωνία για την φετινή τουριστική σεζόν. Αν και η επανεκκίνηση του τουρισμού έδωσε θετικά μηνύματα εντούτοις τα ποσοστά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Πώς βλέπετε με τη δημοσιογραφική σας ματιά την εξέλιξη;
Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που βιώνουν καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας, όπως από την πλευρά τους και οι επαγγελματίες του τουρισμού δίνουν αγώνα σε πολλά μέτωπα. Εδώ ακριβώς είναι που έρχεται η αναγκαιότητα των συμμαχιών. Αν δούμε το μεγάλο κάδρο, μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση ως χώρα πορευτήκαμε με επιτυχία και γίναμε παράδειγμα και για άλλες χώρες.
Από το restart του τουρισμού, μέσα στο πρώτο 15ήμερο, σχεδόν 90.000 τουρίστες που πέρασαν από τα 5 Διεθνή αεροδρόμια του Ν.Αιγαίου, εμπιστεύτηκαν τα νησιά μας για τις διακοπές τους. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν περισσότεροι από 18.000 μοριακοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Έχουμε όμως έναν καλό καμβά για να σχεδιάσουμε την συνέχεια. Το μόνο που απαιτείται είναι να εξακολουθήσουμε να πρωτοπορούμε ξεπερνώντας τον εαυτό μας.
• Θα θέλατε να συστηθείτε στους πολίτες της Ρόδου, να μας πείτε λίγα λόγια για την επαγγελματική σας πορεία;
Η πορεία μου στην δημοσιογραφία μετρά είκοσι χρόνια και συνειδητοποιώ ότι δοκιμάζω συνεχώς νέα πεδία. Ξεκινώντας ως ρεπόρτερ από τον ΣΚΑΙ και μετέπειτα στον ALPHA κάλυψα πολλά γεγονότα και δημοσιογραφικές αποστολές. Πολύτιμη ήταν η εμπειρία μου στο ALTER, όπου επί πολλά χρόνια παρουσίαζα δελτία ειδήσεων και καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές.
Μετά το 2011 ακολούθησαν εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο αλλά και η παρουσίαση οικονομικής-χρηματιστηριακής εκπομπής στο οικονομικό κανάλι SBC. Το 2015 ανέλαβα το Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και έτσι άρχισε η εμπλοκή μου με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης (με ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το ELISAN – ’European conference for the self-employment of youth’’ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής γνώσης και εφαρμοσμένων πρακτικών). Αργότερα ανέλαβα την αρχισυνταξία του ιστορικού περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», ενώ παραλλήλως ήμουν συντάκτρια οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων για την κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου