Συνεντεύξεις

Μαρία Καμμά: «Η Τήλος είναι πλέον ο ιδανικός προορισμός για ήρεμες και εναλλακτικές διακοπές!»

Η Τήλος βρέθηκε γι’ ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αφενός επειδή είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, έχει μηδενίσει την ταφή απορριμμάτων κι έχει λάβει την πιστοποίηση Zero Waste Cities, αφετέρου λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε το νησί (όπως και την Ρόδο) για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.
Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός πως η Τήλος έχει λάβει την πιστοποίηση Zero Waste Cities, με αποτέλεσμα να θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει την πρωτιά για τον τίτλο των μηδενικών αποβλήτων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος- τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει… θάψει ούτε ένα κιλό απορριμμάτων!
Με αφορμή τα προαναφερθέντα, μιλάει στην ‘δ’ σήμερα η δήμαρχος κα Μαρία Καμμά ενώ εξηγεί και το πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που μπλοκάρει την τουριστική (και όχι μόνον) κίνηση του νησιού.

• Κυρία Καμμά, πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Τήλο, -παράλληλα με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Μιλήστε μας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.
Η δημοτική αρχή και η κοινωνία της Τήλου εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστούν σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
Έχουμε αντιληφθεί ότι όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι παράγοντες με το περιβάλλον κι αυτό αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα με αποτέλεσμα να έχουμε εφαρμόσει πάνω σ’ αυτά τα πρότυπα όλη μας την πολιτική. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει αντίκτυπο ακόμη και στον τουρισμό. Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα «Τilos Just Go Zero» που μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε ένα ποσοστό ανακύκλωσης της τάξης του 93%, αλλά και το μεγάλο έργο του «Tilos Project», ένα εγχείρημα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από τη δημιουργία του υβριδικού σταθμού. Ήταν μία πολύ καλή συγκυρία. Πήγαμε πολύ καλά ως νησί και γι’ αυτό και η ικανοποίηση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Τήλο. Επίσης, υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει.
Ουσιαστικά μεταβιβάσαμε την αρμοδιότητα περισυλλογής των απορριμμάτων στον Διαβαθμιδικό Φορέα Στερεών Αποβλήτων. Αφού πέτυχε το πείραμα στην Τήλο, πρέπει να συνεχισθεί και σε άλλα νησιά.
Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε μετρήσεις ημερησίως για τα απόβλητα τα οποία παράγουμε, πόσο ψηλά βρισκόμαστε στην παραγωγή της ανακύκλωσης και ο στόχος μας είναι να φθάσουμε στα 5 αστέρια.
Να προσθέσω πως όλα αυτά, έγιναν και χάρη στην συνδρομή όλων των κατοίκων. Η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται πόρτα -πόρτα και η ανακύκλωση ολοκληρώνεται στην πηγή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κατοίκων. Τα απορρίμματα ανακυκλώνονται σε πολύ υψηλά ποσοστά ενώ, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που δεχόμαστε τουρίστες, υπάρχει κέντρο πληροφόρησης κοντά στο λιμάνι, όπου μαθαίνουν για το πώς θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια οι επισκέπτες του νησιού.
Επιπλέον, στο κάθε κατάλυμα υπάρχουν οδηγίες για το πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που δεν ενοχλεί, τουναντίον γίνεται δεκτό με ευχαρίστηση. Το επόμενο βήμα είναι να κερδίσουμε το πέμπτο αστέρι των διακρίσεων που είναι η μείωση των αποβλήτων!
Σε κάθε περίπτωση μικροί πληθυσμοί, όπως της Τήλου των 800 κατοίκων μπορούν να δουλέψουν από κοινού για ένα τέτοιο, αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των νησιών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (μεταξύ αυτών κι εσείς) ζητήσατε να σταλεί σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Δώστε μας μια εικόνα για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και για το δικό σας νησί.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το είπα και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη –παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά. Δεν έχουμε πρόβλημα ως προς την συχνότητα των ακτοπλοϊκών προσεγγίσεων. Έχουμε γραμμές, αλλά δεν υπάρχουν πλοία! Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα.
Συνεπώς, κάτι πρέπει να γίνει, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και αντί να είναι ετήσιες οι συμβάσεις να είναι τουλάχιστον τριετείς με την δέσμευση των ακτοπλόων όταν θα αναλαμβάνουν κάποια γραμμή (όπως προς τα νησιά μας) να φέρνουν νέα πλοία. Και οι ακτοπλόοι, χρειάζονται το κίνητρο να δρομολογήσουν ή να αγοράσουν νέα πλοία.
Ειδικά για την τωρινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού των άγονων γραμμών, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε με δίμηνες – τρίμηνες παρατάσεις των υπαρχουσών γραμμών, ώστε να μην μείνουν τα νησιά μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Αυτό όμως, έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν να ανεβάσουν οι εταιρείες τα προγράμματα των δρομολογίων τους, κυρίως τώρα που ξεκινάει η νέα τουριστική περίοδος.
Αν π.χ. αναζητήσετε τα δρομολόγια κάποιας ακτοπλοϊκής εταιρείας, δεν θα μπορέσετε να δείτε αν υπάρχουν και ποια είναι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο κ.ο.κ.
Αυτό, προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα στους τουρ οπερέιτορς, στις κρατήσεις, στους μεμονωμένους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν την Τήλο –αφού δεν μπορεί κανείς να κάνει προγραμματισμό!
Οι καθυστερήσεις με τον διαγωνισμό, επέφεραν προβλήματα, είδαμε να μπαίνουν όροι για πρώτη φορά, άνοιξε πολύ η ‘βεντάλια’ ώστε να μπορέσουν να μπούν μέσα πολλές εταιρείες και πλοία, με συνέπεια να μην μπορεί να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα νησιά μας με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Μην ξεχνάτε ότι δεν συνδέονται όλα με άλλον τρόπο –δεν έχουν όλα τα νησιά αεροδρόμια. Η Τήλος έχει μόνο λιμάνι, γι’ αυτό και θέλουμε πλοία.
• Πώς εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί ο τουρισμός φέτος για την Τήλο; Θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι και ποιες είναι οι αγορές που σας προτιμούν;
Η τουριστική κίνηση στην Τήλο το 2023, πήγε πάρα πολύ καλά. Φέτος έχει ήδη ξεκινήσει η σεζόν στο νησί, με οργανωμένα γκρουπ όπως οι πεζοπόροι. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε πάντως, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα για την φετινή τουριστική σεζόν. Είναι κάτι που το αναμένουμε, μιας και η Τήλος έχει προβληθεί με πολλούς τρόπους. Πέραν της πιστοποίησης του Zero Waste Cities, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, είναι και ο ιδανικός προορισμός για ήρεμες και εναλλακτικές διακοπές.
Οι αγορές μας, προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Σκανδιναβία –εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ίσως και το μοναδικό νησί, που το 60% των επισκεπτών του, είναι Repeaters (επαναλαμβανόμενοι). Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε περίπου 30 νοικοκυριά, οικογένειες που επέλεξαν την Τήλο για μόνιμη εγκατάσταση!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου