Επαναλειτούργησαν χτες, τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, καφέ και εστιατόρια, υπό τους νέους αυστηρούς κανόνες που έχουν καθορίσει από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Στις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕ
Με το άνοιγμα των καφέ και με ανοιχτά πλέον τα εμπορικά καταστήματα, η εικόνα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου έμοιαζε χτες, σαν μια καλοκαιρινή ‘κανονικότητα’! Οι πελάτες έσπευσαν από το πρωί στις καφετέριες, στα γνώριμα στέκια τους για να απολαύσουν τον καφέ τους με την παρέα ή την οικογένειά τους και να χαλαρώσουν, έπειτα από τον δίμηνο ‘εγκλεισμό’ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι, ωστόσο, ήταν περισσότερο ανακουφισμένοι καθώς η Ρόδος παραμένει ασφαλής περιοχή, χωρίς πολλά κρούσματα και φυσικά, χωρίς να μετρά ούτε μία απώλεια ζωής.
Παρά τον προβληματισμό που υπήρξε στους εργαζόμενους, οι ιδιοκτήτες των καφέ, δήλωσαν στην «δ» πως άνοιξαν με το ίδιο προσωπικό χωρίς να προβούν σε μείωση ή απολύσεις:
«Πρώτη ημέρα που ανοίξαμε και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι μέχρι να δούμε πώς θα προχωρήσει η τουριστική κίνηση. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας και τηρούμε τις αποστάσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί. Ο κόσμος βγήκε, περίμενε να ανοίξουμε –αν και η κίνηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε. Ωστόσο, επανήλθαν στα στέκια τους -έστω κι αν είναι λίγο ‘μουδιασμένοι’ λόγω των μέτρων που πρέπει να τηρούνται με προσοχή. Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την εστίαση, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και περιμένουμε κάτι παραπάνω. Είναι πολλές οι δυσκολίες που υπάρχουν και δεν θα είναι εύκολο να επανέλθουμε τόσο εύκολα στην κανονικότητα και στην οικονομική σταθερότητα. Είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν» δήλωσε ο κ. Σπύρος Τσιρακάκης (ιδιοκτήτης καφέ).
Η ίδια εικόνα και στο παραδοσιακό κεντρικό στέκι των Ροδίων που είναι το ‘Ακταίον’ όπου χτες ήταν γεμάτο από το πρωί. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε στην «δ» ικανοποιημένος από την κίνηση της πρώτης ημέρας ενώ υπογράμμισε πως η κίνηση ήταν μεγάλη μετά τον εγκλεισμό. Ο αριθμός των εργαζομένων δεν μειώθηκε ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας με τις αποστάσεις, τις απολυμάνσεις, τα αντισηπτικά και τις μάσκες που φορούν όλοι οι υπάλληλοι.
Να σημειωθεί πως όσον αφορά τις διευρύνσεις χώρων στις καφετέριες (τραπεζάκια, πεζοδρόμια κ.λπ.) προς το παρόν, δεν έχει γίνει ακόμη κάτι γνωστό μέχρι να δοθούν νεότερες οδηγίες από την κυβέρνηση.

ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ


Λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα εμφανίζονται στα εστιατόρια της πόλης της Ρόδου, που άνοιξαν τις πόρτες τους χτες περιμένοντας τους πελάτες τους –όχι όμως τους τουρίστες. Υπό κανονικές συνθήκες, τα εστιατόρια σε όλο το νησί της Ρόδου, αυτή την εποχή κάθε χρόνο, υποδέχονταν τους ξένους τουρίστες. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και φυσικά οι συνθήκες δεν είναι οι ‘κανονικές’.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας αναφέρει τα εξής:
«Καλή αρχή στους συναδέλφους που ανοίγουν σήμερα. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου και απαραίτητο είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας αλλά και το ηθικό μας ψηλά. Θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων γιατί άλλη διέξοδο δεν έχουμε αφού μένουμε σε τόπο που εξαρτιόμαστε από τον τουρισμό! Εύχομαι να βγούμε αλώβητοι από αυτή την καταστροφή που μας βρήκε και να μας βρει ο χειμώνας δυνατούς και ενωμένους». Μιλώντας στην «δ» ο Ρόδιος επιχειρηματίας στην εστίαση κ. Λούης Παλλούκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτή θα είναι η πιο δύσκολη τουριστική σεζόν που έχει περάσει στην Ρόδο. Ανοίξαμε με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας με αντισηπτικά, μάσκες, συνεχείς απολυμάνσεις στον χώρο του καταστήματος και φυσικά, με αυστηρούς όρους ώστε να προφυλάξουμε τόσο τους πελάτες μας όσο και τους εργαζόμενούς μας. Πρέπει να προστατευτούμε όπως μπορούμε καλύτερα και οι πελάτες να αισθάνονται ασφαλείς. Με τα νέα δεδομένα, περιμένουμε ότι οι Ροδίτες πελάτες θα ανταποκριθούν αν και έρχονται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση 10 ετών. Ενώ είχαμε αρχίσει να ανακάμπτουμε, έτυχε ξαφνικά η κρίση του κορωνοϊού που δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά νομίζω πως ίσως να απαιτηθούν κι άλλα. Πρέπει να ξεχωρίσουν τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές από αυτές που είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα και δουλεύουν 12 μήνες τον χρόνο. Στο υγειονομικό κομμάτι ανταποκριθήκαμε άμεσα και έχουμε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να έχουμε αποκτήσει πολύ καλή φήμη σε διεθνές επίπεδο. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε φέτος κέρδος, αλλά ευελπιστούμε να επιμηκυνθεί η σεζόν για να καταφέρουμε όλοι να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Θα είναι δύσκολα φέτος αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε…» Σημειώνεται πως στα εστιατόρια υπάρχουν νέοι τρόποι μέτρησης αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες προστασίας και μέσα στην κουζίνα με αποστειρώσεις κ.λπ.
Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην εστίαση, πάντως, δεν ικανοποίησαν μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών, περιμένοντας περισσότερα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ.
Όλοι συμφωνούν ότι αυτό το διάστημα θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για την επανεκκίνηση της εστίασης και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί εάν το βήμα είναι ‘στέρεο’ προετοιμάζοντας το έδαφος για το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων ενώ αναμένουμε την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ