Να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περιοχές λαϊκής κατοικίας και να διασφαλίσει υψηλή εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ, επιχειρεί το Υπ. Οικονομικών.

Έτσι εν όψει της τελικής έγκρισης των αναθεωρημένων αντικειμενικών αξιών στη δευτεροβάθμια επιτροπή τον ΥΠΟΙΚ εξετάζεται να μπει φρένο στις αυξήσεις τιμών σε «λαϊκές» περιοχές στις οποίες προτάθηκαν σημαντικές αυξήσεις από τους εκτιμητές. Ιδιαίτερα, οπόταν οι προτεινόμενες αυξήσεις φαίνεται να είναι έως και 50% λόγω της μονοσήμαντης  συνεκτίμηση του ελάχιστου  κατασκευαστικού κόστους.

Όμως σε παραλιακές και τουριστικές περιοχές, αλλά και αστικές ζώνες με ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) όπου καταγράφεται ενδιαφέρον σε αγορές αλλά και σημαντική οικονομική δραστηριότητα λόγω τουρισμού οι αυξήσεις στις αντικειμενικές έρχονται για να μείνουν. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι  φθάνουν ακόμη και το 60% σε τουριστικές περιοχές στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις μεμονωμένες περιοχές στην Πελοπόννησο, Κρήτη  και Αιγαίου. Αυξήσεις αναμένονται επίσης σε περιοχές όπως το Κουκάκι όπου το Airbnb σκίζει, αλλά και ζώνες, όπου Κινέζοι και Τούρκοι λόγω golden visa προχωρούν σε αγορές.

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία είναι να υπάρξει καλύτερη αποτύπωση της εικόνας της αγοράς, αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και διασφάλιση των εσόδων 2,6 δις από τον ΕΝΦΙΑ και 3,2 δισ. βεβαιώσεων φόρων.

Ο επίσημος χρονικός στόχος για κατίσχυση των νέων αντικειμενικών είναι η 31η Μαρτίου, κάτι που φαίνεται ανέφικτο. Έτσι ο σχεδιασμός πάει μερικές εβδομάδες πίσω.

Γίωργος Αλεξάκης 

Πηγή: reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ