ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα στη Βάρνα η αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών

news room 8 λεπτά ανάγνωση
στρατιωτικοί

Χαμηλά βάζουν τον πήχη οι ανα­λύ­σεις του διε­θνούς Τύπου για τη σημε­ρινή συνά­ντηση ΕΕ – Τουρ­κίας στη Βάρνα. Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει πάντως η επι­σή­μανση του Politico, ότι στην καλύ­τερη περί­πτωση η Σύνοδος της Βάρνας θα μπο­ρούσε να έχει σαν απο­τέ­λε­σμα την απο­φυ­λά­κιση των δύο Ελλή­νωνβ στρα­τιω­τι­κών

Bloomberg: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ειναι ανύ­παρ­κτες και η αρχή γίνεται από πολύ χαμηλά

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Ντό­ναλντ Τουσκ, ο Βούλ­γα­ρος πρω­θυ­πουρ­γός Μπόικο Μπο­ρι­σοφ και ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ θα έχουν σήμερα συνο­μι­λίες με τον Πρόεδρο της Τουρ­κίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, σε μια προ­σπά­θεια να απο­κα­τα­στή­σουν τις τετα­μέ­νες σχέσεις και να δια­σφα­λί­σουν ότι η Τουρκία θα εξα­κο­λου­θή­σει να απο­τρέ­πει τις προ­σφυ­γι­κές ροές, κάτι για το οποίο επεί­γε­ται η ΕΕ. Η Άγκυρα τηρεί τη συμ­φω­νία να φιλο­ξε­νεί αιτού­ντες ασύλου από τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει τερ­μα­τί­σει επίσημα τις συνο­μι­λίες για ένταξή της στην Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Eρντογάν επι­διώ­κει να απο­σπά­σει παρα­χω­ρή­σεις για την κατάρ­γηση του καθε­στώ­τος βίζας και την ανα­βάθ­μιση της συμ­φω­νίας τελω­νεια­κής ένωσης, χωρίς να ανα­λά­βει δεσμεύ­σεις για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα και την ανε­ξαρ­τη­σία της δικαιο­σύ­νης. «Οι σχέσεις είναι ανύ­παρ­κτες και η αρχή γίνεται από πολύ χαμηλά. Δεν περι­μένω πολλά, πέρα από μια συζή­τηση επί της συμ­φω­νίας για την μετα­νά­στευση. Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι η Σύνοδος διε­ξά­γε­ται συνιστά βελ­τί­ωση», δήλωσε ο Ασλί Αϊντι­ντα­σμπάς, ανα­λυ­τής του European Council on Foreign Relations.

Reuters: Αμήχανη Σύνοδος

Ευρω­παϊκή Ένωση και η Τουρκία συνέρ­χο­νται σήμερα σε μια αμήχανη σύνοδο κατά την οποία είναι πιθανό να χορη­γη­θούν στην Άγκυρα επι­πλέον κον­δύ­λια για τους πρό­σφυ­γες από την Συρία, ωστόσο οι τουρ­κι­κές απαι­τή­σεις για κατάρ­γηση του καθε­στώ­τος βίζας και εμβά­θυνση των εμπο­ρι­κών σχέσεων δεν ανα­μέ­νε­ται να γίνουν απο­δε­κτές, εκτιμά το Reuters. Η Βουλ­γα­ρία θεωρεί την Σύνοδο στη Βάρνα ως σπάνια ευκαι­ρία για διάλογο, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ επι­κα­λού­νται τη σημασία της Τουρ­κίας ως μέλους του ΝΑΤΟ στη νοτιο­α­να­το­λική πτέρυγα της Ευρώπης και ως ανα­χώ­μα­τος των μετα­να­στευ­τι­κών ροών. Η περαι­τέρω χρη­μα­το­δό­τηση της Τουρ­κίας από την ΕΕ είναι μάλλον πιθανή, όμως τίποτε περισ­σό­τερο, ανέ­φε­ραν αξιω­μα­τού­χοι και διπλω­μά­τες της ΕΕ.

Ωστόσο, διπλω­μά­τες εκτι­μούν ότι η πρό­σκληση στον Erdogan θα έχει ως τίμημα επι­κρί­σεις από χώρες-μέλη της Ένωσης που υπο­στη­ρί­ζουν πως η Άγκυρα υπα­να­χω­ρεί από τις δημο­κρα­τι­κές αρχές και τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα. «Παρά τη σημασία που έχει η συνερ­γα­σία της Τουρ­κίας για την ασφά­λεια και την εξω­τε­ρική πολι­τική, η ΕΕ οφείλει να τηρήσει σκληρή γραμμή. Είναι δελε­α­στικό για τους Ευρω­παί­ους πολι­τι­κούς να επι­διώ­κουν μια σχέση συναλ­λα­γής με την Άγκυρα, όμως ο Erdogan δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει τις βολές ενα­ντίον της ΕΕ για να εξυ­πη­ρε­τή­σει την εθνι­κι­στική του ατζέντα», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα και τώρα συνερ­γά­της της δεξα­με­νής σκέψης Carnegie Europe.

Stratfor: Οι πολι­τι­κές συγκρού­σεις θα συνε­χι­στούν

Η Ευρω­παϊκή Ένωση και η Τουρκία θα επι­διώ­ξουν σήμερα να επα­νεκ­κι­νή­σουν τις μεταξύ τους σχέσεις στη Βάρνα της Βουλ­γα­ρίας, σχο­λιά­ζει το Ινστι­τούτο Stratfor. «Αν και η Τουρκία δεν πρό­κει­ται να εντα­χθεί στην ΕΕ στο ορατό μέλλον, οι δύο πλευρές μπορούν να συνερ­γα­στούν σε τομείς όπως η ανα­βάθ­μιση της συμ­φω­νίας τελω­νεια­κής ένωσης. Ωστόσο ζητή­ματα όπως η διένεξη για την Κύπρο, οι ευρω­παϊ­κές επι­κρί­σεις για την εσω­τε­ρική πολι­τική του Erdogan και η διευ­ρυ­νό­μενη και μονο­με­ρής τουρ­κική επέμ­βαση στη Συρία θα εξα­κο­λου­θή­σουν να γεννούν τριβές μεταξύ των Βρυ­ξελ­λών και της Άγκυρας. Η Σύνοδος μάλλον δεν πρό­κει­ται να κατα­λή­ξει σε συγκε­κρι­μέ­νες απο­φά­σεις για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Juncker και ο Tusk ηγού­νται των σημα­ντι­κό­τε­ρων θεσμών της ΕΕ, οι τελικές απο­φά­σεις για την εξω­τε­ρική πολι­τική ενα­πό­κει­νται στα κράτη-μέλη, πολλά από τα οποία διστά­ζουν να συνε­ται­ρι­στούν με την Τουρκία. Μια σχέση πάντως που θα βασί­ζε­ται στον πραγ­μα­τι­σμό και τη συνερ­γα­σία σε συγκε­κρι­μέ­νους τομείς αμοι­βαίου συμ­φέ­ρο­ντος όπως το εμπόριο, η μετα­νά­στευση και η ασφά­λεια είναι πιθανή, αν και οι περι­στα­σια­κές πολι­τι­κές συγκρού­σεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνε­χι­στούν», τονί­ζουν οι ανα­λυ­τές του Stratfor.

Die Welt: Σύνοδος ΕΕ – Τουρ­κίας: Η μεγάλη επι­κοι­νω­νιακή επι­κίν­δυνη σκηνή του Ερντο­γάν

Το βράδυ της Δευ­τέ­ρας συνα­ντά­ται ο Τούρκος Πρό­ε­δρος με τις ηγεσίες της ΕΕ στη βουλ­γα­ρική πόλη Βάρνα. Ο Eρντογάν ανα­μέ­νε­ται να επι­στρέ­ψει στο σπίτι του με άδεια χέρια και ωστόσο θα είναι ο νικητής. Σε αυτό συμ­με­τέ­χει και η Γερ­μα­νία. Όταν ο Ερντο­γαν το βράδυ θα συνα­ντη­θεί στη Βάρνα σε συνά­ντηση κορυφής με τον Πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Γιούν­κερ, τον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Τουσκ και τον Βούλ­γαρο πρω­θυ­πουργό Μπο­ρί­σωφ, τα πράγ­ματα θα είναι θυελ­λώδη. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα η Σύνοδος στη Βουλ­γα­ρία, που έχει την προ­ε­δρία της ΕΕ, ανα­μέ­νε­ται να ανοίξει το δρόμο για μια περαι­τέρω απο­κλι­μά­κωση στη σχέση Άγκυρας και Βρυ­ξελ­λών.

Η λίστα επι­θυ­μιών της Τουρ­κίας είναι μακρά: απε­λευ­θέ­ρωση στη χορή­γηση βίζας, μια διεύ­ρυνση της τελω­νεια­κής ένωσης, συνερ­γα­σίες σε θέματα εξο­πλι­σμών και επα­νεκ­κί­νηση των τρε­χου­σών από το 2005 εντα­ξια­κών συνο­μι­λιών. Ωστόσο ο Eρντογάν θα επι­στρέ­ψει σίγουρα στο σπίτι του με άδεια χέρια, καθώς για τίποτα από αυτά δεν θα του δοθεί υπό­σχεση από την ΕΕ στη Βάρνα. Η απο­γο­ή­τευση για τις συνε­χι­ζό­με­νες συλ­λή­ψεις στην Τουρκία, για την άρνηση της Άγκυρας να αλλάξει ουσια­στικά τον τρο­μο­κρα­τικό της νόμο, την επίθεση κατά της κουρ­δι­κής στρα­τιω­τι­κής ομάδας YPG στο Αφρίν και για τις πρό­σφα­τες δια­μά­χες με την Ελλάδα και της Κύπρο είναι απλά πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά η Σύνοδος για τον Eρντογάν απο­τε­λεί μια μεγάλη επι­κοι­νω­νιακή επι­τυ­χία. Ο Πρό­ε­δρος μπορεί να ‘σκοράρει’ με αυτόν τον τρόπο στην ίδια του τη χώρα: Εκείνος θα παρα­πέ­μπει στο ότι τον υπο­δέ­χτη­καν οι ηγέτες της ΕΕ και πριν από δέκα μέρες του υπο­σχέ­θη­καν τρία ακόμα δισ. ευρώ ως χρη­μα­το­δο­τική βοήθεια για τους πρό­σφυ­γες στο πλαίσιο της συμ­φω­νίας με την Τουρκία. Αυτά­ρε­σκα ο Eρντογάν θα παρα­θέ­σει επίσης στην τουρ­κική τηλε­ό­ραση τους προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νους διθυ­ράμ­βους των εκπρο­σώ­πων της ΕΕ στη Βάρνα, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία απο­τε­λεί έναν «σημα­ντικό εταίρο» σε πολλά ζητή­ματα όπως η ενέρ­γεια, οι πρό­σφυ­γες και η κατα­πο­λέ­μηση της τρο­μο­κρα­τίας.

Die Zeit: Η ΕΕ και η Τουρκία ενόψει μιας «πολύ δύσκο­λης συνά­ντη­σης»

Ο Πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λίου της ΕΕ Τουσκ προ­τί­θε­ται κατά την προ­γραμ­μα­τι­σμένη συνά­ντηση με τον Ερντο­γάν να διε­ξα­χθεί μια «ανοιχτή συζή­τηση». Η ΕΕ πιέζει για απο­χώ­ρηση από το Αφρίν, η Τουρκία απαιτεί καθε­στώς απαλ­λα­γής από την υπο­χρέ­ωση θεώ­ρη­σης για Τούρ­κους πολίτες. Η ηγεσία της ΕΕ εξέ­φρασε ανη­συ­χία λίγο πριν τη συνά­ντηση κορυφής με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν που ξεκι­νάει σήμερα στην βουλ­γα­ρική παρά­κτια πόλη της Βάρνας. Ο pρωθυπουργός της Βουλ­γα­ρίας Μπόικο Μπο­ρί­σοφ, ο οποίος φιλο­ξε­νεί τη Σύνοδο Κορυφής ως Προ­ε­δρεύων του Συμ­βου­λίου, δήλωσε ότι ανα­μέ­νει «μια πολύ δύσκολη συνά­ντηση». Υπάρ­χουν πολλές συγκρού­σεις και «πολύ λίγα διπλω­μα­τικά κανάλια δια­λό­γου». Στόχος της συνά­ντη­σης είναι η βελ­τί­ωση των δύσκο­λων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρ­κίας.

Ο Πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Γιούν­κερ ανα­κοί­νωσε την έναρξη μιας «ειλι­κρι­νούς και ανοι­χτής συζή­τη­σης». Ωστόσο, βλέπει «με μικτά συναι­σθή­ματα» τη Σύνοδο Κορυφής, δεδο­μέ­νων των δια­φο­ρών ΕΕ – Τουρ­κίας. Η Καγκε­λά­ριος Μερκελ δήλωσε μετά τη συνά­ντηση Κορυφής στις Βρυ­ξέλ­λες ότι η ΕΕ συνε­χί­ζει να επι­θυ­μεί τη Συμ­φω­νία για τους πρό­σφυ­γες και προ­τί­θε­ται να εκτα­μιεύ­σει τη δεύτερη δόση δέσμευ­σης ύψους έξι δισ. ευρώ. Αλλά υπάρχει «πολύ μεγάλη ανη­συ­χία» εξαι­τίας της εξέ­λι­ξης στην Τουρκία. Η τουρ­κική πολι­τική στη Συριακή περιοχή Αφρίν και τη Μεσό­γειο ανη­συ­χεί επίσης την ΕΕ.

Der Standard: Μερικώς ικα­νο­ποι­η­τι­κός Εταίρος η Τουρκία

Η Ελλάδα και η Κύπρος, η συρ­ρί­κνωση του τουρ­κι­κού συνταγ­μα­τι­κού κράτους και η κατά­σταση των ΜΜΕ είναι τα ζητή­ματα που καθι­στούν δύσκολη την εξο­μά­λυνση των ευρω­τουρ­κι­κών σχέσεων υπό τον Ερντο­γάν. «Η Ρητο­ρική και οι ενέρ­γειες του Ερντο­γάν έχουν δημιουρ­γή­σει ένα εξαι­ρε­τικά αβέβαιο περι­βάλ­λον. Κατά την πρό­σφατη ιστορία, δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή μας κάτι παρό­μοιο», λέει ο Nίκος Κατσί­μπρας, πρώην αξιω­μα­τι­κός του ελλη­νι­κού ναυ­τι­κού και νυν καθη­γη­τής συγκρου­σια­κών σπουδών στο Κολού­μπια της Νέας Υόρκης. Οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις βρί­σκο­νται τώρα στο χει­ρό­τερο σημείο τους από το 1996, όταν οι δύο χώρες βρέ­θη­καν στο κατώφλι πολέμου εξαι­τίας των Ιμίων Ωστόσο, η τρέ­χουσα κρίση με τους Τούρ­κους είναι πολύ πιο επι­κίν­δυνη ό,τι εκείνη του 1996, πιστεύει ο ιστο­ρι­κός και καθη­γη­τής στρα­τιω­τι­κών σχολών, Ηλίας Ηλιό­που­λος.

«Το ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι σκληρός, είναι ελεγ­χό­μενο καθώς η διεθνής πολι­τική δεν είναι εργα­στή­ριο γιόγκα», σημειώ­νει ο Μάρκους Μπερνάθ και συνε­χί­ζει επι­ση­μαί­νο­ντας ότι όλη αυτή η επε­κτα­τική πολι­τική του Ερντο­γάν απειλεί και την Ευρώπη, γεγονός που ανά­γε­ται σε πρό­βλημα. Η Τουρκία είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ, ενώ η συμ­μα­χία της Τουρ­κίας με την Ρωσία την καθιστά όλο και πιο απρό­βλε­πτη δύναμη για την Ευρώπη. Για την Ευρώπη, η Τουρκία είναι μόνο ένας μερικώς εποι­κο­δο­μη­τι­κός εταίρος: η Άγκυρα στέ­κε­ται εμπόδιο στη ροή των προ­σφύ­γων στην ΕΕ και βοηθά στην κατα­πο­λέ­μηση της τρο­μο­κρα­τίας. Κι αυτό δεν είναι λίγο! Αλλά δεν αρκεί για μια μελ­λο­ντική σχέση. Για τα δύο θέματα που είναι σημα­ντικά για την Άγκυρα, την επέ­κταση της τελω­νεια­κής ένωσης και το τέλος της δια­μά­χης για τις θεω­ρή­σεις, δεν υπάρχει επί του παρό­ντος καμία υπο­στή­ριξη στην ΕΕ.

Politico: Χαμηλές προσ­δο­κίες

Η σημε­ρινή συνά­ντηση των εκπρο­σώ­πων της Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντο­γαν στη Βάρνα δε μοιάζει να είναι ιδιαι­τέ­ρως υπο­σχό­μενη, εκτιμά η ιστο­σε­λίδα Politico.

Τουσκ, Γιούν­κερ και Ερντο­γάν θα συνα­ντη­θούν «στις, σε γενικές γραμμές, φιλικές βουλ­γα­ρι­κές ακτές της ωστόσο ταρα­χώ­δους Μαύρης Θάλασ­σας, την οποία οι Αργο­ναύ­τες κατέ­βα­λαν προ­σπά­θεια για να δια­σχί­σουν».

Το δημο­σί­ευμα ανα­φέ­ρει ότι τα επι­πρό­σθετα 3 δισ. ευρώ για τους πρό­σφυ­γες, καθώς και επι­πλέον προ­ε­ντα­ξιακά κον­δύ­λια τα οποία ανα­κα­τευ­θύν­θη­καν αλλά δεν στα­μά­τη­σαν μετά την αντί­δραση του Τούρκου Προ­έ­δρου μετά από την από­πειρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, καθώς και το ενδε­χό­μενο άρσης θεω­ρή­σεως εισόδου για τους Τούρ­κους που ταξι­δεύ­ουν στην Ε.Ε., θέμα που δεν απε­σύρθη ποτέ ολο­κλη­ρω­τικά από το τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων, απο­τε­λούν το «καρότο» που έχει να προ­σφέ­ρει η Ε.Ε. στην Τουρκία.

«Η Ε.Ε θέλει κάτι σε αντάλ­λαγμα, σύμφωνα με τα συμπε­ρά­σματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περα­σμένη εβδο­μάδα.

Στην καλύ­τερη περί­πτωση, η συνά­ντηση της Βάρνας θα μπο­ρούσε να έχει ως απο­τέ­λε­σμα την απο­φυ­λά­κιση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών που συνε­λή­φθη­σαν από τις τουρ­κι­κές δυνά­μεις μετά τη διέ­λευση των συνόρων, καθώς και η κατα­στολή της όρεξης της Άγκυρας για ενδε­χό­μενα κοι­τά­σματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου» γράφει η ιστο­σε­λίδα .

Η Τουρκία την Παρα­σκευή δια­μαρ­τυ­ρή­θηκε για υπο­τι­θέ­μενη μερο­λη­ψία της Ε.Ε. υπέρ της Κύπρου εις βάρος της Τουρ­κίας (η πρώτη μέλος της Ε.Ε., η τελευ­ταία προ­φα­νώς όχι), αλλά φαί­νε­ται να έχει κάποιο ενδια­φέ­ρον για τη συνά­ντηση, χωρίς κανένα μήνυμα για μη εμφά­νιση (στη συνά­ντηση) μέχρι τώρα. Μην κάνετε κανένα λάθος: Η δια­τή­ρηση της συμ­φω­νίας του 2016 για το προ­σφυ­γικό με την Άγκυρα εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται πολύ ψηλά στη λίστα των συμ­φε­ρό­ντων της Ε.Ε.».

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.