Τα εθνικά θέματα και δη σε δύο μέτωπα -τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό– εξακολουθούν να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του. Λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, αλλά και τα κείμενα των συμπερασμάτων τόσο του ΕΛΚ όσο και στη συνέχεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε χθες συμβολική επίσκεψη στην Ορεστιάδα και συναντήθηκε με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, ενώ με ενδιαφέρον περιμένει και τη σημερινή Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας, με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν.

Στη ΝΔ δηλώνουν δικαιωμένοι για την εξαρχής θέση τους περί διεθνοποίησης του θέματος των δύο στρατιωτικών, σε αντίθεση -όπως λένε- με την κυβέρνηση που -αρχικά τουλάχιστον- έκανε λόγο για «διμερές ζήτημα» και καθυστέρησε στις όποιες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, επιμένουν στο ότι δεν υπάρχει εθνική γραμμή, αφού μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με τον γαλάζιο τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια, «άλλα πράγματα λέει ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα λέει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, άλλα λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης, τους αδειάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλη πολιτική φανερή ή κρυφή έχει ο κ. Τσίπρας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνιστά σε όλους «ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και εκτιμά ότι η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, περί ανάγκης διαλόγου των δύο χωρών που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή βάση συζήτησης και στη σημερινή συνεδρίαση. Ταυτόχρονα, λένε στη ΝΔ, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της όλα εκείνα τα εργαλεία πίεσης, όπως η τελωνειακή ένωση, που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την τουρκική οικονομία. «Είναι θέμα βούλησης της ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία», σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε κάτι» στη Βουλγαρία.

Σταθερά προκλητικός

Από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα -αναγνωρίζουν στη ΝΔ- δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και σταθερά προκλητικός. Όπως και να’ χει,  εκτιμούν κομματικές πηγές, θα πρέπει να του σταλεί ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα ότι όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη, με μία ενιαία φωνή και κοινή πολιτική όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Για «ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς» εγκαλεί η Πειραιώς τον Αλέξη Τσίπρα και στο Σκοπιανό, με τελευταία αφορμή την αναφορά του στο «Gorna Makedonija», ως μια επιθυμητή λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αστειεύεται με επιπολαιότητα και ρηχότητα για τόσο σοβαρά θέματα και ενώ οι κυβερνώντες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση οδυνηρού συμβιβασμού», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτουν: «Για εμάς δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός τους και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους τους».

Η ανησυχία που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έκδηλη: «Η κυβέρνησηκάνει παραχωρήσεις στο παρασκήνιο και εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, για να καλύψει την αδυναμία της να χειριστεί, όπως πρέπει, τα ζωτικά μας συμφέροντα», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των γαλάζιων τομεαρχών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας» και «συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις».

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ