Τοπικές Ειδήσεις

Συζητήθηκαν η ένσταση και η αντένσταση κατά του κύρους του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Ρόδου

Ποια επιχειρήματα – θέσεις ανέπτυξαν οι αντίδικες πλευρές Καμπουράκη – Κολιάδη

Συζητήθηκε χθες μετά από αναβολές ενώπιον του 2ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με εισηγητή τον δικαστή κ. Αχιλλέα Αλεξόπουλο η ένσταση της παράταξης «Με Δύναμη Για τη Ρόδο» με επικεφαλής τον Αντώνη Καμπουράκη κατά του κύρους της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που ανακήρυξε τους επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμούς και υποψηφίους στον Δήμο της Ρόδου αλλά και η αντένσταση της παρατάξεως «ΕΝΑ – Ενωμένοι Αλλάζουμε μαζί την Ρόδο» με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.

Ο κ. Καμπουράκης εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Λάμπρο Πάσχο και Δημήτρη Βερβέρη οι οποίοι παραστάθηκαν στα του πληρεξουσίου για λογαριασμό του.
Ο κ. Κολιάδης εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, Βασίλη Παπαδημητρίου και Κώστα Χαλκιά που παρέστη στη δίκη αυτοπροσώπως.
Η απόφαση αναμένεται στο προσεχές διάστημα με ανώτατο όριο τις 20 ημέρες.


Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» στρέφεται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κατά της με αριθμό 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, κατά το μέρος που με αυτή, ανακηρύχθηκε επιτυχών συνδυασμός στο Δήμο Ρόδου, ο συνδυασμός «ΕΝΑ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΜΑΖΙ για τη ΡΟΔΟ», με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, κατά του συνδυσμού, ατομικά κατά του κ. Κολιάδη και των συνδυασμών «ΑΡΧΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ για το νησί μας» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Νικόλαο Γερονικόλα και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΟΔΟΥ» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Καλετό (Τάκη), Πότσο και κατά όλων των υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού.
Ο κ. Καμπουράκης στην ένστασή του επισημαίνει δεκτών γενομένων ισχυρισμών του περί εγκυρότητας ψηφοδελτίων του που κρίθηκαν άκυρα και ψηφοδελτίων των λοιπών παρατάξεων που κρίθηκαν, όπως διατείνεται εσφαλμένως έγκυρα, ότι έλαβε από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43,327%, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ και συγκεκριμένα κατά 180 ψήφους το απαιτούμενο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43% συν μίας ψήφου.
Αιτήθηκε ειδικότερα να προστεθούν στο συνολικό αριθμό ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός 95 ψήφοι και να ακυρωθούν 532 ψηφοδέλτια και να αφαιρεθούν αντίστοιχα από το σύνολο των ψηφοδελτίων, που έλαβαν οι συνδυασμοί των λοιπών παρατάξεων.


Διατείνεται εξάλλου με δικόγραφο πρόσθετων λόγων επιπλέον της ενστάσεώς του ότι:
– 18 καθ’ όλα έγκυρα ψηφοδέλτια, εκ παραδρομής ή σφάλματος, θεωρήθηκαν άκυρα από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές, δεν προσμετρήθηκαν υπέρ του συνδυασμού και πρέπει να κριθούν έγκυρα.
-41 ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών εσφαλμένα και μη νόμιμα θεωρήθηκαν έγκυρα από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές και θα πρέπει να ακυρωθούν, και ως εκ τούτου να αφαιρεθούν από τον αριθμό των εγκύρων που έλαβαν οι συνδυασμοί των αντιδίκων, αλλά και από το σύνολο των εγκύρων της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης.
Ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού «Ένα-Ενωμένοι αλλάζουμε – Μαζί για τη Ρόδο» με την αντένστασή του στράφηκε κατά του ενισταμένου κ. Αντωνίου Καμπουράκη, υπό την ιδιότητά του ως υποψήφιου δημάρχου Ρόδου και επικεφαλής του συνδυασμού με την επωνυμία «Με δύναμη για τη Ρόδο» και των εκλεγέντων τοπικών συμβούλων Πυλώνας και Λαέρμων με τον αντίδικο συνδυασμό κ.κ. Σωτηρίου Καραμαρία του Βασιλείου, Βασιλείου Αθανασάκη του Κωνσταντίνου, Μιχαήλ Μίγκλη του Κωνσταντίνου, εκλεγέντος συμβούλου, Σταμάτιου Πατούνα του Αριστοτέλη, Σταμάτιου Γιακουμάκη του Εμμανουήλ και Ειρήνης Καλογερή του Ανέστη.
Ο κ. Κολιάδης ζήτησε με την αντένστασή του την απόρριψη της ενστάσεως Καμπουράκη, την επικύρωση της προσβαλλόμενης 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά το διατακτικό της και την επί τα βελτίω για την παράταξή του μεταρρύθμιση του αιτιολογικού της ως προς το εκλογικό μέτρο και τον τελικό αριθμό ψήφων εκάστου συνδυασμού.
Ο κ. Λοβέρδος με την έναρξη της διαδικασία υπέβαλε ένσταση για την συμμετοχή του κ. Χρυσόγονου στην διαδικασία ισχυριζόμενος ότι ως καθηγητής εν ενεργεία δεν νομιμοποιείται η παράστασή του. Η πλευρά του καθηγητή αρνήθηκε την ένσταση.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές με τον τρόπο που διενεργήθηκαν είναι διαβλητές επισημαίνοντας ότι απαιτήθηκαν 5 αιτήσεις για να επιτραπεί στην παράταξη Καμπουράκη ο μερικός έλεγχος των ψηφοδελτίων, ότι τρείς εκλογικοί σάκοι από τμήματα δεν παραδόθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος ως την 12η ώρα της επόμενης ημέρας αλλά μια μέρα μετά και ότι τους είχαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σπίτια τους και ότι η ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών έγινε σε χρόνο πέραν του προβλεπόμενου από την διαδικασία με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν εκλογικά τμήματα μετά την 14.00 ώρα το πρωί της επόμενης ημέρας.
Υποστήριξε παραπέρα ότι κακώς ακυρώθηκαν ψηφοδέλτια της παρατάξεως Καμπουράκη και άφησε να εννοηθεί ότι επιδείχθηκε ιδιαίτερος ζήλος σε ορισμένα εκλογικά τμήματα για την ακύρωση ψήφων της παρατάξεως.
Υποστήριξε ακόμη ότι κακώς δεν ακυρώθηκε πλειάδα ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών με διακριτικά γνωρίσματα προσθέτοντας ότι απαριθμούνται με τρόπο ορισμένο στην ένσταση τα ψηφοδέλτια αυτά και οι λόγοι.
Σχολίασε ακολούθως την αντένσταση της παρατάξεως Κολιάδη.


Ο κ. Πάσχος ακολούθως αναφέρθηκε στις πλημμέλειες που εντόπισε κατά την διαδικασία καταμέτρησης και ελέγχου των ψηφοδελτίων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ισχυρισμοί της παρατάξεως Κολιάδη περί αριθμητικών σφαλμάτων τυγχάνουν αόριστοι και περαιτέρω ότι ελλείπει το έννομο συμφέρον του για την αλλαγή των εδρών στις δύο κοινότητες.
Ο κ. Βερβέρης αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς της παρατάξεως Κολιάδη περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με δεδομένη την ήττα Καμπουράκη στον δεύτερο γύρο αναπτύσσοντας τον ισχυρισμό ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που υπολείπονται κατά πολύ σε ψήφους και εκλογική δύναμη εκείνων της παρατάξεως Καμπουράκη που αναδείχθηκαν από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης και στερήθηκαν οι ψηφοφόροι της εκπροσώπησης των εκλεκτών τους λόγω σφαλμάτων που στέρησαν την αυτοδυναμία της παρατάξεως Καμπουράκη για 105 ψήφους.
Ο κ. Παπαδημητρίου εκπροσωπώντας την παράταξη Κολιάδη τόνισε με την σειρά του ότι η διαφορά δεν έχει να κάνει με 5-10 ψηφοδέλτια αλλά με 89 που ζητείται να εγκυροποιηθούν και 532 να ακυροποιηθούν και προσθέτωντας ότι ο κ. Καμπουράκης έλαβε στον δεύτερο γύρο λιγότερες ψήφους από τον πρώτο.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ύπαρξη διπλών ψηφοδελτίων με την πλευρά Καμπουράκη να τονίζει ότι κακώς ακυρώθηκαν ψήφοι λόγω ύπαρξης διπλών ψηφοδελτίων της παρατάξεως στον ίδιο φάκελο αφού η βούληση του ψηφοφόρου με την θέση ψήφων στο ένα εκ των δύο είχε εκφραστεί και την πλευρά Κολιάδη να αναφέρει ότι θα πρέπει να κριθούν όλα άκυρα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν ψηφοδέλτιο της περιφέρειας ή λευκό ψηφοδέλτιο στον ίδιο φάκελο.
Η πλευρά Κολιάδη τόνισε ότι για πρώτη φορά στο ακροατήριο προβάλλεται ισχυρισμός περί ακυρότητας των εκλογών εκλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς Λοβέρδου περί παραβίασης της μυστικότητας ως και τις υπόνοιες για νοθεία ως τέτοιο και την πλευρά Καμπουράκη να τονίζει ότι δεν υπέβαλε τέτοια ένσταση αλλά περιέγραψε μια κατάσταση για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο κάτω από το οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές.
Η συζήτηση παρεκτράπη καθώς ένθεν κακείθεν αφέθηκαν υπονοούμενα για τέτοιου είδους πρακτικές.
Ο κ. Χαλκιάς επεσήμανε ότι δεν δυσχεράνθηκε ο έλεγχος των ψηφοδελτίων της παρατάξεως Καμπουράκη που μάλιστα υπέβαλε την προσφυγή της 3 μέρες πριν την πάροδο της προθεσμίας. Τόνισε επίσης ότι ο Κολιάδης ήταν ο αδύναμος οικονομικά των εκλογών σε αντίθεση με τον κ. Καμπουράκη και πρόσθεσε ότι σε όλα τα τμήματα είχε εκλογικούς αντιπροσώπους και πολυτελή εκπροσώπηση και πουθενά δεν υπέβαλε ένσταση ή παρατήρηση.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τον νόμο των πιθανοτήτων λάθη υφίστανται σε όλους τους συνδυασμούς, ότι είναι παράλογο να θεωρείται ότι υπήρξε συνομωσία ούτε και προβάλλεται και τόνισε ότι υφίσταται άρνηση από τον κ Καμπουράκη να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ότι η προσπάθεια αλλοίωσης της εκλογικής βούλησης θα αποδειχτεί ατελέσφορη.

Δηλώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας

Όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, όλα τα επιχειρήματα θα περιλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια και στο υπόμνημα που θα υποβληθεί στο δικαστήριο.
«Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε με ευπρέπεια και με νόμιμα επιχειρήματα. Επικαλεστήκαμε έγγραφα και καταστάσεις που διαμόρφωσαν την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν καταφερθήκαμε προσωπικά, εναντίον κανενός. Στο δικαστήριο μας δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε συγκεκριμένοι. Ό,τι έχουμε προβάλλει ως έγκυρο (σ.σ. ψηφοδέλτιο) από τη δική μας πλευρά και ως άκυρο από την πλευρά της αντιδίκου, είναι θεμελιωμένο στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και θα αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια και στο υπόμνημα», είπε ο κ. Λοβέρδρος συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες της Ρόδου εξέλεξαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου τον Αντώνη Καμπουράκη για δήμαρχο της Ρόδου, όμως η βούληση και ετυμηγορία τους αλλοιώθηκε!
Α. Λοβέρδος: «Ο κ. Καμπουράκης εκλέχθηκε και το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε»
Αναλυτικότερα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής: «Στο δικαστήριο μας δόθηκε η δυνατότητα να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο εκδόθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Η δική μας παρέμβαση έχει ένα μόνο σκοπό. Την προστασία της λαϊκής θέλησης, αυτού που ο πολίτης επέλεξε ως δήμαρχο της πόλης. Δεν έχουμε άλλο σκοπό. Εξ ου και ο νόμος και το σύνταγμα επιβάλλουν τον έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων ώστε ο εκλογέας να εκφράσει τη βούλησή του και η βούληση αυτή να βγει και από την κάλπη. Όταν παίρνουν το σπίτι τους για τρεις μέρες-και μιλάμε για τρεις τέτοιες περιπτώσεις-παραβιάζοντας τη νομοθεσία, την ώρα και τον τόπο που πρέπει να παραδώσει το υλικό, δημιουργεί υποψίες. Όταν ο άλλος ενσωματώνει το εκλογικό αποτέλεσμα την άλλη μέρα το απόγευμα, κάτι κάνει στο μεταξύ, κάτι που ο νόμος δεν επιτρέπει. Όλα αυτά χρωματίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσβλήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας μέσα από ψηφοδέλτια που έφεραν διακριτά γνωρίσματα κάτι το οποίο απαγορεύουν ο νόμος και το σύνταγμα. Δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές. Κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά του ενιστάμενου είναι να προασπίσει τη βούληση των δημοτών. Ο νόμος ορίζει ότι με 43% ο δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Καμπουράκης εκλέχθηκε και το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε. Ως αποτέλεσμα υπογραμμίσαμε συνεπώς το διαβλητό της υπόθεσης, τίποτε περισσότερο, τίποτε που να ξεφεύγει από τα δημοκρατικά πλαίσια».

Και οι δύο πλευρές κλήθηκαν να υποβάλουν εντός δύο εργάσιμων ημερών τα υπομνήματα με τα επιχειρήματά τους και εντός 20ημερου αναμένεται η «ετυμηγορία» του δικαστηρίου.
«Το ξέρουν και οι ίδιοι ότι όλα αυτά σύντομα θα τελειώσουν. Σεβόμαστε το δικαστήριο, την κρίση και αξιολόγησή του. Απευθυνθήκαμε με τον πιο ευγενικό τρόπο και περιμένουμε το αποτέλεσμα. Αποφάσεις διοικητικών πρωτοδικείων είναι άμεσα εκτελεστές. Δεν υπάρχει αναστολή εκτελέσεως. Ζητήσαμε να ανακηρυχθεί δήμαρχος κ. Καμπουράκης που εκλέχθηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή αλλά με τη διαβλητή διαδικασία τον κατέβασαν στο 42,8%», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ο νομικός σύμβουλος του κ. Κολιάδη (και αντιδήμαρχος οικονομικών) κ. Κώστας Χαλκιάς δήλωσε ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για τη διαβλητή εκλογική διαδικασία που προβάλλει η άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
«Σήμερα εκδικάστηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο η ένσταση της παράταξης του κ. Καμπουράκη και η αντένσταση της παράταξης του κ. Κολιάδη με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα του πρώτου, στην ουσία και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Προβλήθηκαν οι ισχυρισμοί και από τις 2 πλευρές. Και όπως γνωρίζετε, εμείς είχαμε μια σοβαρότατη ένσταση σε σχέση με τους ισχυρισμούς της αντίθετης πλευράς για διαβλημένες εκλογές, ένα ισχυρισμό που προβάλουν οι αντίδικοι μας σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου και δεν έχουν συμπεριλάβει στο δικόγραφο. Τον ισχυρό αυτό τον αντικρούσαμε ενώπιον του δικαστηρίου».


Επιπλέον ο κ. Χαλκιάς είπε ότι σφάλματα εντοπίζονται και στα ψηφοδέλτια των δύο παρατάξεων και δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή θα έχει κλείσει τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2024. Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της δίκης. Δεν θεωρούμε ότι έχει γίνει κάτι μεμπτό, τουλάχιστον όχι σε βάρος της παράταξης του κ. Καμπουράκη. Επιπλέον, τυχόν σφάλματα εντοπίζονται σε ψηφοδέλτια και των δύο πλευρών. Δεν υπάρχουν σφάλματα μόνο στα ψηφοδέλτια της παράταξης του κ. Καμπουράκη. Και γι’ αυτό και ισχυριζόμαστε ότι τα όποια αυτά σφάλματα δεν είναι ικανά να οδηγήσουν στη μεταβολή του εκλογικού αποτελέσματος. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι το δικαστήριο θα απορρίψει την ένσταση του κ. Καμπουράκη και προφανώς την αντένσταση μας, διότι δεν θα τίθεται λόγος να εξεταστεί αφού έχει απορριφθεί η ένσταση. Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρούμε ότι είναι οριστικό και ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί», είπε ο Κ. Χαλκιάς.
Από την πλευρά του ο έτερος νομικός σύμβουλος του κ. Κολιάδη, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πεντακάθαρο και ότι δεν θα ανατραπεί από το δικαστήριο.
«Η προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος που γίνεται με την ένσταση του συνδυασμού του κ Καμπουράκη θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Οι εκλογικές παραβάσεις τις οποίες επικαλούνται οι ενιστάμενοι βρίσκονται μόνο στη φαντασία τους. Το αποτέλεσμα ήταν πεντακάθαρο και το δικαστήριο δεν μπορεί να ανατρέψει την εκφρασμένη βούληση του Ροδιακού λαού. Συνεπώς η απόρριψη των ενστάσεων και η επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι μονόδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου