Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου, Εκλογοδικείο: Πιστεύουν στην ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος

Για τις 14 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο (λόγω των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των δικηγόρων) η εκδίκαση της ενστάσεως του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου και της αντενστάσεως που υπεβλήθη από την πλευρά του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, προς επιβεβαίωση της «δ».
Παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Καμπουράκη, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και κ. Δημήτρης Πάσχος, ήρθαν στη Ρόδο, παρέστησαν στο δικαστήριο και έπειτα από την αναβολή της δίκης, προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
«Έγιναν πράγματα που δεν συγχωρούνται από την εκλογική διαδικασία», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που επετράπη τελικά με μεγάλη δυσκολία, η επικράτηση της παράταξης του κ. Καμπουράκη την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών ήταν ξεκάθαρη. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Καμπουράκης προτιμήθηκε από το ροδιακό λαό με μεγάλη διαφορά από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους.
Μεταξύ των σοβαρών παρατυπιών που σημειώθηκαν, ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε τα εξής:
• Εκλογικοί σάκοι έμειναν στα σπίτια των δικαστικών αντιπροσώπων μέχρι και την Τετάρτη μετά τις εκλογές
• Πανελληνίως παράδοξο το γεγονός ότι αποτελέσματα ενσωματώνονταν μέχρι και τις 7 το πρωί της Δευτέρας
• Ψηφοδέλτια της παράταξης Καμπουράκη ακυρώθηκαν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο
• Έπειτα από πέντε (!) αιτήσεις επετράπη η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων
«Παρόλο που γνωρίζαμε ότι η δίκη θα αναβληθεί, ήρθαμε στη Ρόδο, καθώς θεωρήσαμε ότι πρέπει να μάθει ο πολίτης της Ρόδου ότι η παρουσία μας στο πλευρό του Αντώνη Καμπουράκη ως συνηγόρων υπεράσπισης, έχει να κάνει με την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας και με τον σεβασμό της ετυμηγορίας των πολιτών. Οι πολίτες εκφράζονται και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή στις δημοτικές εκλογές…


Την πρώτη Κυριακή η ψήφος τους ήταν πεντακάθαρη. Προτιμήθηκε ο κ. Καμπουράκης με πάρα πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και τους υπολοίπους υποψηφίους. Ωστόσο, στην έκδοση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής έγιναν πράγματα που δημιούργησαν δικαιολογημένη διαμαρτυρία από τον κ. Καμπουράκη, την οποία ήρθαμε εδώ για να υποστηρίξουμε. Έγιναν πράγματα που δεν συγχωρούνται από την εκλογική διαδικασία. Το πρώτο από αυτά είναι ότι το αποτέλεσμα ενσωματώθηκε πολύ αργά, τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτι που αποτελεί παράδοξο πανελληνίως. Υπήρχαν έπειτα δικαστικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι πήραν τους σάκους με τα ψηφοδέλτια στα σπίτια τους και τους κράτησαν μέχρι και την Τετάρτη και εκεί εμφανίστηκαν αποτελέσματα περίεργα… Ψηφοδέλτια ακυρώθηκαν χωρίς κανένα λόγο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι:
«Παραπονείται εύλογα ο κ Καμπουράκης διότι δεν του δόθηκε το περιθώριο να κάνει έλεγχο του εκλογικού υλικού, να έχει πρόσβαση σε αυτό από την πρώτη μέρα που το ζήτησε, ενώ είχε μικρή προθεσμία να υποβάλει την ένστασή του. Τελικά του δόθηκε η άδεια να ελέγξει τα ψηφοδέλτια τις τρεις τελευταίες ημέρες έπειτα από πέντε αιτήματα. Όλα αυτά στη νομική τους πλευρά θα τα υποστηρίξουμε στις 14 Δεκεμβρίου που θα έρθουμε ξανά στη Ρόδο, όχι απλά για την απαγγελία των επιχειρημάτων μας στο δικαστήριο, αλλά για την τεκμηρίωσή τους».
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο νόμος ορίζει μικρές προθεσμίες και ότι το αποτέλεσμα θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου και πριν την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής. Βέβαια, η κάθε πλευρά δικαιούται να προσφύγει -ανάλογα με το αποτέλεσμα- σε ανώτερο δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται από την προσφυγή η απόφασή του Διοικητικού Πρωτοδικείου.
Από την πλευρά του ο κ. Πάσχος δήλωσε ότι: «Στις 14 Δεκεμβρίου θα είμαστε εδώ με στόχο να δικάσουμε. Ελπίζουμε να έχει τον ίδιο στόχο και η άλλη πλευρά και να μην κωλυσιεργεί επαναπαυόμενη στο αποτέλεσμα του πολιτικού δικαστηρίου που κάνει την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων».
Ανακτώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα ευρήματα που προέκυψαν από τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης και περιλαμβάνονται στην ένσταση που υπεβλήθη από τον κ. Καμπουράκη, είναι ικανά να ανατρέψουν το …εκλογικό αποτέλεσμα.
«Ήμουν παρών στην δύσκολη διαδικασία του επανελέγχου του εκλογικού υλικού. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει αυτό που ζήσαμε στη Ρόδο. Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν προβλήματα στα ψηφοδέλτια και στον τρόπο που έγινε η καταγραφή τους και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων και των ψηφοδελτίων. Πλήθος διακριτικών γνωρισμάτων καταγράφηκαν αναλυτικά στην ένστασή μας. Όλα όσα καταγράψαμε και εντοπίσαμε θα εκθέσουμε στην εκδίκαση της ένστασής μας στις 14 Δεκεμβρίου. Και τα ευρήματα είναι ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Προσβάλαμε 532 ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών που φέρουν διακριτικά γνωρίσματα και ζητούμε 89 ψηφοδέλτια δικά μας να κριθούν έγκυρα, καθώς διαπιστώσαμε ότι κακώς ακυρώθηκαν», είπε ο κ. Πάσχος.

Αναβλήθηκε για την 14η Δεκεμβρίου και  η ένσταση της παράταξης «Πρόοδος Καρπάθου»  για τις εκλογές  στον Δήμο Καρπάθου
Αναβλήθηκε στο μεταξύ χθες για την 14η Δεκεμβρίου 2023 και η εκδίκαση της ενστάσεως κατά του κύρους της υπ’ αριθμ. 17/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στις εκλογές του Δήμου Καρπάθου των κ.κ. Μιχαήλ Φελλουζή, επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ», Γιάννη Μαστρογιάννη, Γεώργιου Οικονόμου, Σταματίνας Λογοθέτη και Μαρίας Καραξή.
Με την ένσταση, που υπέβαλαν δια της πληρεξουσίας δικηγόρου τους κ. Πόπης Οικονόμου, στρέφονται κατά των κ.κ. Μιχαήλ Μανωλάκη, επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ», Ευγενίας Λύκου, Μιχαήλ Γεραπετρίτη, Εμμανουήλ-Νεκταρίου Ασπράκη και Γεωργίου Παππά.
Οι τελευταίοι δεν παραστάθηκαν χθες στην δίκη δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου