Συνεντεύξεις

Στρ. Kαρίκης: «Για τη δημοτική αρχή υπάρχουν πολλά παράπονα και απογοήτευση»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Η Ρόδος θα πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα της Ευρώπης στο νησιωτικό χώρο και να το αποδεικνύει καθημερινά μέσα από την λειτουργία της».
Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης, εξηγώντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ενώ κάνει και την κριτική του σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής η οποία κλείνει την τετραετή θητεία της, οδεύοντας προς τις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Επιπροσθέτως, ο κ. Καρίκης δηλώνει ότι δεν φοβάται ούτε τον ανησυχεί η ‘επόμενη μέρα’ των εκλογών με την εφαρμογή του “Κλεισθένη” καθώς ο ίδιος και η παράταξή του, είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν μέσα στο νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο που θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις, συμμαχίες και συνεργασίες, μακριά από το υπάρχον αυτοκρατορικό μοντέλο που δημιουργεί συγκεντρωτισμό.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Καρίκη να ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα. Ήσασταν ο πρώτος που είχε εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσει την δημαρχία Ρόδου και τώρα ήρθε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ –αν και όχι επισήμως, ακόμη. Είστε ικανοποιημένος;
Εμένα η πρόσκλησή μου, ήταν γνωστή εξ αρχής. Είμαι ένας άνθρωπος που δίνω μάχες. Το έχω αποδείξει από τότε που ξεκίνησα, το 2014 όταν έλαβα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 48% και είχα δηλώσει πως μαζί με την ομάδα μου θα αγωνιστούμε πάνω από κόμματα και χρώματα με κύριο και μοναδικό στόχο, το καλό του νησιού μας. Αυτό το κάναμε πράξη και την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο όπου στηρίξαμε αποφάσεις, σε ποσοστό άνω του 80% με την ελπίδα –πράγμα που δεν συνέβη ποτέ- ότι το 2019, θα είχε ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα, θα είχαν αλλάξει τα πράγματα. Εμείς δεν ζητήσαμε στηρίξεις, θέλουμε πρόσωπα. Θα το θέσω αλλιώς: αυτή την στιγμή, θεωρούμε τιμητικό ότι ένας πολιτικός φορέας έρχεται και μας λέει ότι θα μας στηρίξει στην βάση της συνεργασίας προσώπων. Πράγματι θα έχουμε στον συνδυασμό μας, άτομα που είναι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα κοσμούν το νησί μας μέσα από τις επαγγελματικές κι επιστημονικές δραστηριότητές τους ενώ στο κομμάτι του προγράμματος, υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων για το πώς πρέπει να δούμε την Ρόδο, την επόμενη μέρα. Εμείς παραμένουμε μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη και ενισχυτικά, θα έρθουν άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν ότι θα είναι μαζί μας στις επόμενες εκλογές. Είναι πάγια θέση μου, να αφήνουμε έξω τις πολιτικές ταυτότητές τους, όλοι όσοι συμμετέχουν στην παράταξη.
• Τι θα λέγατε σήμερα στον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας;
Θα του έλεγα ότι ενώ είχε την στήριξη της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια, περίμενα ότι θα είχε παραχθεί ένα πολύ διαφορετικό έργο και η Ρόδος μας, θα είχε αλλάξει και εικόνα και λειτουργία. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν τα πήγε καλά στην καθημερινότητα, στο κυκλοφοριακό, στον τουρισμό, στην κρουαζιέρα, στην Μεσαιωνική Πόλη, στα τεχνικά έργα, στην αισθητική, στο πράσινο. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία μιας δημοτικής αρχής. Μπορεί να έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά δεν άλλαξε τίποτε ριζικά. Ούτε για τον πολίτη, ούτε για τον επισκέπτη μας. Δυστυχώς, η Ρόδος έφτασε να είναι ένας προορισμός που ο τουρίστας έρχεται μόνον για τον ήλιο και την θάλασσα. Δεν είναι έτσι, δεν πρέπει να είναι έτσι. Πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε καίρια ζητήματα, στις υποδομές και να αλλάξει ριζικά η εικόνα. Η Ρόδος θα πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα της Ευρώπης στο νησιωτικό χώρο και να το αποδεικνύει καθημερινά μέσα από την λειτουργία της. Συνεπώς, ήταν μια θητεία η οποία δεν είναι ενθαρρυντική, αφού υπάρχουν πολλά παράπονα και απογοήτευση.
• Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα: το νερό, τα σκουπίδια, η καθημερινότητα αλλά και θεσμικά προβλήματα όπως η λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και κοινοτήτων. Τι θα προτάξετε ως παράταξη;
Για εμάς άμεση επιλογή είναι η δημοκρατική λειτουργία και ο δημοκρατικός προγραμματισμός γι αυτό τον τόπο που σημαίνει: άμεσες συνελεύσεις σε κάθε κοινότητα και χωριό (και προεκλογικά και μετεκλογικά, σε τακτικά διαστήματα) ώστε να γνωρίζουμε τα προβλήματα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, τι ανάγκες υπάρχουν και πώς θα ιεραρχηθούν. Ο δημότης θα πρέπει να γνωρίζει και θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τον τόπο του και θα μπορεί να κάνει προτάσεις. Ήταν και η βασική μου αντίρρηση με τον κ. Χατζηδιάκο στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Θα το ψήφιζα, εάν υπήρχε αυτός ο δημοκρατικός προγραμματισμός κι αν δίναμε τον λόγο στον πολίτη, στην τοπική κοινωνία και τους δημότες για να ξέρουμε τι θα πρότειναν να γίνει. Επίσης σημαντικό είναι οι πόροι για κάθε κοινότητα, που θα πρέπει να είναι ταξινομημένοι με βάση τα κριτήρια που θα θέσουμε για κάθε περιοχή, για κάθε χωριό ξεχωριστά. Ωστόσο, τελικά δεν υπήρξε η επαφή του απλού πολίτη αλλά και του τοπικού άρχοντα με τον δήμαρχο και με τους αντιδημάρχους στην καθημερινότητά του. Μέσα από αυτό αποδεικνύεται ότι δεν λειτούργησε ο μηχανισμός του δήμου. Το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα θα είναι με έργα ανά χωριό, ανά κοινότητα όπως και ο προϋπολογισμός, θα είναι προσαρμοσμένος με πόρους για κάθε χωριό.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τα σκουπίδια και το νερό. Ο δήμαρχος έκανε αυτό που είχε βάλει στο μυαλό του εξ αρχής και δεν άκουσε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά το νερό, όλη αυτή η ιστορία στοίχισε και στον δήμο Ρόδου και στην ΔΕΥΑΡ, πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις και έργα.
• Σε πρόσφατη συνέντευξή μου με τον κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, δήλωσε ότι ο κ. Χατζηδιάκος είναι ο μοναδικός δήμαρχος που είχε την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά επέλεξε να μην σας ακούσει και να κάνει ό,τι επέλεξε ο ίδιος. Τελικά ισχύει αυτό, τώρα που κλείνει η τετραετής θητεία της δημοτικής αρχής;

Έχει δίκιο ο κ. Χατζηευθυμίου και πράγματι είναι η μοναδική περίοδος που η αντιπολίτευση δεν «ανέβασε» πολύ ψηλά τους τόνους, διότι θεώρησε πως μέσα από τον διάλογο θα μπορούσαν να γίνουν θετικά πράγματα για το καλό της Ρόδου. Αυτό το είδαμε και σε ζητήματα όπως ο καθορισμός του χώρου για τους ΡΟΜΑ. Ήταν λάθος εξ αρχής, αλλά εγώ το στήριξα καθώς θεώρησα πως κι εμείς ως αντιπολίτευση έπρεπε να πάρουμε την ευθύνη να προχωρήσει το θέμα. Και βέβαια, το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν το αξιοποίησε ο δήμαρχος ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις.
Σας φέρνω κι άλλο παράδειγμα. Τη Νέα Αγορά. Ο κ. Χατζηδιάκος επιμένει να φέρνει ένα θέμα που ούτε οι δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι δεν θέλουν να το ψηφίσουν (δεν έχει αυτή την στιγμή την πλειοψηφία….) Γι αυτό και όλη η συναινετική προσπάθεια της αντιπολίτευσης πήγε χαμένη αφού ο δήμαρχος επιδεικνύει μια μονόπλευρη συμπεριφορά.
• Κύριε Καρίκη είστε έτοιμος για τον «Κλεισθένη»; Για να λειτουργήσετε μέσα σε ένα άλλο, νέο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Εγώ προσωπικά και η παράταξή μου, είμαστε οι κατ’ εξοχήν θετικοί σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και είμαστε αυτοί που θα φέρουμε στην πράξη την επόμενη μέρα και ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή, την συναινετική λειτουργία, ενός δημοτικού συμβουλίου όπου κανένας δεν θα έχει την πλειοψηφία αλλά μέσα από την συζήτηση θα βγαίνουν πλειοψηφικές αποφάσεις και θα προκρίνεται το καλό του τόπου. Πιστεύω ξεκάθαρα στον «Κλεισθένη» διότι η… αυτοκρατορική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο κάθε δήμαρχος δεν είχε την ανάγκη να ψάξει για ευρύτερες συναινέσεις, έχει βλάψει τον τόπο. Είμαστε έτοιμοι και είμαστε η μοναδική παράταξη πιο κοντά στην λειτουργία του «Κλεισθένη» στην πράξη. Δεν φοβόμαστε την «επόμενη μέρα» και θα διοικήσουμε με συνεργασίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου